Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τη συνάντηση Φίλιππου Πατσαλή με ΠΑΣΥΚΙ


«Επίτευξη συγκλίσεων στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τη συντεχνία της ΠΑΣΥΚΙ», τιτλοφορείται η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας νωρίς το απόγευμα μετά τη σημερινή συνάντηση Φίλιππου Πατσαλή με τη συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρονται τα εξής: «Το θέμα των εκτάκτων ιατρών και της μοριοδότητης, της αποπαγοποίησης των θέσεων και της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση των ιατρών, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή με το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα συναντίληψης και μέσα από αυτήν έχουμε επιτύχει συγκλίσεις σε αρκετά από τα θέματα τα οποία εκκρεμούσαν, δήλωσε Υπουργός Υγείας, για να προσθέσει ότι για κάποια θέματα θα πρέπει να υπάρξει μελέτη, ενώ θα καθοριστεί νέα συνάντηση σε 10 μέρες με στόχο να επιτευχθούν συγκλίσεις στα υπόλοιπα ζητήματα. «Υπάρχουν θέματα τα οποία υπάρχει μια κοινή κατανόηση όπως αυτό των εκτάκτων. Θα γίνει μια προσπάθεια για τα θέματα των αποπαγοποιήσεων. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη μελέτη για τα θέματα των υπερωριών», είπε ο κ. Πατσαλής, σημειώνοντας πως μέσα στο επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Υγείας και η ΠΑΣΥΚΙ θα είναι έτοιμοι με προτάσεις στα θέματα που εκκρεμούν, ούτως ώστε να υπάρξει κατάληξη.

Η ΠΑΣΥΚΙ έτυχε, επίσης, ενημέρωσης για τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας και την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), τις αυτονομήσεις των νοσηλευτηρίων, όπως και όλες τις άλλες μεγάλες αλλαγές που επίκεινται τους επόμενους μήνες. «Στα θέματα αυτά θα υπάρξει δημόσιος διάλογος με την ΠΑΣΥΚΙ το επόμενο διάστημα όταν και το Υπουργείο Υγείας θα είναι έτοιμο με τα βασικά θέματα που θα στηρίξουν τα νέα νομοσχέδια των αυτονομήσεων και του ΓεΣΥ, για τα οποία ως γνωστόν θα μπούμε σε δημόσιο διάλογο», ανέφερε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το θέμα της αφυπηρέτησης στο 68ο έτος, ο Φίλιππος Πατσαλής είπε ότι πρόκειται για θέμα το οποίο έχει θέσει η Βουλή και θα συζητηθεί, για το οποίο η ΠΑΣΥΚΙ έχει απόψεις, ωστόσο το Υπουργείο δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.

Χαρακτηρίζοντας το θέμα των εκτάκτων και της μοριοδότησής τους ως ένα πολύ σοβαρό θέμα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η διαδικασία προχωρεί, με το Υπουργείο να αξιολογεί τις αιτήσεις και να αποδίδει τη δέουσα σοβαρότητα.

Για το θέμα της κάλυψης των θέσεων των γιατρών που αποχωρούν από το δημόσιο, ο κ. Πατσαλής ανέφερε πως μέσα από την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων αναμένεται να δοθούν λύσεις. «Αυτές οι αλλαγές θα προωθηθούν μέσα από τις αυτονομήσεις, ούτως ώστε το εργασιακό περιβάλλον στα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι τέτοιο που να προκαλεί τους καλούς γιατρούς να έρθουν στα νοσοκομεία και τους καλούς γιατρούς που εργάζονται στα νοσοκομεία, να θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια».

Ως προς τη μισθοδοσία γιατρών στο νέο σύστημα αυτονόμησης, ο Υπουργός ανέφερε πως μέσα από τη διαδικασία της αυτονόμησης το θέμα θα συζητηθεί σε βάθος «και σίγουρα θα καταλήξουμε, μετά και από δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και με το τί μπορεί να γίνει νομικά». Σίγουρα όμως τα αυτόνομα νοσηλευτήρια θα πρέπει να διαχειρίζονται τα οικονομικά των δημοσίων νοσηλευτηρίων, έτσι ώστε να έχουν χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και να δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου ο ασθενής, κάτω από συνθήκες ΓεΣΥ, να θέλει να προσέλθει για περίθαλψη, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ, η Πρόεδρος της Συντεχνίας Μάρω Κοντού χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Συντεχνίας. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Υγείας να παρέμβει ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε λόγω αφυπηρετήσεων και παραιτήσεων, είπε η κα Κοντού, ενώ σε σχέση με τις αμοιβές των γιατρών για υπερωριακή απασχόληση, «το Υπουργείο Υγείας έχει βρει κονδύλι ύψους 800,000 ευρώ μέχρι το τέλος 2014, για το οποίο εμείς έχουμε συμφωνήσει».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











333