Ι. Λεοντίου: «Χρειάζεται ορθολογιστική διαχείριση των διαθέσιμων υλικών και ανθρώπινων πόρων»


O Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων Iωάννης Λεοντίου σε δηλώσεις του στο Ygeia – News πιστεύει πως «πρέπει να γίνει ορθολογιστική διαχείριση των διαθέσιμων υλικών και ανθρώπινων πόρων στα κρατικά νοσηλευτήρια». Εισηγείται όπως «τα τμήματα που προσφέρουν υπηρεσίες (π.χ. φυσιοθεραπευτήριο, ακτινολογικό, αξονικός τομογράφος, ενδοσκοπήσεις, εξωτερικά ιατρεία κλπ) εργάζονται με κυκλικό σύστημα βάρδιας 24ώρου ή τουλάχιστον μέχρι αργά το απόγευμα για εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ασθενών».

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις το

του στο Ygeia – News «ο αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος δεν μπορεί λειτουργεί σε σταθερό ωράριο μόνον 8 ώρες για 5 ημέρες, σύνολο 40 ώρες την εβδομάδα (εκτός από τα επείγοντα). Θα πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση ή τουλάχιστον σε ένα ευρύτερο ωράριο, καλύπτοντας τουλάχιστον τις απογευματινές ώρες (σύνολο 84 ώρες εβδομαδιαίως) ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής και να επιλυθεί το διαιωνιζόμενο πρόβλημα».

Ωράριο λειτουργίας

«Το ίδιο», συνεχίζει, «θα πρέπει να ισχύει και στο ωράριο λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων, του ακτινολογικού τμήματος και του φυσιοθεραπευτηρίου ώστε να είναι προσβάσιμα τουλάχιστον και τις απογευματινές ώρες και να εξυπηρετούν και πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ευχέρεια χρόνου τις υφιστάμενες ώρες εργασίας».

Ο κ. Λεοντίου αναφέρει πως «σε αυτό το επίπεδο τίθεται και θέμα διασφάλισης της συνέχειας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας. Παραδείγματος χάριν, δεν μπορεί να υποστηριχθεί η συνέχεια της φυσιοθεραπείας αποκατάστασης με διαλλείματα κατά τις αργίες, τα Σάββατα και Κυριακές, ενώ δεν θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη κάθε μέρα, ή πρωί και απόγευμα ειδικά σε νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ εισηγείται «την άμεση πρόσβαση σε ακτινολογικές εξετάσεις όλων των ειδών, πράγμα που εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση, την άμεση αποκατάσταση, τη μικρότερη παραμονή σε νοσηλευτήριο και το λιγότερο δυνατό κόστος για το Σύστημα Υγείας».

Καταλήγοντας αναφέρει πως «για τα πιο πάνω θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό και να τεθεί επί τάπητος εκ νέου και η αποζημίωση των νοσηλευτών/μαιών κατά το απογευματινό ωράριο μέσα από μια συνολική νέα συμφωνία με τους συνδικαλιστικούς φορείς αφού γίνει επικαιροποίηση των δεδομένων που αφορούν στη σωστή στελέχωση (Δομή) των Τμημάτων, και σε περίπτωση που χρειαστεί να προσληφθεί επιπρόσθετο προσωπικό».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











225