Η αντιπολίτευση ζητά τροποποίηση της νομοθεσίας για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας


Μιλά για σύγκρουση συμφερόντων

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με βουλευτές να καταγγέλλουν τους διορισμούς στο ΔΣ του Οργανισμού και να κάνουν λόγο ακόμα και για σύγκρουση συμφερόντων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν βουλευτές μετά το πέρας της συνεδρίας, το τροποποιητικό νομοσχέδιο προνοεί διαφοροποίηση της σύνθεσης του ΔΣ του Οργανισμού

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι οι αλλαγές που προτείνονται είναι για να νομιμοποιηθεί το παρόν Συμβούλιο το οποίο, όπως ανέφερε, δεν πληροί τα κριτήρια που θέτει η υφιστάμενη νομοθεσία. «Θυσίασαν την ουσία της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οργανισμού για προεκλογικές σκοπιμότητες, ακύρωσαν όλες τις εξαγγελίες τους για τον διαφανή διορισμό των πιο ικανών, με γνώση και την απαραίτητη εμπειρία στη διαχείριση των νοσηλευτηρίων, δεν υλοποίησαν τον νόμο που οι ίδιοι κατέθεσαν και τώρα θέλουν να τον αλλάξουν για να χωρέσουν οι εκλεκτοί τους» είπε ο Γιώργος Γεωργίου.

Και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση καλείται πλέον να λογοδοτήσει για το διορισμό ΔΣ η σύνθεση του οποίου είναι σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου αλλά και για το τι έπραξε ο Οργανισμός αυτός από την μέρα που ψηφίστηκε ο νόμος, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να ενημερώσουν για συγκεκριμένα βήματα που έχουν γίνει για τον εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και να καταθέσουν άμεσα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αυτονόμησης.

Είπε τέλος ότι τίθεται σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το κατά πόσο είναι νόμιμο το παρόν ΔΣ στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας και προς τι η τροποποίηση της νομοθεσίας με δεδομένο ότι η σύνθεση του ΔΣ δεν επιδεχόταν αλλαγή, καλώντας την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία και να εργαστεί για να αποκτήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ικανότητα και επάρκεια ώστε να καταστεί εφικτή και ομαλή η προώθηση του ΓεΣΥ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής έγιναν σήμερα μάρτυρες μιας νέας αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας. «Αφού μετά από πολύμηνες διαφημίσεις με επίρριψη ευθυνών και σε πολλές περιπτώσεις και με υπονοούμενα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, η Κυβέρνηση προχώρησε στο διορισμό του ΔΣ που θα είναι υπεύθυνο για την αυτονόμηση και πριν καλά καλά προχωρήσουν οι συνεδρίες και οι σχετικοί σχεδιασμοί καταθέτει στη Βουλή τροποποίηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με σαφή πλέον στόχο να δικαιολογηθούν και να νομιμοποιηθούν αυθαιρεσίες που έγιναν σε ό,τι αφορά τους διορισμούς» δήλωσε.

«Και συγκεκριμένα γιατί δεν τηρήθηκαν βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας όσον αφορά τα πρόσωπα τα οποία έχουν επιλεγεί για να τοποθετηθούν στο ΔΣ και τα οποία θα διαχειριστούν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η αυτονόμηση των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση η σωστή προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη ότι απ’ ότι φαίνεται τα μέλη τα οποία διορίστηκαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν έχουν καταθέσει ούτε και τη σχετική δήλωση όσον αφορά το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, όπως προνοεί η νομοθεσία, και πως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εκ των υστέρων το κράτος έρχεται να νομιμοποιήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία τον παράνομο διορισμό αυτών των ατόμων, τη μη τήρηση των προνοιών της νομοθεσίας και πολύ περισσότερο να απαλλάξει ενδεχομένως μέλη τα οποία να έχουν σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά τον συγκεκριμένο διορισμό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι θεωρεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχει ζητηθεί όπως άμεσα κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές δηλώσεις των μελών του ΔΣ του Οργανισμού για να μπορεί να γίνει πραγματικός έλεγχος και διαπίστωση αν υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφερόντων.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι 4 από τα 8 μέλη του ΔΣ δεν κατοικούν στην Κύπρο γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τις γνώσεις τους σε σχέση με την κυπριακή πραγματικότητα ενώ έκανε και λόγο για πολλά γκρίζα σημεία σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο του ΔΣ επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο που έκαναν λόγο για κατάχρηση χρημάτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











323