Η ΠαΣΣΠ χαιρετίζει τη θέσπιση του Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία


Με ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ) "χαιρετίζει τη θέσπιση του νέου Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία 2019-2023 που παρουσιάστηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρό παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) και τον Πρόεδρό του Δρα Φίλιππο Πατσαλή.

Δε νοείται ευημερία των πολιτών μιας σύγχρονης χώρας αν δεν είναι άμεσα συνυφασμένη με την ενίσχυση των κινητήριων μοχλών της έρευνας, τη επιχειρηματικότητας, και, φυσικά, της επιστημονικής αριστείας. Γι’ αυτό και αποκτά ξεχωριστή σημασία η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση στην οικονομική, τεχνολογική και κοινωνική ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, στο μέλλον της Κύπρου.

Διαπιστώνουμε δε, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθείται δίνει έμφαση στην εκμετάλλευση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού της χώρας, μέσω της ενδυνάμωσης της υφιστάμενης και αναδυόμενης επιστημονικής αριστείας, της ενθάρρυνσης των διασυνδέσεων επιστημονικού και επιχειρηματικού τομέα και της δημιουργίας ευκαιριών έρευνας ειδικά για τους νέους επιστήμονες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ενέργειες ενίσχυσης της επιστημονικής γνώσης και έρευνας σήμερα, μπορούν αύριο να οδηγήσουν σε μοναδικές καινοτομίες που πιθανόν να αναμορφώσουν, να παρατείνουν ή και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Σε αυτό το μέγα ζητούμενο της ανάπτυξης και της προόδου, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην εκπόνηση προτάσεων και την υλοποίηση δράσεων, με κύρια χαρακτηριστικά την ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασιών οικονομικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων σε όλα τα επίπεδα.

Εκφράζουμε θερμά συγχαρητήρια τόσο στην Πολιτεία και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΕΚ και δηλώνουμε πως θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες για την προώθηση και εφαρμογή των δράσεων που θα υλοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











337