Η Παιδιατρική Εταιρία δεν αμφισβητεί την ποιότητα και ασφάλεια των γενοσήμων φαρμάκων


Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου με ανακοίνωσή της διευκρινίζει σε σχέση με χθεσινή της ανακοίνωση ότι δεν αμφισβητεί την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των γενοσήμων φαρμάκων, αλλά επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ προάγει την επιλογή φαρμάκων με σημαντικότερο κριτήριο το χαμηλότερο κόστος τους, την πιθανή απόσυρση από την αγορά σκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν επί χρόνια, τον περιορισμό στις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών και την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη για φάρμακα εκτός της λίστας ΓεΣΥ.

Όπως αναφέρεται η διευκρινιστική ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου εκδίδεται επειδή διαπιστώσαμε ότι ένα σημείο του δελτίου Τύπου της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου ημερομηνίας 24 Μαΐου 2019 που αφορούσε την προαγωγή της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων μέσω του σχεδιασμού του Γενικού Συστήματος Υγείας πιθανόν να παρερμηνεύθηκε και προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων των Κυπριακών Φαρμακοβιομηχανιών.
«Με την αναφορά μας αυτή δεν υπονοούμε κατ΄ουδένα τρόπο ότι αμφισβητούμε την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των γενοσήμων φαρμάκων», σημειώνεται.
Προστίθεται ότι «η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση μας για τη διαχρονική προσφορά των Κυπριακών Φαρμακοβιομηχανιών που ασχολούνται με την παρασκευή τέτοιων φαρμάκων είναι δεδομένη».
Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου το νόημα του κειμένου της «στοχεύει στην επισήμανση του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προάγει την επιλογή φαρμάκων με σημαντικότερο κριτήριο το χαμηλότερο κόστος τους, την πιθανή απόσυρση από την αγορά σκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν επί χρόνια, τον περιορισμό στις θεραπευτικές επιλογές των γιατρών και την οικονομική επιβάρυνση που θα επωμιστεί ο πολίτης αν ο γιατρός του επιλέξει φάρμακο εκτός της λίστας του ΓεΣΥ».
«Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα για τον κάθε πολίτη, αλλά και τον κάθε επαγγελματία υγείας να έχει πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα, που θα πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με την κλινική κρίση του γιατρού και όχι οποιαδήποτε άλλα κριτήρια», αναφέρεται.
Με τον ίδιο τρόπο που θεωρείται λογικό ένα φάρμακο διαφορετικής σύνθεσης να έχει διαφορετική τιμή από ένα άλλο, αλλά προσφέρεται μέσω του συστήματος στον ασθενή που το χρειάζεται, κατά τον ίδιο τρόπο το σύστημα στο οποίο ο κάθε πολίτης συνεισφέρει υποχρεωτικά θα έπρεπε να του παρέχει ανεμπόδιστα οποιοδήποτε φάρμακο επιλέξει ο γιατρός του, καταλήγει η ανακοίνωση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











331