Γυναικολογικές λοιμώξεις. Αίτια, θεραπεία και πρόληψη


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑΣ ΓΑΒΡΙΛΙΝΑΣ*

Τα κρούσματα των λοιμώξεων και των μολύνσεων συνήθως αυξάνονται κατά τους ζεστούς και γεμάτους υγρασία μήνες αρκετά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανεξαρτήτου φύλου.

Οι συχνές επισκέψεις σε πολυπληθή μέρη, όπως πισίνες, θάλασσα, πάρκα γυμναστήρια, πυκνοί χώροι εργασίας και αλλού όπου υπάρχει αυξημένη πυκνότητα βακτηρίων, ζωυφίων και παράσιτων θεωρούνται από τους βασικούς λόγους για την έκθεση στις μολύνσεις.

Όσοι έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα μολύνσεων γνωρίζουν καλά πόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν, ιδιαιτέρως όταν παίρνουν χαρακτήρα χρόνιων παθήσεων.

Καθώς εκδηλώνονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος λοιμώξεις συχνά προκαλούν προβλήματα στα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα, στο γαστρεντερολογικό σύστημα, στον εγκέφαλο, στο δέρμα, στα αυτιά, στις αρθρώσεις κ.α.

Τα πιο συχνά συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος είναι ο τοπικός ερεθισμός, ο καύσος κατά την ούρηση, η συχνοουρία και στην περίπτωση της κολπίτιδας ή της ουρηθρίτιδας, τα έντονα κολπικά υγρά, η ενόχληση του κόλπου, αιτία των οποίων είναι ένα μεγάλο φάσμα μικροβίων, ιών όπως επίσης ακόμα και παρασίτων.

Για την αποτελεσματική και άμεση θεραπεία χρειάζεται να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του προβλήματος για να χορηγηθεί η σωστή θεραπεία και έτσι να επιτευχθεί η προφύλαξη από την επανάληψη τέτοιου είδους λοιμώξεων.

Δυστυχώς τα μικροβιολογικά ευρήματα των εξετάσεων τα τελευταία χρόνια δείχνουν ένα δραματικά αυξημένο επίπεδο αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, που αποτελεί φαινόμενο της σύγχρονης εποχής μας και προκαλεί μεγάλη δυσκολία στην επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Παραδείγματος χάριν, η αντιπροσωπευτική κατηγορία των Εντερομικροβίων παρουσιάζουν πλέον ευαισθησία μόνο στις πιο σύγχρονες και δυνατές ομάδες αντιβιοτικών, τις λεγόμενες κινολόνες και φτορκινολόνες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να εμφανίζουν αντίσταση σε αντιβιοτικά της ίδιας ομάδας, για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνεται καλλιέργεια με λεπτομερή επιλογή για την εύρεση του ορθού αντιβιοτικού.

Αναφορικά με τα είδη μολύνσεων του Σταφυλόκοκκου και του Στρεπτόκοκκου, πρέπει να τονίσουμε ότι πιο εύκολα ανταποκρίνονται στην ομάδα αντιβιοτικών κεφαλοσπορίνες, ενώ τα είδη παρασίτων των Νεορικετσιοζών, όπως τα Ουρεαπλάσματα και τα Χλαμύδια συνήθως θεραπεύονται εντελώς με άλλες ομάδες αντιβιοτικών και απαιτούνται πιο μακροχρόνιες θεραπείες. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω είναι επιτακτικό να τονιστεί πως θα πρέπει να γίνεται η ορθή διάγνωση για την επιλογή της σωστής θεραπείας, για πρόληψη μετατροπής σε χρόνιες μολύνσεις.

Επίσης σημαντικό ρόλο σχετικά με την πρόληψη των μολύνσεων παίζουν άλλοι παράγοντες, όπως η ύπαρξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, η ισορροπημένη λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος, στους οποίους στηρίζεται η ικανότητα του οργανισμού να εκτελέσει ολοκληρωμένη αποτοξίνωση.

Τα τελευταία χρόνια με την μεγάλη ανάπτυξη του ιατρικού τομέα και διαθεσιμότητα των τεστ DNA για σκοπό ανακάλυψης των αδύνατων σημείων του μεταβολισμού, μπορούμε πλέον να προσφέρουμε τη λεπτομερή διάγνωση, τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άτομο βάση των γονιδίων του, ποιες αλυσίδες μεταβολισμού χρειάζονται υποστήριξη για καλύτερη λειτουργία όλου του συστήματος συμπεριλαμβανόμενης και τις αλυσίδας της αποτοξίνωσης.

