Η μέτρηση PSA δεν αποτελεί εργαλείο προληπτικού ελέγχου από μόνη της για τον καρκίνο του προστάτη


* Είναι σημαντικό όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των 50, να υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο, συνδυάζοντας τη δακτυλική εξέταση με τη μέτρηση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα

*Στην Κύπρο καταγράφονται κατά μέσο όρο 460 νέα περιστατικά τον χρόνο

Τα πιο πάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, στα πλαίσια διάσκεψης Τύπου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άντρες, τον καρκίνο του προστάτη. Η διάσκεψη τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαική Μέρα Καρκίνου του Προστάτη που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου.

«Μια μορφή καρκίνου που αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στους άντρες πανευρωπαϊκά, αλλά και που μέσω σωστής πληροφόρησης επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Αρκεί ο κάθε άντρας να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να δράσει άμεσα.

Προς τούτο είναι σημαντικό όλοι οι άντρες ηλικίας άνω των 50, να υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο, συνδυάζοντας τη δακτυλική εξέταση με τη μέτρηση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα, το γνωστό PSA», σημείωσε η κ Γιαννάκη ενώ πρόσθεσε ότι τα νέα περιστατικά που εμφανίζονται κάθε χρόνο παρουσιάζουν αυξητική τάση όπως αυτό δεικνύεται με βάση τα τελευταία δεδομένα από το Αρχείο Καρκίνου.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται μεγάλη συζήτηση και διεξάγονται έρευνες για εντοπισμό τρόπων πρόληψης του καρκίνου του προστάτη. Η ΕΕ θεωρεί πως αποκλειστικά η μέτρηση του PSA δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προληπτικού ελέγχου. Ως εκ τούτου, για πιο ολοκληρωμένη διάγνωση, συστήνονται πρόσθετες εξετάσεις, όπως η δακτυλική εξέταση του προστάτη από ουρολόγο και ο υπέρηχος.

Το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης του Καρκίνου συνεργάζονται στενά, ώστε η ασθένεια αυτή να προσεγγίζεται πολυεπίπεδα.

Στα δημόσια νοσηλευτήρια εφαρμόζονται θεραπείες, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Διαχρονικός στόχος είναι η εισαγωγή καινοτόμων και λιγότερο επεμβατικών μεθόδων, στο πλαίσιο του ευρύτερου, μακροπρόθεσμου σχεδιασμού», ανέφερε ακόμη η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

Περιστατικά ρομποτικής προστατεκτομής

Αναφερόμενη στον Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι «το 2015 απέστειλε για ρομποτική προστατεκτομή 98 περιστατικά στην Κύπρο με τη μέθοδο της συμπληρωμής στο ποσό των 7,500 ευρώ, το οποίο επιδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και έξι περιστατικά που πήγαν στο εξωτερικό, πάλι με την ίδια τιμή των 7,500 ευρώ. Το 2016, είχαμε 127 περιστατικά ρομποτικής προστατεκτομής και 12 περιστατικά τα οποία πάλι πήγαν στο εξωτερικό με την ίδια τιμή επιδότησης. Το πρώτο εξάμηνο του 2017, 71 περιστατικά στάληκαν για ρομποτική προστατεκτομή και πέντε που πήγαν στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει μια άρση ηλικιακού ορίου, διότι παλαιότερα για ρομποτική προστατεκτομή ήταν μόνο για τους άντρες μέχρι τα 65, και μετά από μεγάλη σύσκεψη με την Ουρολογική Εταιρεία αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε εμείς να κάνουμε άρση του ηλικιακού ορίου, διότι τα περισσότερα περιστατικά είναι μετά τα 65 και όχι μέχρι τα 65. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι πηγαίνουν είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο εξωτερικό εάν εκείνοι το επιθυμούν, με μια πάρα πολύ καλή επιδότηση. Αυτοί οι ασθενείς επιστρέφουν και έχουν μια πάρα πολύ καλή μεταχείριση, αλλά και επιτυχία σε αυτή τη ρομποτική προστατεκτομή.

Παράλληλα, και πέραν από την ιατρική στήριξη, παρέχεται συνεχής ψυχολογική στήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό που υποβοηθά τη διαδικασία σφαιρικής προσέγγισης των περιστατικών».

H κ Γιαννάκη καταλήγοντας αναφέρθηκε στον ρόλο του του Europa Uomo, του Συνδέσμου των Ασθενών με Καρκίνο του Προστάτη. «Η οργανωμένη αυτή ομάδα ασθενών που ασχολείται και με τις τέσσερις βαθμίδες αντιμετώπισης του καρκίνου: Την πρόληψη, την θεραπεία, την αποκατάσταση και την έρευνα, ξεκίνησε με κεντρικό στόχο να επιτελέσει ένα σύνθετο και πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο. Μέσα από τις δράσεις και τις υπηρεσίες του, θέτει τους ασθενείς στο επίκεντρο σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης του καρκίνου.

Στην πορεία, από εφέτος, αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με τον αρχαιότερο Σύνδεσμο ασθενών με καρκίνο στην Κύπρο, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιου, το οποίο θα ενισχύσει τον κοινό αγώνα των δύο Συνδέσμων για τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίηση του αντρικού πληθυσμού.

Και οι δύο Σύνδεσμοι συνεργάζονται πολύ στενά με το Υπουργείο Υγείας και θέλω να εξάρω την εξαιρετική τους προσφορά στον τομέα της πληροφόρησης και της ευαισθητοποίησης».

Στην Ευρώπη ο καρκίνος του προστάτη σκοτώνει τουλάχιστον έναν άνδρα κάθε έξι λεπτά

Έκκληση στους άρρενες να εξετάζονται συχνά απηύθυναν επίσης και εκπρόσωποι του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, της Επιστημονικής Επιτροπής του Αντικαρκινικού Συνδέσμου και ο Γενικός Διευθυντής του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

Επεσήμαναν ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται από την ηλικία των 60 ετών και άνω, στη φάση που ο κάθε άνδρας κάνει όνειρα για ευτυχισμένα γηρατειά με την οικογένειά του.

Λέχθηκε επίσης ότι στην Ευρώπη ο καρκίνος του προστάτη σκοτώνει τουλάχιστον έναν άνδρα κάθε έξι λεπτά, δημιουργώντας μια εικόνα καθόλου όμορφη, ενώ παρατηρείται και ανισότητα ως προς την πρόσβαση για θεραπεία.

Οι εκπρόσωποι συνδέσμων και οργανώσεων που μάχονται κατά του καρκίνου δήλωσαν ότι και με την δική τους συμβολή υπάρχει για όλους πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς ηλικιακό ρατσισμό.

Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ίσως αποβεί μοιραία η καθυστέρηση διαγνωστικής εξέτασης η οποία καθυστέρηση οφείλεται σε άγνοια και φόβο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











549