Εφθασε με ιδιωτική πτήση από το Ισραήλ το μόσχευμα για την πρώτη χιαστί μεταμόσχευση


Με ιδιωτική πτήση από το Ισραήλ έφτασε στις 0914 σήμερα στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας το μόσχευμα από το Ισραήλ για την πρώτη χιαστί μεταμόσχευση που θα πραγματοποιηθεί στη νεοσύστατη Μεταμοσχευτική Κλινική του Νοσοκομείου Λευκωσίας. Το μόσχευμα στάλθηκε ήδη στη Λευκωσία.

Ο Νίκος Μιχαήλ, Γενικός Χειρουργός στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος ήταν παρών στην άφιξη του μοσχεύματος εξέφρασε τη χαρά του γιατί μετά από πολλές προσπάθειες επιτυγχάνεται  να γίνει η πρώτη χιαστή μεταμόσχευση με νοσοκομείο του Ισραήλ.

«Αυτός ήταν ένας στόχος της Μεταμοσχευτικής Κλινικής διότι με την προσπάθεια αυτή θα βοηθηθούν άτομα τα οποία έχουν δότη αλλά δεν υπάρχει συμβατός δότης στη χώρα μας και ευελπιστούμε με αυτό να γίνει μια μεγάλη πλατφόρμα όσον αφορά δότες νεφρικού μοσχεύματος και έτσι θα μπορούν να βοηθούνται συνάνθρωποι μας που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τόσο στη χώρα μας όσο και με τις άλλες χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε», δήλωσε.

Ο κ. Μιχαήλ ευχαρίστησε τον ΟΚΥπΥ «για την άψογη οργάνωση όλου αυτού του γεγονότος, το Υπουργείο Υγείας για τη συνεισφορά του σε όλο αυτό», όπως, επίσης,  και το Ισραήλ και συγκεκριμένα τα δυο νοσοκομεία Ντελασιομέρ και Μπέλισον «για την άψογη συνεργασία και για την εμπιστοσύνη που έχουν επιδείξει στην Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για την ανταλλαγή των οργάνων και για τη συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει». 

Η Dr Tamar Ashkenazi εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων του Ισραήλ δήλωσε από πλευράς της πως είναι η πρώτη ανταλλαγή με την Κύπρο». «Είμαι χαρούμενη και ενθουσιασμένη που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία. Εύχομαι να συνεχίσουμε με περισσότερες ανταλλαγές στο μέλλον όπως γίνεται ήδη με Αυστρία Τσεχία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου έχουμε και αρκετή εμπειρία. Ευχόμαστε να έχουμε στενές σχέσεις με την Κύπρο και να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», είπε.  

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης νεφρού και έχουν κάποιο ζώντα δότη που θέλει να δωρίσει το νεφρό του, αλλά δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο λειτούργησε η Μεταμοσχευτική Κλινική στο Νοσοκομείο Λευκωσίας – ΟΚΥπΥ, ενώ ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε πενταετές πλάνο συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς επίσης και μνημόνιο συναντίληψης με την Ισπανία αναφορικά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











534