Η παρουσίαση της Σύμβασης του Υπ. Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού για αγορά υπηρεσιών


Καθηγητής Ζάμπογλου: Η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα, αφού ολοκληρώνεται η πραγματοποίηση ενός οράματος

Στην παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου υπεγράφη σήμερα, 11 Ιουνίου 2018, η Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου. Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Διευθυντής του Τομέα Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας κ. Χρίστος Νικολάου και ο Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Καθηγητής Νίκος Ζάμπογλου. Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας δρ Αδάμος Αδάμου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο κα Στέλλα Κυριακίδου, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου κ. Κίκης Καζαμίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι η σημερινή Συμφωνία αποτελεί «τη σημαντικότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από αυτήν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης». Πρόσθεσε πως με αυτή την υπογραφή «τελειώνει μια πορεία με δυσκολίες που μας φαίνονταν ανυπέρβλητες. Εμείς εδώ στο Υπουργείο Υγείας δώσαμε τις μάχες μας, γνωρίζοντας πολύ καλά πως θα δίναμε παρηγοριά κι ελπίδα, αλλά πρώτιστα, ποιότητα ζωής στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου. Γιατί γνωρίζαμε ότι με τη συμφωνία αυτή, θα ικανοποιούσαμε ένα πάγιο αίτημά τους για τερματισμό της ταλαιπωρίας τους».

To Ygeia News παραθέτει την παρουσίαση της Σύμβασης από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη στο έγγραφο στο τέλος της είδησης.

Από πλευράς του, ο Καθηγητής Ζάμπογλου σημείωσε ότι η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα, αφού ολοκληρώνεται η πραγματοποίηση ενός οράματος. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ασθενών. Υποσχόμαστε όλοι μαζί, ο Πρόεδρος, οι συνάδελφοι, το προσωπικό, ότι θα κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε και να κάνουμε το παν για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών που αναλάβαμε», επεσήμανε. Ο κ. Ζάμπογλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η υπογραφή της Συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας κ. Αδάμος Αδάμου δήλωσε πως τόσο το Ανώτατο Συμβούλιο Ογκολογίας όσο και η Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο, θα εξετάσουν τη Συμφωνία και θα πράξουν ό,τι είναι καλύτερο για τους καρκινοπαθείς. «Πάντα όταν βάζεις μπροστά τον άνθρωπο, δεν έχεις παρά να λάβεις σωστές αποφάσεις. Αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε. Εμείς, ενεργώντας σοβαρά και υπεύθυνα, θα πούμε την άποψή μας και στην πορεία του προγράμματος, αλλά και για όλες τις άλλες λεπτομέρειες», είπε ο κ. Αδάμου.

«Θέλω να σας πω ότι η Επιτροπή των Παραπομπών είναι ήδη συγκροτημένη, είναι πενταμελής, η οποία θα συνεδριάζει μαζί με την Επιτροπή της Παραπομπής Ασθενών που είναι θεσμοθετημένη με κανονισμούς. Είναι θεσμοθετημένη και θα εμπλουτιστεί με ακόμα δύο άτομα, τον υποφαινόμενο σαν προεδρεύοντα και έναν εκπρόσωπο από το Γερμανικό Ογκολογικό, μαζί με τους τρεις συναδέλφους που την στελέχωναν βάσει των κανονισμών», επεσήμανε ο κ. Αδάμου, επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος όλων είναι, με ευαισθησία, να πράξουν το καλύτερο για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. «Το καλύτερο για τον άρρωστο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας, ο κ. Αδάμου.

O Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ) Κίκης Καζαμίας, σε γραπτή δήλωση του την οποία διένειμε στα ΜΜΕ που παρευρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνίας, αναφέρει ότι το ΓΟΚ δεν δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί κανένα, αλλά με ιδιωτικά κεφάλαια, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενήργησε πλήρως νομότυπα και κάλυψε διαπιστωμένες, από διεθνείς εμπειρογνώμονες, ελλείψεις του κράτους στον τομέα της παροχής βασικών υπηρεσιών για τις ανάγκες των καρκινοπαθών της Κύπρου και κυρίως της περιοχής των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.
Σημειώνει ότι η έκθεση των Δρ. Kenny, Bransdom και Bryant από το καλοκαίρι του 2015 αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η προσφορά ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών στην Κύπρο από το 30% που παρέχεται, πρέπει να αυξηθεί στο 45% μέχρι το 2018 και στο 52% μέχρι το 2020.
Η έκθεση πρότεινε, επίσης, την πλήρωση του διαπιστωμένου κενού που υπήρχε στον τομέα της εξειδικευμένης επεμβατικής ακτινολογίας και σημειώνει ότι η ακτινοθεραπεία συμβάλλει στο περίπου 40% στη θεραπεία του καρκίνου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











511