Ι. Λεοντίου: Καμιά αλλαγή στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να γίνει για εμάς, χωρίς εμάς


Σαφέστατα μηνύματα απέστειλε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων Ιωάννης Λεοντίου, κατά την ομιλία του την Παρασκευή στο 21ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, που πραγματοποιείται στην Αγία Νάπα.

Αναφερόμενος στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Λεοντίου έκανε λόγο για ακατανόητη και απαράδεκτη επιχειρούμενη υποβάθμιση των ρόλων και της συμμετοχής των Νοσηλευτών και Μαιών στις υπηρεσίες υγείας μέσα από τις προτεινόμενες αλλαγές για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας και των κρατικών Νοσηλευτηρίων, καθώς και στο Νόμο για το ΓΕΣΥ. «Απαιτούμε», τόνισε, «ενίσχυση της συμμετοχής μας σε κάθε επικείμενη αλλαγή, που ακριβώς θα πρέπει να συνάδει με το πανεπιστημιακό επίπεδο της εκπαίδευσης μας και να αντικατοπτρίζει την αντικειμενική αξία της εργασιακής συμβολής μας στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων διαμήνυσε ότι «κανένα σχέδιο και καμιά αλλαγή στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να γίνει για μας χωρίς εμάς». «Ο ΠΑΣΥΝΜ», υπογράμμισε ο κ. Λεοντίου, «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος για τη διαφύλαξη του κύρους της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής μέσα από τη δίκαιη, ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση τους και καλά κάνουν να το γνωρίζουν όλοι».

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαίων, ανέφερε στην ομιλία του: «Με ευκαιρία τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας στον τόπο μας επιτρέψτε μου να ξεφύγω από τα πλαίσια της παρουσίασης για να επισημάνω κάποια πράγματα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων, η συστηματική και επίπονη δραστηριότητα των συλλογικών σωμάτων της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής του τόπου, σε συνάρτηση με τη διαχρονική και αγαστή συνεργασία και υποστήριξη της πολιτείας, έχει επιφέρει αλματώδη και αξιοζήλευτα επιτεύγματα σε όλους τους πιο πάνω τομείς με κυρίαρχο γνώμονα τη βελτίωση των επιπέδων υγείας των πολιτών, την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας.

Διαχρονικά, ο ΠΑΣΥΝΜ αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο, σε Εθνικό επίπεδο ανάμεσα στους νοσηλευτικούς και μαιευτικούς φορείς της Κύπρου, και σε Διεθνές επίπεδο μεταξύ των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Νοσηλευτικών και Μαιευτικών Οργανισμών με τη Κυπριακή Νοσηλευτική και Μαιευτική.

Έχουμε συνεργασία με άλλους επαγγελματικούς και επιστημονικούς συλλόγους του τόπου μας και ως απορρέει από τις αρμοδιότητες που μας παρέχει το άρθρο 20 του περί νοσηλευτικής και μαιευτικής νόμου, αναλαμβάνουμε την προώθηση και προστασία του κύρους του επαγγέλματος του Νοσηλευτή και της Μαίας σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών και πολιτειακών θεσμών.

Μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη αυτού του σκοπού με πρωτοβουλίες για διαμόρφωση κοινής νοσηλευτικής και μαιευτικής φωνής.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών έχει τεθεί έμπρακτα και ποικιλοτρόπως σε αρκετές περιπτώσεις αρωγός και συνοδοιπόρος στις όποιες προσπάθειες των θεσμικών φορέων και της πολιτείας για οικονομική ανάταση του τόπου. Θεωρούμε ακατανόητη και απαράδεκτη την επιχειρούμενη υποβάθμιση των ρόλων και της συμμετοχής των Νοσηλευτών και Μαιών στις υπηρεσίες υγείας μέσα από τις προτεινόμενες αλλαγές για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας και των κρατικών Νοσηλευτηρίων καθώς και στο Νόμο για το Γε.Σ.Υ. Απαιτούμε ενίσχυση της συμμετοχής μας σε κάθε επικείμενη αλλαγή που ακριβώς θα πρέπει να συνάδει με το πανεπιστημιακό επίπεδο της εκπαίδευσης μας και να αντικατοπτρίζει την αντικειμενική αξία της εργασιακής συμβολής μας στις υπηρεσίες υγείας της χώρας μας. Η όποια οικονομική εξυγίανση επιχειρείται από τα όργανα της πολιτείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αιτιολογικό ή ελαφρυντικό έρεισμα στην απαξίωση και καθαίρεση του κύρους θεσμοθετημένων και κοινωνικά καθιερωμένων επαγγελμάτων όπως αυτών της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής.

Δεν επιδιώκουμε συνδικαλιστικό ρόλο, αντίθετα υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που ξεκινά μέσα σε κλίμα συναίνεσης και ενότητας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Έτσι έχουμε μάθει από αυτούς που μας παρέδωσαν τη σκυτάλη και μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Καμιά διεκδίκηση δεν μπορεί να επιφέρει καρπούς και ευόδωση των προσδοκιών μας αν αυτή δεν γίνεται μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητας και συναίνεσης.

Σημειώνω ότι κανένα σχέδιο και καμιά αλλαγή στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να γίνει για μας χωρίς εμάς. Ο ΠΑΣΥΝΜ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος για τη διαφύλαξη του κύρους της Νοσηλευτικής και της Μαιευτικής μέσα από τη δίκαιη, ισόνομη και ισότιμη μεταχείριση τους και καλά κάνουν να το γνωρίζουν όλοι».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











270