Η Κύπρος στην προσπάθεια διασφάλισης εύκολης πρόσβασης σε καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες


Στις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της Ε.Ε., που συνήλθε στο Μιλάνο, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2014, παρακάθισε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κύρια θέματα συζήτησης στην ατζέντα των Υπουργών ήταν οι καινοτόμες θεραπείες προς όφελος των ασθενών, η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη του καρκίνου, η εφαρμογή προγραμμάτων ανακουφιστικής φροντίδας και αντιμετώπισης του πόνου, και ο συντονισμός των κρατών μελών για αντιμετώπιση της επιδημικής κρίσης του ιού Έμπολα.

Η συζήτηση κατέδειξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Υπουργών ως προς την ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται για εύκολη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές αγωγές, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές αυτών των φαρμάκων και τις επιπτώσεις τους στα συστήματα υγείας των κρατών μελών. Η Κύπρος συμφωνεί και υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς επίτευξη του στόχου αυτού, ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Πατσαλής. «Η κοινή προμήθεια φαρμάκων θα συμβάλει στην εξασφάλιση ταχείας, ασφαλούς και οικονομικά συμφέρουσας διάθεσης καινοτόμων προϊόντων στην αγορά. Τα μικρά κράτη μέλη, όπως είναι η Κύπρος, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα και ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για εφαρμογή και ενίσχυση του θεσμού της κοινής προμήθειας, βάσει και της σχετικής Συμφωνίας της 20ης Ιουνίου 2014», επεσήμανε ο κ. Πατσάδες.

Ως προς το θέμα της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης του καρκίνου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Υγείας επεσήμαναν τη μεγάλη σημασία που φέρει η ανάπτυξη ανιχνευτικών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης της ασθένειας του καρκίνου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διερευνήσουν και να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες συνεργασίας και προώθησης της έρευνας, όπως είναι η συμμετοχή τους σε Κοινές Δράσεις και προγράμματα της Ε.Ε., είπε ο Φίλιππος Πατσαλής. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε κράτους μέλους, αλλά και οι διαφορετικές ανάγκες του πληθυσμού, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην υιοθέτηση πολιτικών για προαγωγή της υγείας και ανάπτυξη ανιχνευτικών προγραμμάτων πρόληψης», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Πρόσθετα, οι Υπουργοί Υγείας συζήτησαν τις συντονιστικές ενέργειες των κρατών μελών για αντιμετώπιση του ιού Έμπολα τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε διεθνές επίπεδο. Απόψεις αντηλλάγησαν ως προς τους δυνατούς τρόπους στήριξης των πληγεισών περιοχών της Αφρικής, καθώς και τους τρόπους συντονισμού των κρατών μελών της Ε.Ε. για την απομάκρυνση ασθενών, οι οποίοι είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, κ. Πατσαλής, χαιρέτισε την επιλογή της ιταλικής Προεδρίας για συζήτηση του θέματος της ανακουφιστικής φροντίδας, σημειώνοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για ανταλλαγή και ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











315