Η απάντηση του Υπ. Υγείας σε δημοσιεύματα γι’ αποστολή ασθενούς στο εξωτερικό


«Το Υπουργείο Υγείας ακολουθεί πολιτικές ανάδειξης της χρηστής διοίκησης και ακολουθεί πιστά την αρχή της ισότητας, που επιβάλλει ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και σύμφωνα με τους νόμους, και αναμένει στήριξη από πολίτες και οργανωμένους φορείς για να ενδυναμώνουν την όποια προσπάθεια καταβάλλεται για χρηστή διοίκηση, ισονομία, διαφάνεια και αξιοκρατία».

Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση-απάντηση του Υπουργείου Υγείας με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ημερομηνίας 23 και 24 Ιουλίου 2014 με τίτλο «Την άφησαν άρρωστη χωρίς λεφτά στο Λονδίνο» και «Ένοχη σιωπή από το Υπουργείο Υγείας».

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι «η εφημερίδα παραθέτει τα στοιχεία που αφορούν στην περίπτωση της ασθενούς μη γνωρίζοντας προφανώς σημαντικές πληροφορίες, που οδηγούν στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων».

Επί τούτου, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ασθενής τυγχάνει βοήθειας από το Υπουργείο Υγείας από το 2009, μέσω του Σχεδίου Παροχής Οικονομικής Αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στον δημόσιο τομέα.

Όλες οι δαπάνες αποστολής της ασθενούς μέσω του Σχεδίου καλύφθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, με το ύψος της μέχρι σήμερα συνολικής δαπάνης να ανέρχεται στις 162.079,80 ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το Φεβρουάριο του 2014 η ασθενής αποτάθηκε εκ νέου στο Υπουργείο Υγείας, με αίτημα την αποστολή της στο εξωτερικό. Αίτημα το οποίο εξετάστηκε από Πολυθεματική Ομάδα Ιατρών του Υπουργείου Υγείας, η οποία στην τελική σύστασή της με ημερομηνία 29 Μαΐου 2014 εισηγείται την παραπομπή της στο Λονδίνο για τελική αξιολόγηση.

«Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τη σύσταση της Πολυθεματικής Ομάδας Ιατρών προχώρησε στην έγκριση της κάλυψης της συνεπακόλουθης δαπάνης, μεριμνώντας επίσης η ασθενής να μεταβεί στο εξωτερικό συνοδεία ιατρού», σημειώνει.

Διευκρινίζει ακόμη ότι η τελική έκθεση αξιολόγησης και οι εισηγήσεις του θεράποντα ιατρού στο Λονδίνο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας ανά ειδικότητα, στάλθηκαν στην Κύπρο στις 9 Ιουνίου 2014 και εξετάστηκαν από δύο ανεξάρτητα ιατρικά συμβούλια που συστάθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό στις 17 Ιουνίου 2014: Την Επιτροπή Ειδικών Νευρολογίας και την Επιτροπή Ειδικών Πνευμολογίας.

«Δηλαδή», συνεχίζει η ανακοίνωση, «το Υπουργείο Υγείας προέβη στη σύγκληση δύο ιατροσυμβουλίων για τη λήψη απόφασης, αφού λήφθηκε η τελική έκθεση εισηγήσεων του ιατρού από το Λονδίνο, ειδοποιό στοιχείο το οποίο το δημοσίευμα δεν αναφέρει».

Και οι δύο ανεξάρτητες Επιτροπές Ειδικών αποφάσισαν ότι όλες οι ιατρικές ανάγκες της ασθενούς, βάσει, επαναλαμβάνεται, της έκθεσης του θεράποντα της ιατρού στο Λονδίνο, δύναται να καλυφθούν από ιατρούς ειδικοτήτων στην Κύπρο, τονίζει το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής για υπηρεσίες υγείας που δεν προσφέρονται στον δημόσιο τομέα, το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να ικανοποιήσει αιτήματα για κάλυψη εξόδων θεραπείας στο εξωτερικό από τη στιγμή που οι θεραπείες αυτές προσφέρονται στα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου.

«Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε μέσω επιστολής την ίδια ημέρα (17.6.2014) την ασθενή για τις αποφάσεις των δύο ειδικών ιατρικών συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι το αίτημά της για κάλυψη των οποιονδήποτε πρόσθετων εξόδων θεραπείας στο εξωτερικό για ίδιες θεραπείες που προσφέρονται στα κρατικά νοσηλευτήρια της Κύπρου, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











467