Η Βουλή προωθεί και στηρίζει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη


Αναφορά του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σ. Φυττή στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, η οποία, με σχετικό ψήφισμα της 58ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, ορίστηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και οι Παγκόσμιες Συνελεύσεις Υγείας μέσω των ψηφισμάτων και διακηρύξεών τους εκφράζουν την ανησυχία τους για τις διαχρονικές ελλείψεις σε αίμα και σε παράγωγα του αίματος. Επισημαίνουν ταυτόχρονα την ανάγκη εφαρμογής προτύπων για τη ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος, καθώς και την τήρηση αυστηρών κριτηρίων επιλογής των αιμοδοτών, προκειμένου να προλαμβάνεται η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

Παράλληλα, αναγνωρίζεται η θεμελιώδης σημασία της εθελοντικής και μη αμειβόμενης αιμοδοσίας για την εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αίματος που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των ασθενών σε μεταγγίσεις.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και εφαρμόζει αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινου αίματος και συστατικών του αίματος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανταποκρινόμενη στις παραινέσεις και συστάσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, προωθεί και στηρίζει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και επαναλαμβάνει την προσήλωσή της στην προσπάθεια για διατήρηση και αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη εκφράζουμε την εκτίμησή μας σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες για τον αλτρουισμό και τη γενναιοδωρία τους.

Φέτος η εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη επικεντρώνεται στο θέμα με τίτλο ‘’Ευχαριστώ που μου έσωσες τη ζωή’’ και εκφράζει με αυτό τον τρόπο την απέραντη ευγνωμοσύνη όλων των αποδεκτών αίματος προς τους εθελοντές αιμοδότες.

Ως Κοινοβούλιο, επιδιώκουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού και αύξησης του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει, σε συνεργασία με το Κλαδικό Συμβούλιο των Υπαλλήλων της Βουλής, εθελοντική αιμοδοσία και αιμοληψία για ανεύρεση ιστοσυμβατού δότη μυελού των οστών την Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015, στον Σταθμό Αιμοδοσίας Έγκωμης, στις 9 το πρωί, και καλώ όλους όσοι έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια. Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει τακτικός εθελοντής αιμοδότης και να βοηθήσει έμπρακτα τους πάσχοντες συνανθρώπους μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











609