Η Δρ Αλεξία Καγιαβά του ΙΝΓΚ βραβεύτηκε με το Βραβείο Νέου Ερευνητή 2016


Με το Βραβείο Έρευνας «Νέος Ερευνητής» 2016 βραβεύτηκε η Δρ Αλεξία Καγιαβά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών της Νευρολογικής Κλινικής Ε’ του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με σημερινή (Τετάρτη) ανακοίνωση, η Δρ Αλεξία Καγιαβά βραβεύθηκε στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής», για το ερευνητικό πρόγραμμά της με θέμα «Γονιδιακή θεραπεία κατά της ασθένειας Charcot-Marie-Tooth με τη χρήση ιικού φορέα».

Όπως αναφέρεται, η ασθένεια Charcot-Marie-Tooth αποτελεί μια συχνή κληρονομική νευροπάθεια που προκαλεί προοδευτική αδυναμία και παραμένει ανίατη. Η πάθηση αυτή προκαλείται από μεταλλάξεις σε γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στα κύτταρα που σχηματίζουν τη μυελίνη των περιφερικών νεύρων γνωστά ως κύτταρα του Schwann. Στόχος της μελέτης που έγινε στο Εργαστήριο Νευροεπιστημών του ΙΝΓΚ ήταν η ανάπτυξη γονιδιακής θεραπείας μέσω ενός ιικού φορέα για στοχευμένη γονιδιακή μεταφορά και έκφραση στα κύτταρα Schwann. Εφαρμόστηκε μια καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση με οσφυονωτιαία έκχυση του φορέα σε πειραματικό μοντέλο της πάθησης, με την οποία επιτεύχθηκε εκτεταμένη έκφραση του γονιδίου σε πολλαπλά περιφερικά νεύρα. Η γονιδιακή αυτή θεραπεία οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργίας και παθολογίας των νεύρων στο μοντέλο της νευροπάθειας. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές κλινικές εφαρμογές της γονιδιακής θεραπείας κληρονομικών ή επίκτητων απομυελινωτικών νευροπαθειών.

Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας απονέμονται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας κάθε χρόνο, βραβεύοντας έτσι νέους ερευνητές, αναγνωρίζοντας το επιστημονικό τους έργο.

Τέτοιες επιτυχίες, σημειώνεται στην ανακοίνωση, επιβεβαιώνουν το κύρος και το επιστημονικό επίπεδο των νέων ερευνητών και επιστημόνων μας, που τους περιβάλλει το πάθος και η αφοσίωση για αυτό που κάνουν. Αποτελούν τη νέα γενιά και τη συνέχιση του έργου του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











907