Η αλήθεια για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. για τα εμβόλια


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΠΕ-ΜΠΕ) Φως στην ερμηνεία της απόφασης της 21ης Ιουνίου 2017 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με τα εμβόλια επιχειρεί να ρίξει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, διευθύντρια Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής ΑΠΘ, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου. Στην ομιλία της στην ενότητα του 17ου PHARMA point με θέμα «Τα εμβόλια στο μικροσκόπιο» θα δώσει εξηγήσεις για την υπ' αριθμ. C-621/15 απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με τα εμβόλια, η οποία αναμεταδόθηκε από ξένα και ελληνικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως πράξη δικαίωσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος και ως δήθεν απόδειξη πως τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Σύμφωνα με την κ Συμεωνίδου-Καστανίδου, η απόφαση αυτή δεν έχει καθόλου τη διάσταση που της αποδίδεται, καθώς ουδέποτε το ΔΕΕ αποφάσισε ότι τα εμβόλια συνολικά αποτελούν πιθανή αιτία για ασθένειες.

«Το θέμα που απασχόλησε το ΔΕΕ είχε ως εξής: Στον J. W. χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας B και στη συνέχεια αυτός παρουσίασε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης και σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο J. W. απεβίωσε το 2011, αλλά από το 2006 ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν ασκήσει αγωγή κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, ζητώντας την αποκατάσταση της ζημίας την οποία ο J. W. ισχυριζόταν ότι υπέστη λόγω του εμβολίου. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας υπέβαλε προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δικαστής μπορεί να στηριχθεί σε ενδείξεις, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ελαττώματος ενός εμβολίου και αιτιώδους συνάφειας μεταξύ του εμβολίου και της ασθένειας, δεδομένης της σχετικής έλλειψης ομοφωνίας στην επιστημονική κοινότητα και του ότι, κατά την Οδηγία 85/374/ΕΟΚ για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων, ο ζημιωθείς υποχρεούται να αποδείξει τη ζημία, το ελάττωμα και την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας» εξηγεί η κ. Συμεωνίδου-Καστανίδου.

Επιπλέον τονίζει ότι «το ΔΕΕ έκρινε ότι ο εθνικός δικαστής μπορεί, ελλείψει βέβαιων και αδιάσειστων αποδείξεων, να συναγάγει την ύπαρξη ελαττώματος του εμβολίου και αιτιώδους συνάφειας μεταξύ αυτού και της ασθένειας, στηριζόμενος σε ένα σύνολο σοβαρών, ακριβών και συγκλινουσών ενδείξεων που προσκομίζει ο ζημιωθείς, εφόσον βάσει τούτων πιθανολογείται επαρκώς ότι το συμπέρασμα αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ουδέποτε λοιπόν το ΔΕΕ αποφάσισε ότι τα εμβόλια συνολικά αποτελούν πιθανή αιτία για ασθένειες, παρά ασχολήθηκε με το δικονομικό θέμα των αποδεικτικών μέσων για την κατάφαση αιτιώδους συνάφειας μεταξύ εμβολίων και ασθενειών σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











493