Από την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, προκύπτει ότι ποσοστό 95% δεν έχει εμβολιαστεί


Στο 58% το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την 1η δόση 

Η διαπίστωση ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 είναι πολλαπλά καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει σταθεροποιηθεί σε διψήφιο αριθμό και το ποσοστό θετικότητας να βρίσκεται κοντά στο 0,2%, η συλλογική προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για το χτίσιμο του τείχους της ανοσίας δείχνει τις θετικές της επιδράσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούουν τον κώδωνα στα κράτη μέλη για επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματός τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να προσφέρουν προστασία από τις μεταλλάξεις του ιού. Η ανησυχία του ECDC επικεντρώνεται στην εμφάνιση του βρετανικού και του ινδικού στελέχους, τα οποία από μελέτες φαίνεται να προκαλούν επιθετική μετάδοση του ιού, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητική θωράκιση του πληθυσμού με εμβολιασμό.

Δεδομένου ότι στην Κύπρο το αγγλικό στέλεχος επικρατεί στην κοινότητα, η ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης καθίσταται επιτακτική, με έμφαση στα άτομα νεαρότερης ηλικίας που έχουν πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα και επομένως αυξημένη έκθεση στον ιό. Ειδικότερα ενόψει της θερινής περιόδου όπου η κινητικότητα και τα ταξίδια των πολιτών αναμένεται να αυξηθεί, οι προσπάθειες εστιάζουν στη ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μετάδοσης της ινδικής παραλλαγής στην κοινότητα, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Από τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, το ποσοστό εμβολιασθέντων τουλάχιστον με την 1η δόση είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό στα άτομα 70 ετών και άνω, ενώ με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά ο εμβολιασμός των ηλικιακών ομάδων 40-49, 50-59 και 60-69. Επιπλέον, σημαντική αύξηση παρουσιάζεται την τελευταία εβδομάδα στην ηλικιακή ομάδα των 30-39. Χαμηλό και σε σταθερή πορεία παραμένει, ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που έλαβαν τουλάχιστον την 1η δόση στις ηλικίες 18-29 ετών.

 Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό ηλικίας 18-29 ετών αντικατοπτρίζεται και στα ποσοστό των κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά, με τα περισσότερα νέα περιστατικά COVID να εντοπίζονται κυρίως στα άτομα της ηλικιακής ομάδας κάτω των 30 ετών. Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, προκύπτει ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό κοντά στο 95% δεν έχει εμβολιαστεί, γεγονός που καθιστά τα άτομα αυτά πιο επιρρεπή στον ιό και στις μεταλλάξεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Σε σχέση δε με την εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον με την 1η δόση ανά Επαρχία, η Πάφος παραμένει πρώτη με 66,5%, και ακολουθούν η Επαρχία Λευκωσίας με 59,8%, η Αμμόχωστος με 57,3% και οι Επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού με 54,8% και 54,6% αντίστοιχα.

Συνολικά, μέχρι και τις 11 Ιουνίου, έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση το 58,8% και ποσοστό 39% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, λαμβάνοντας είτε και τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Moderna και Pfizer είτε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Με τον εμβολιασμό παίρνουμε τη ζωή μας πίσω και συμβάλλουμε στο να παραμείνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες σε τροχιά βελτίωσης. Αποτέλεσμα της θετικής πορείας είναι η επάνοδος σε πιο φυσιολογικές συνθήκες, που να επιτρέπουν την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Παράλληλα, και δεδομένου ότι η οικονομία της χώρας μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ο κάθε πολίτης που εμβολιάζεται συντείνει στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα προωθήσουν τη χώρα μας ως έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό.

_________________

Υπουργείο Υγείας

12 Ιουνίου 2021




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1380