Η Ολομέλεια ενέκρινε τους κανονισμούς για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ


ΚΥΠΕ - Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τους κανονισμούς για τους προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ αφού προηγουμένως τους τροποποίησε υπερψηφίζοντας τροπολογίες που κατέθεσε η ΕΔΕΚ.

Με τους κανονισμούς καθορίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας υγείας από προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας, καθώς και οι τρόποι αμοιβής τους, η διαδικασίας εγγραφής τους και η διαδικασία σύναψης σύμβασης των εν λόγω ιατρών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
Με βάση τις τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν ο Οργανισμός θα μπορεί να παρέχει πρόσθετα χρηματικά ή και άλλα κίνητρα και να χρησιμοποιεί άλλες μεθόδους αμοιβής μόνο μετά από ενημέρωση της Βουλής.
Με άλλη τροπολογία διαγράφηκε αναφορά σε υπηρεσίες επανορθωτικής χειρουργικής και σε ιατρικές πράξεις που παρέχονται για αισθητικούς λόγους από προσωπικούς ιατρούς, εφόσον αυτές οι ιατρικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας άπτονται των αρμοδιοτήτων μόνο των ειδικών ιατρών και όχι των προσωπικών ιατρών.
Επίσης διαγράφηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία παθολόγοι, παιδίατροι και γηρίατροι θα μπορούν να παρέχουν νοσοκομειακή φροντίδα σε δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των δικαιούχων τους.
Περαιτέρω η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο με 38 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον το νομοσχέδιο για το πλαίσιο χρήσης της ηλεκτρονικής υγείας.
Η ηλεκτρονική υγεία θα εφαρμοστεί μέσω της ίδρυσης Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, της εφαρμογής του θεσμού του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, της ρύθμισης της αποθήκευσης και χρήσης της βιοϊατρικής πληροφορίας και της τηλεϊατρικής με σκοπό την πρόληψη ασθενειών, την προαγωγή της υγείας και την αποτελεσματική και ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας είπε ότι Κώστας Κωνσταντίνου, είπε πως κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή τέθηκαν επιφυλάξεις και υπήρξαν προβληματισμοί και τέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες.
Πρόσθεσε πως είναι πλήρως εναρμονισμένο με τη λειτουργία του ΓεΣΥ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής προς την Ολομέλεια της Βουλής, εκπρόσωπος του ΟΑΥ είπε στην Επιτροπή πως το πλαίσιο δεν θα επηρεάσει την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Οι Βουλευτές Αδάμος Αδάμου και Χαράλαμπος Θεοπέμπου ανέφερε πως το ηλεκτρονικό σύστημα του ΓΕΣΥ και το πλαίσιο για την ηλεκτρονική υγεία θα είναι δύο υπηρεσίες που επικαλύπτει η μία την άλλη. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως το πλαίσιο δεν επηρεάζεται η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, συνδέεται με αυτό, αλλά υπάρχει επικάλυψη και για αυτό θα πρέπει η Βουλή να παρακολουθεί στενά.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το θέμα της ηλεκτρονικής υγείας είναι πολύ σημαντικό καθώς το μέλλον της υγείας είναι ηλεκτρονικό.

Πρόσθεσε πως προκαλεί εντύπωση σε ό,τι αφορά, ο αρμόδιος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να δώσει το τελικό κόστος στην Επιτροπή και ανέφερε πως οι πόροι προέρχονται από 4 ευρωπαϊκά προγράμματα και δημιουργεί απορία το ότι αντί να βάλει το κράτος τα λεφτά «διακονούμε από ευρωπαϊκά




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











780