Η Βουλή ενέκρινε έξι μήνες παράταση για στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με μαίες


Με 46 ψήφους υπέρ από όλα τα κόμματα, δύο αποχές και οκτώ βουλευτές απόντες από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Βουλή ενέκρινε σχετική τροπολογία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για παράταση έξι μηνών, αντί ενός χρόνου, της εφαρμογής του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμου του 2016. Η πρόνοια που τέθηκε υπό ψήφιση αφορούσε στην στελέχωση των ιδιωτικών μαιευτικών-γυναικολογικών μονάδων με μαίες.

Σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι βουλευτές που απείχαν, ήταν η Στέλλα Κυριακίδου και ο Νίκος Νουρής, δύο εκ των τριών βουλευτών του ΔΗΣΥ και μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συνήλθε εκτάκτως, αφού η προηγούμενη αναστολή εφαρμογής του νόμου, για ένα χρόνο, έληγε τέλος του 2016. Κατά την έκτακτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Υγείας, αποφάσισε όπως προωθήσει στην Ολομέλεια, την αναστολή εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας για ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ο Διευθυντής των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Αντρέας Ξενοφώντος, οι παρούσες ανάγκες σε μαίες (73), θα είναι εφικτό να καλυφθούν στο τέλος του 2017.

Σε δηλώσεις του στο Ygeia-News oβουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχει η ανησυχία ότι με την παράταση εφαρμογής του νόμου οι μαιευτικές κλινικές δουλεύουν χωρίς εξιδεικευμένο προσωπικό-μαίες και απασχολούνται στη θέση τους νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής, εντούτοις ήταν μονόδρομος, αφού μόνο με τη λήξη του 2017 θα είχαμε ικανοποιητικό αριθμό μαιών για τις υπάρχουσες ανάγκες. Την ίδια ώρα στείλαμε το μήνυμα στους ιδιοκτήτες κλινικών ότι είναι η τελευταία παράταση».

«Τελικά», πρόσθεσε ο κ Νουρής, «έγινε πρόταση και ψηφίστηκε η παράταση για έξι μήνες, με μια επιχειρηματολογία που έπεισε ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τις ιδιωτικές κλινικές, να προσλάβουν τις 17 μαίες που θα είναι διαθέσιμες τον Ιούνιο. Προσωπικά απείχα από την ψηφοφορία, γιατί θεωρώ ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μοχλό πίεσης, πρώτο γιατί δεν θα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μαιών και δεύτερο διότι νομοθετικά δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον ιδιωτικό τομέα να προσλάβει προσοντούχα άτομα από αυτά τα 17 που θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο. Είναι συμβατική τους υποχρέωση να προσλάβουν από όπου θέλουν με τα απαραίτητα προσόντα. Έχουμε τη νομική ικανότητα να υποχρεώσουμε τους μαιευτήρες να προσλάβουν προσοντούχες μαίες από όπου και να προέρχονται».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











354