Η ψωρίαση και η αντιμετώπισή της – θεραπευτικές επιλογές


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Τι εννοούμε με τον όρο ψωρίαση και πόσο συχνή είναι;

Ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με γενετικό υπόβαθρο που εμφανίζεται σε περίπου ένα ποσοστό του 2-3% του γενικού πληθυσμού. Η προέλευση της λέξης προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ψωρ- που σημαίνει λέπι μιας και το λέπι είναι το κύριο γνώρισμα της πάθησης. Δεν είναι μεταδοτική και δεν έχει σχέση με την ψώρα (όπως πολύς κόσμος πιστεύει) η οποία οφείλεται στο άκαρι της ψώρας, ενός παρασίτου και η οποία είναι μεταδοτική. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία με πιο συχνή επίπτωση μεταξύ των ηλικιών 20-30 και 50-60.

Πώς δημιουργείται η ψωρίαση;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κατανοούμε τους μηχανισμούς που διέπουν την εμφάνιση της ψωρίασης. Έχουν εντοπιστεί γενετικοί τόποι σε συγκεκριμένα χρωμοσώματα που κάποιοι περισσότερο και κάποιοι σε λιγότερο βαθμό, προκαλούν μια απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό οδηγεί σε διέγερση και συρροή των κυττάρων της άμυνας (όπως λεμφοκύτταρα και ουδετερόφιλα), στην υπερβολική έκκριση φλεγμονωδών ουσιών (π.χ.κυτταροκίνες) και απορρύθμιση τελικώς του ομαλού κύκλου της ανανέωσης της επιδερμίδας. Συνέπεια αυτού είναι η επιδερμίδα να γίνεται πιο τραχιά και παχιά, να φλεγμαίνει και να εμφανίζει τα σκληρά λέπια τα χαρακτηριστικά της ψωρίασης. Όπως σε όλες τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις η αφορμή για την εμφάνιση ή επιδείνωση μπορεί να είναι μία ίωση, ένα εμπύρετο, κάποιο έντονο στρες σωματικό ή ψυχικό και κάποιες φορές η λήψη κάποιων φαρμακευτικών ουσιών.

Υπάρχουν διάφορες μορφές εκδήλωσης της ψωρίασης δέρματος;

Οι κλινικές μορφές της ψωρίασης είναι ποικίλες και έχουμε τις εξής μορφές: ψωρίαση κατά πλάκας, σταγονοειδής ψωρίαση, ερυθροδερμική ψωρίαση, φλυκταινώδης ψωρίαση, ψωρίαση ονύχων, παλαμοπελματιαία φλυκταίνωση. Οι εντοπίσεις της ψωρίασης μπορεί να είναι εντοπισμένες σε κάποιο σημείο του σώματος (αγκώνες γόνατα, κεφάλι, πτυχές, άκρα χέρια-πόδια) ή γενικευμένη. Σε ένα ποσοστό από 5-30% μπορεί να συνοδεύεται και με αρθρίτιδα (ψωριασική αρθρίτιδα και αντιδραστική αρθρίτιδα-Reiter’s). Ανάλογα με την αξιολόγηση του Δερματολόγου η ψωρίαση μπορεί να χαρακτηριστεί ήπιου, μέτριου και σοβαρού βαθμού και όσο πιο σοβαρού βαθμού είναι τόσο πιο μεγάλη σχέση έχει με το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο και τις επιπλοκές του (δηλ. υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθειες, δυσλιπιδαιμίες).

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται από το Δερματολόγο, κυρίως με την κλινική εικόνα που παρουσιάζει η πάθηση, ενώ μερικές φορές στις λεγόμενες άτυπες μη ξεκάθαρες κλινικές εικόνες μπορεί να χρειαστεί να παρθεί δείγμα δέρματος (βιοψία) για ιστολογική επιβεβαίωση.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν;

Στη σημερινή εποχή οι Δερματολόγοι έχουν πολύ περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για να προτείνουν στους ασθενείς από ότι πριν μερικά χρόνια με καλύτερα αποτελέσματα τόσο στο ποσοστό καθαρισμού του δέρματος αλλά και στη διάρκεια της ύφεσης της νόσου. Ανάλογα με την αξιολόγηση της βαρύτητας της ψωρίασης από το Δερματολόγο η θεραπεία μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική (δηλαδή από του στόματος ή ενέσιμη). Στις ήπιες-μέτριες μορφές χρησιμοποιούνται συνήθως οι τοπικές θεραπείες και στις μέτριες-σοβαρές οι συστηματικές. Επίσης η μορφή της ψωρίασης μπορεί να καθορίσει το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί. Οι τοπικές θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικά στεροειδή, παράγωγα της βιταμίνης D , διάφορα σκευάσματα κερατολυτικά, ανοσοτροποποιητικά και φωτοθεραπεία με συσκευές τοπικής παροχής ή γενικής φωτοθεραπείας. Στις συστηματικές θεραπείες έχουμε τη φωτοθεραπεία με λήψη χαπιού προ έκθεσης στην καμπίνα φωτός, τις ανοσοτροποποιητικές θεραπείες από του στόματος, στα παράγωγα της βιταμίνης Α, στους βιολογικούς παράγοντες που χορηγούνται κυρίως με τη μορφή των υποδόριων ενέσεων ή ενδοφλέβια (ένας μόνο παράγοντας με ενδοφλέβια έγχυση) και τελευταία στα χάπια των λεγόμενων μικρών μορίων. Τα τελευταία χρόνια με την έλευση των λεγόμενων βιολογικών παραγόντων (αντισώματα που στοχεύουν πιο εξειδικευμένα τα μονοπάτια-μόρια του μηχανισμού εμφάνισης της ψωρίασης) έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες καλύτερου ελέγχου μορφών που πιο παλιά ήτανε δύσκολο με τα πιο συμβατικά φάρμακα.

Ποια η σημασία της θεραπείας της ψωρίασης;

Κατ’ αρχάς η ψωρίαση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ατόμων λόγω της εμφάνισης του δέρματος κάτι που μπορεί να επηρεάσει επαγγελματικά, κοινωνικά και ατομικά στις σχέσεις τους τα άτομα που πάσχουν και με σταδιακή ανάπτυξη αρνητικών συναισθημάτων. Επίσης συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει η ψωρίαση όπως ο κνησμός δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ασθενών. Επίσης όπως έχω προαναφέρει η ψωρίαση δεν είναι μόνο δερματική πάθηση αλλά συνοδεύει το μεταβολικό σύνδρομο και τις επιπλοκές του και συνεπώς χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση των συννοσηροτήτων.

Συνοψίζοντας τα άτομα με ψωρίαση πρέπει να γνωρίζουν ότι η ψωρίαση δεν είναι ταμπού, να μιλάνε για αυτά που τους απασχολούν και να απευθύνονται έγκαιρα στους Δερματολόγους τους. Υπάρχουν πολλών ειδών θεραπευτικές αντιμετωπίσεις όπου ο ειδικός θα επιλέξει από τη θεραπευτική φαρέτρα του ανάλογα με τη μορφή και βαρύτητα της ψωρίασης εξατομικευμένα στα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.

*Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος μέλος ΔΑΕΚ Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1417