Ανανέωση και επέκταση διαπίστευσης των Εργαστηρίων των Νοσοκομειακών Τραπεζών Αίματος


Με το Πρότυπο CYS EN ISO 15189: 2012

H Επιτροπή Ανασκόπησης του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Ποιότητας αποφάσισε την ανανέωση και την επέκταση της Διαπίστευσης των Εργαστηρίων των Νοσοκομειακών Τραπεζών Αίματος με το Πρότυπο CYS EN ISO 15189: 2012, σε όλο το πεδίο των ανοσοαιματολογικών εξετάσεων που εκτελούν.

Λόγω της κρισιμότητας και της ιδιαιτερότητας των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών των Τραπεζών Αίματος, αλλά και του γεγονότος ότι αποτελούν μοναδική υπηρεσία που εξυπηρετεί τις ανάγκες μετάγγισης παραγώγων αίματος όλων των ασθενών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες έθεσαν και επέτυχαν, στα στενά χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, τον στόχο της αναβάθμισης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών στον Κύπριο ασθενή.

 Η Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αποτελεί το Κεντρικό Εργαστήριο Αναφοράς όλων των Τραπεζών Αίματος και είναι διαπιστευμένο εργαστήριο από τον Ιούνιο του 2017. Μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για αναδιοργάνωση των Τραπεζών Αίματος, ακολούθησε η επέκταση της διαπίστευσης με την προσθήκη της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας τον Νοέμβριο του 2020 και της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού το 2021. Τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός με την επέκταση της διαπίστευσης σε όλα τα Εργαστήρια των Τραπεζών Αίματος παγκύπρια, μετά την επιθεώρηση των Τραπεζών Αίματος του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου και του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.

Σήμερα, η Υπηρεσία των Νοσοκομειακών Τραπεζών Αίματος αποτελεί το πρώτο δίκτυο διαπιστευμένων εργαστηρίων σε Κύπρο και Ελλάδα. Διαθέτουν ενιαίο Εγχειρίδιο Ποιότητας και ακολουθούν κοινές διαδικασίες και πρωτόκολλα και εκπαιδευμένο προσωπικό. Πρωταρχικός σκοπός τους είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασθενείς με την διατήρηση ψηλών εργαστηριακών επιδόσεων στη μετάγγιση αίματος. Διαθέτουν πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα προμεταγγισιακού ελέγχου των ασθενών και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα ανοσοαιματολογικών εξετάσεων, περιλαμβανομένων της τυποποίησης αντιγόνων ερυθρών αιμοσφαιρίων, του ελέγχου άλλο-αντισωμάτων και αυτο-αντισωμάτων κατά των ερυθρών, της τυποποίησης και τιτλοποίησης αντισωμάτων, διερεύνηση θερμών και ψυχρών αντισωμάτων και έκλουση αυτo-αντισωμάτων.

Ιατρικές Υπηρεσίες και

Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας 

Υπουργείο Υγείας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3683