Η αγορά υπηρεσιών από γιατρούς, υποβιβάζει το επάγγελμα, λέει η ΠΑΣΥΚΙ


Η Συντεχνία θα συζητήσει το όλο θέμα που δημιουργείται με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για την κατάσταση που δημιουργείται

H ενέργεια του Υπουργείου Υγείας για αγορά υπηρεσιών από ειδικούς ιατρούς μέσω της διαδικασίας προκήρυξης προσφορών, ακόμα και για βασικές ειδικότητες της ιατρικής, θα έχει γενικά αντίκτυπο στο ιατρικό επάγγελμα στην Κύπρο, προειδοποιούν οι κυβερνητικοί ιατροί.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας, αναφέρει ότι «η ενέργεια του Υπουργείου Υγείας να προκηρύξει προσφορά για αγορά υπηρεσιών από ειδικευμένους ιατρούς, υποβιβάζει την επαγγελματική αξιοπρέπεια και κατά επέκταση το επάγγελμα του γιατρού».

Σημειώνει ότι αυτό «θα έχει άμεση επίπτωση και στα εργασιακά μας αλλά ιδιαίτερα στην επαγγελματική μας ιδιότητα. Δεν θα έχει μόνο αντίκτυπο στους γιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και γενικά στο ιατρικό επάγγελμα στην Κύπρο».

Ο κ. Κούμας αναφέρει πως το Υπουργείο Υγείας πρέπει να αντιληφθεί πού είναι το πρόβλημα, γιατί φεύγουν γιατροί από το δημόσιο και γιατί δεν έρχονται και να λάβει τα ανάλογα μέτρα.

Το πρόβλημα, σημειώνει, δεν λύνεται μέσω της κλασσικής διαδικασίας αγοράς υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν κατάλογοι από διαθέσιμους γιατρούς, αλλά και γιατρούς που έχουν κατάρτιση και θα εγγραφούν στους καταλόγους.

Πρέπει να είναι αντιληπτό, αναφέρει, τι είναι ιατρική, στα ιατρικά τμήματα πρέπει να υπάρχει μια συνοχή και μια συνέχεια στην ομάδα που δουλεύει και όταν έρχεται κάποιος να κάμει μια δουλειά για έξι μήνες τούτο προκαλεί δυσλειτουργία και στα τμήματα.

«Είναι κατανοητό ότι ο Υπουργός προσπαθεί να βρει λύσεις, αλλά δεν είναι ο σωστός τρόπος. Ως εργοδότης χρησιμοποιεί όλα τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεση του ώστε να διορθώσει την κατάσταση. Το θέμα όμως είναι ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν παίρνουμε διορθωτικά μέτρα. Ξέρουμε την αιτία, δεν υπάρχουν κίνητρα δεν υπάρχει εργασιακό περιβάλλον. Οι όροι εργασίας δεν αλλάζουν και δεν μπορούν με αυτούς τους όρους να προσελκύσουν γιατρούς. Οι όροι γενικά με τους οποίους εργάζονται οι γιατροί είναι εξευτελιστικοί», προσθέτει.

«Βλέπουμε μια εμμονή ότι όλα αυτά θα λυθούν εντός της αυτονόμησης. Η αυτονόμηση θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1/6/2017. έχουμε ακόμη δέκα μήνες και πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να μας ανησυχήσει ακόμη, αν για δέκα μήνες έχουμε περιθώριο να ζήσουμε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε. Επειδή, πρόσθεσε, «θα κάνουμε ένα εγχείρημα που έχει να κάμει με την υγεία, πρέπει να είναι κατανοητό ότι αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε τα προβλήματα σωστά θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το εγχείρημα και το κενό που θα δημιουργηθεί στην προσφορά υγείας προς τους συνανθρώπους μας θα είναι τεράστιο. Κι εδώ που πρέπει να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη».

Κάτι που πρέπει να κατανοήσει το Υπουργείο, τονίζει ο κ. Κούμας, είναι ότι «δεν μπορούμε σήμερα να θέλουμε γιατρούς κι αύριο να τους λέω δεν σας θέλω. Η στελέχωση του ιατρικού επαγγέλματος σε διάφορες ειδικότητες πρέπει να είναι σε ένα βαθμό σταθερή. Με την αγορά υπηρεσιών αφαιρούνται αφενός οι υποχρεώσεις από τον εργοδότη και τα δικαιώματα από τον εργαζόμενο».

Ο κ. Κούμας αναφέρει ότι εστάλη ήδη επιστολή αντίδρασης προς τον Υπουργό Υγείας, ενώ η ΠΑΣΥΚΙ θα συζητήσει το όλο θέμα που δημιουργείται με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για την κατάσταση που δημιουργείται.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











304