Η Γ. Διευθύντρια του Υπ. Υγείας συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας του Συμβουλίου της ΕΕ


Πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, Αυστρία, στις 10-11 Σεπτεμβρίου 2018, το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, την Κύπρο εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρ Χριστίνα Γιαννάκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εις βάθος το ζήτημα της ασφάλειας της προμήθειας των φαρμάκων και η χρήση σύγχρονων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας στον τομέα της υγείας.

Σε παρέμβασή της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη διαφάνειας στην ευρωπαϊκή αγορά όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων. Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε η δρ Γιαννάκη, οδηγεί εν τέλει σε ανισότητα και χαμηλή πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κύπρου, η δρ Γιαννάκη είπε χαρακτηριστικά πως το μικρό μέγεθος της χώρας που οδηγεί στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των φαρμακοβιομηχανιών, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολύ υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα κράτη, και περιορίζει την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.

Η Γενική Διευθύντρια επεσήμανε πως η έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο, συμπλήρωσε, χρειάζεται να διασφαλίζονται τόσο η ασφάλεια των ασθενών όσο και η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1741