Η αυτονόμηση έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της δίωρης στάσης εργασίας των γιατρών του Δημοσίου


Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους παρά τη χαμηλή προσέλευση πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών(ΠΑΣΥΚΙ), το απόγευμα της Κυριακής. Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΑΣΥΚΙ επικύρωσε πλειοψηφικά την απόφαση που έλαβε πριν από μία εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας για πραγματοποίηση προειδοποιητικής δίωρης στάσης εργασίας τη Δευτέρα 17 του μήνα, από τις 7:30 μέχρι τις 9:30 το πρωί. Η γενική συνέλευση συνεκλήθη εκτάκτως από το Δ.Σ. την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή. Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, ο αρμόδιος Υπουργός είχε δώσει διευκρινήσεις επί των ενεργειών στις οποίες προέβη προς ικανοποίηση των τεσσάρων βασικών αιτημάτων της ΠΑΣΥΚΙ, ενώ ενημέρωσε επίσης σε σχέση με τα υπό διαμόρφωση νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Μάλιστα, είχε αναφέρει πως τα νομοσχέδια θα δοθούν στην ΠΑΣΥΚΙ εντός της εβδομάδας αυτής, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα της συντεχνίας για συμμετοχή της στη διαμόρφωση των νομοσχεδίων.

Ωστόσο, τα όσα διαβίβασε στο Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ ο Φίλιππος Πατσαλής τελικά δεν έπεισαν τα μέλη της συντεχνίας, αφού κατά τη γενική συνέλευση της Κυριακής, 21 γιατροί τάχθηκαν υπέρ της καθόδου στη δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα το πρωί, ενώ 11 ψήφισαν εναντίον της πραγματοποίησης στάσης εργασίας.

Όπως έχουμε προαναφέρει, παρά την αριθμητικά χαμηλή προσέλευση των μελών της ΠΑΣΥΚΙ, η έκτακτη γενική συνέλευση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα και τεταμένη ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, έπειτα από την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι συμμετέχοντες από την πρόεδρο της συντεχνίας, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές με το Υπουργείο Υγείας, τον λόγο πήραν τα μέλη. Αρκετά από αυτά, εξέφρασαν σε πολύ υψηλούς τόνους τη δυσφορία και δυσαρέσκεια τους σε ό,τι αφορά την πορεία των πραγμάτων σε σχέση με το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων, καταγγέλλοντας πως δεν λαμβάνονται υπόψη και δεν υπολογίζονται οι θέσεις και οι ανησυχίες τους από το Υπουργείο Υγείας. Πολύ έντονες υπήρξαν οι τοποθετήσεις σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση, καθότι όπως τονίστηκε από αρκετούς γιατρούς, το αρμόδιο Υπουργείο αρνείται να τους καταστήσει κοινωνούς της όλης προσπάθειες και εργάζονται με αβέβαιο για τους ίδιους το επαγγελματικό τους μέλλον. Από την άλλη, υπήρξαν και οι απόψεις πως μετά τα όσα τους ανέφερε ο Φίλιππος Πατσαλής την περασμένη Παρασκευή, θα πρέπει να δώσουν πίστωση χρόνου στο Υπουργείο Υγείας και να ανασταλεί η εξαγγελθείσα για τη Δευτέρα το πρωί δίωρη στάση εργασίας. Το… ρεύμα αυτό ωστόσο αποτέλεσε μειοψηφία, εξ ου και η περί του αντιθέτου τελική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Επισημαίνεται πως η γενική συνέλευση ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου μισής ώρας, γύρω στις 6:35 το απόγευμα, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η προσέλευση των μελών της ΠΑΣΥΚΙ, δεν ήταν τέτοια που να θεωρηθεί πως η συνέλευση βρισκόταν σε απαρτία κατά την καθορισμένη ώρα έναρξή της, στις έξι. Έτσι, δόθηκαν τα τριάντα λεπτά παράταση που βάσει του Καταστατικού της ΠΑΣΥΚΙ απαιτούνται, ώστε να θεωρηθεί πως η γενική συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας των κυβερνητικών ιατρών τη Δευτέρα, από τις 7:30 μέχρι τις 9:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν στα νοσοκομεία τοπικές συνελεύσεις για ενημέρωση των μελών, ενώ τα νοσηλευτήρια, σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

Διαβάστε εδώ:

Μάρω Κοντού: Δεν θεωρήθηκε ότι υπάρχουν εκ μέρους του Υπ. Υγείας συγκεκριμένες θέσεις




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











335