Έξι σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας


Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενημερώνουν ότι η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2019-2020 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και στης Κύπρου, ξεκίνησε τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (εβδομάδα 40/2019)  και θα ολοκληρωθεί τις 17 Μαΐου 2020 (εβδομάδα 20/2020).

Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στην Επαρχία Λεμεσού δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι στην περσινή περίοδο και αφορούσαν κυρίως παιδιά 5-15 χρονών με ήπια σχετικά κλινική εικόνα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα και στις υπόλοιπες Επαρχίες τόσο σε παιδιά όλων των ηλικιών, όσο και σε ενήλικες.

Μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου 2020, καταγράφηκαν έξι σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων τα πέντε ιάθηκαν και έλαβαν εξιτήριο ή νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους για αποθεραπεία, ενώ το ένα νοσηλεύεται διασωληνομένο στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας  του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Οι ηλικίες των περιστατικών αυτών αφορούσαν από 13 μέχρι 80 (13 ετών, 17 ετών, 53 ετών, 68 ετών, 71 ετών και 80 ετών).

Από τα 483 δείγματα που εστάλησαν μέχρι σήμερα στο Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τα 118 ήταν θετικά για γρίπη Α (ποσοστό 24,4%) και τα τέσσερα θετικά για γρίπη Β (ποσοστό 0.8%). Αναμένεται από το Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης ο προσδιορισμός του υποτύπου του ιού γρίπης Α, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται να κυκλοφορούν κυρίως ο H3N2 (ποσοστό 60%) και ακολουθεί με μικρότερο ποσοστό ο H1N1. Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω υπότυποι, καθώς και οι δύο υπότυποι του ιού γρίπης τύπου Β, περιλαμβάνονται στα εμβόλια γρίπης που κυκλοφορούν στην Κύπρο.

Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη, για αυτό οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καλούν όλα τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν εμβολιαστεί, να αποταθούν στον Προσωπικό τους Ιατρό για να εμβολιαστούν

Επιπλέον οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας καλούν το κοινό όπως λαμβάνει τα κάτωθι μέτρα υγιεινής που αποσκοπούν στη μείωση της μετάδοσης της γρίπης στην κοινότητα:

  • Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε και  εργαζόμαστε.
  • Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χωρίς επαρκή αερισμό.
  • Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι, το οποίο βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.
  • Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.
  • Αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
  • Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και ακολουθεί τις οδηγίες του προσωπικού ιατρού του.
  • Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για εμβολιασμό (όπως προτείνονται και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών):

1. Όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών

2. Παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος
  • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
  • Νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων
  • Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα με δείκτη μάζας σώματος (BMI) >40 kg/m2

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες, θηλάζουσες,

4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου,

5. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων – μεταναστών,

6. Κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στον χώρο της ζωικής παραγωγής και ειδικά: πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Μονάδα Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΙΥ&ΥΔΥ στα τηλέφωνα 22 605 601 και 22 605 659.

Υπουργείο Υγείας

17 Ιανουαρίου 2020




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











847