Η κατάσταση στα Δημόσια Νοσηλευτήρια διολισθαίνει συνεχώς


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές ανακοινώσεις αλλά και τις διαμαρτυρίες των ασθενών, καθώς και την ενημέρωση που έχουμε από τις Διευθύνσεις των Νοσοκομείων σε όλες τις πόλεις, διαπιστώνουμε ότι τα Δημόσια νοσηλευτήρια διολισθαίνουν συνεχώς στο πάτο.
Αναφέρουμε συγκεκριμένα:

Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου: τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι τεράστια, τόσο σε υποστελέχωση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, όσο και σε εξοπλισμό. Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που υπάρχουν, όταν ασθενείς αναγκάζονται να ζητούν νοσηλεία και θεραπείες στα Κατεχόμενα.

Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας δυστυχώς διαιωνίζονται με το χρόνο και σε θέματα στελέχωσης όσο και στην ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης των κτιριακών υποδομών. Δυστυχώς η ολοκλήρωση των εργασιών αναβάλλεται για τα τέλη του 2018, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθούν το 2019.

Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς: Τα προβλήματα για την Πάφο και το διαμέρισμα της πόλεως Χρυσοχούς γίνονται πιο έντονα, γιατί οι ελλείψεις τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και εξοπλισμό και υποδομές δημιουργούν τεράστιες ταλαιπωρίες στους ασθενείς που αναγκάζονται να παραπέμπονται στη Λεμεσό ή Λευκωσία.

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: Το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αντιμετωπίζει ίσως τα σοβαρότερα προβλήματα στη λειτουργία του. Πλείστες των κλινικών υπολειτουργούν, υπάρχει μεγάλη υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, παραϊατρικό, διοικητικό και εργατικό προσωπικό. Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται και με τον εξοπλισμό και την υποδομή. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το γεγονός ότι οι σχεδιασμοί για το κτιριολογικό πρόγραμμα βρίσκονται σε στασιμότητα και το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν έλαβε ακόμα εντολή για να προχωρήσει σε κατασκευαστικά σχέδια.

Νοσοκομείο Κυπερούντας: Στο Νοσοκομείο Κυπερούντας όλο δίνονται υποσχέσεις. Τα προβλήματα συντήρησης – αποκατάστασης των κτιριακών υποδομών είναι τεράστια, η επέκταση δεν προωθείται και η πνευμονολογική κλινική βρίσκεται ακόμη στο στάδιο για προσφορά. Δίκαια αγανακτούν οι κάτοικοι της περιοχής Πιτσιλιάς, όπως επίσης και οι Τοπικές Αρχές.

Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού- Νοσοκομείο Λινόπετρας: Δυστυχώς πέρασαν πολλά χρόνια που διαιωνίζονται τα προβλήματα στις δυο ιατρικές μονάδες. Στο παλαιό Νοσοκομείο, τα προβλήματα έχουν να κάνουν με θέματα ιατρικού, νοσηλευτικού και εργατικού προσωπικού, αλλά και με τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι παλαιές. Στο δε Νοσοκομείο Λινόπετρας παρατηρούνται προβλήματα στελέχωσης, εξοπλισμού, ώστε οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα και ποιοτικότερα.

Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας: Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αποτελεί τη ναυαρχίδα όλων των Νοσοκομείων της Κύπρου. Δυστυχώς, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και εργατικό προσωπικό. Προβλήματα παρατηρούνται και στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, το οποίο χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό, καθώς και αναβάθμιση και επέκταση των εγκαταστάσεων του.
Με βάση τα πιο πάνω, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Με αυτή την κατάσταση, ούτε Αυτονόμηση, ούτε Γενικό Σύστημα Υγείας μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στη στελέχωση των Νοσοκομείων, να παραχωρήσει τον αναγκαίο εξοπλισμό και ασφαλώς να επιλύσει τα προβλήματα με τις κτιριακές υποδομές. Νοσοκομεία χωρίς επάρκεια, ικανότητα και σωστή στελέχωση δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν, ούτε να ανταγωνιστού τον ιδιωτικό τομέα και φυσιολογικά ΓΕΣΥ δεν εφαρμόζεται.
Αν αντέχουν τα Νοσοκομεία μας μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στο φιλότιμο και στην αφοσίωση και αυταπάρνηση που επιδεικνύουν οι ιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαζόμενοι. Αν προσθέσουμε σε όλα τα πιο πάνω, και τις 30.000 ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής μέχρι το 2020, ο καθένας μας μπορεί να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης που υπάρχει στα δημόσια νοσηλευτήρια μας. Δυστυχώς η Δημόσια Υγεία καταρρέει.
Καλούμε τη κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ, καθώς και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας να εγκύψουν επί των προβλημάτων. Ας δοθεί τέλος στη πολιτική της λιτότητας και των περικοπών. Οι πολιτικές του λιγότερου κράτους δεν μεταρρυθμίζουν την Υγεία, αλλά την απορρυθμίζουν.
Το ΑΚΕΛ εργάζεται με συνέπεια και στοχοπροσήλωση, ώστε να μην υπάρξει καμία εκτροπή στην εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Δηλώνουμε έτοιμοι και αποφασισμένοι, έχοντας τη βούληση να επανέλθουν τα πράγματα στη σωστή τους πορεία για το καλό της δημόσιας υγείας.
*Βουλευτής ΑΚΕΛ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











905