Εξετάζοντας 34 γονίδια στο προφίλ Υγείας τα οποία σχετίζονται με 7 βασικές βιοχημικές διαδικασίες του μεταβολισμού παρέχεται λεπτομερής διάγνωση για το κάθε άτομο, η οποία συμπεριλαμβάνει στόχους σχετικά με βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, φυτοχημικές ουσίες και τροφές και ανάγκες για συμπληρώματα διατροφής για υποστήριξη στα σημεία μεταβολισμού όπου αυτά χρειάζονται σε αυξημένη ποσότητα.

Τα γονίδια του κάθε ατόμου επηρεάζουν σημαντικά την υγεία του και την ευπάθεια που το άτομο αυτό μπορεί να έχει σε διάφορες χρόνιες παθήσεις, ή ως προδιάθεση για κάποιες ασθένειες και καρκίνο.

Πολλές παθήσεις μπορούν να αποτραπούν μέσω μια σωστής διατροφής και της επιλογής ενός ορθού τρόπου ζωής. Το τεστ DNA Υγείας έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει με καλύτερες επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής με βάση το DNA μας το οποίο είναι μοναδικό.

Όσον αφορά την προδιάθεση σε μολύνσεις και λοιμώξεις τα υπεύθυνα γονίδια είναι αυτά που ελέγχουν την επεξεργασία των Βιταμινών Β. Οι βιταμίνες Β, ειδικά το φολικό οξύ, παίζουν ένα ουσιαστικό ρόλο στον μεταβολισμό ενέργειας, στη δημιουργία και αποκατάσταση DNA, επίσης στην πρόληψη και θεραπεία δερματολογικών παθήσεων, καρκίνου και ατελειών του νευρικού σωλήνα. Οι παραλλαγές στα γονίδιά σας μπορούν να επηρεάσουν την αποδοτικότητα με την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί τις βιταμίνες αυτές, αυξάνοντας, πιθανόν, τις ημερήσιες ανάγκες σας.

Γνωρίζοντας έγκαιρα αν υπάρχει βλάβη σε αυτά τα συγκεκριμένα γονίδια μπορεί να συστηθούν τα πρωτόκολλα αναπλήρωσης.

Αποτοξίνωση: Αναγνωρίζει παραλλαγές στα γονίδια που επηρεάζουν τη δράση των ενζύμων στη φάση 1 και φάση 2 αποτοξίνωσης του ήπαρ. Είναι πολύ γνωστός ο σημαντικός ρόλος του ήπατος για ολική εξάχνωση βλαβερών και καρκινογόνων ουσιών, ελεύθερων ριζών, ξενοβιοτικών και υπολειμμάτων του οξειδωτικού στρες. Τα άτομα με ελαττώματα στα συγκεκριμένα γονίδια μπορούν να βοηθηθούν νωρίτερα από ανάλογα ένζυμα και αμινοξέα.

Επίσης, γνωρίζοντας και την κατάσταση των γονιδίων της φλεγμονής, οξειδωτικού στρες, κολλαγόνου και πολλαπλών άλλων γονίδιων που προσφέρονται στο προφίλ Υγείας κατευθυνόμαστε με σωστό τρόπο να υποστηρίξουμε τον οργανισμό μας στην αντιμετώπιση μολύνσεων, αλλεργιών και διάφορων ασθενειών.

Όσον αφορά στις μολύνσεις του κόλπου της γυναίκας, καθώς και της ευαίσθητης περιοχής του άνδρα ενδείκνυται η επιμελής υγιεινή, η έγκαιρη έναρξη της σχετικής θεραπείας και οι προληπτικές μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις για ανίχνευση χρόνιων κρυφών μολύνσεων τύπου ΣΜΑ - Chlamydia, Ureaplasma, Mycoplasma, Herpes virus and herpes type of viruses, Protozoa Entameba, Amoeba, Cryptosporidium, Gardnerella Vaginalis, Haemophillus, HPV και άλλα.

Οι μυκητιακές μολύνσεις πολύ συχνά οφείλονται στο μύκητα Candida Albicans, ο οποίος εκτός από τον κόλπο προσβάλλει το στόμα και τις υγρές και ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

Επιπροσθέτως, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων συγγενικών μυκητιακών μολύνσεων που απαντώνται σε μεγάλο βαθμό γενικώς στο περιβάλλον και ειδικότερά σε κάποιους επαγγελματικούς χώρους όπως παραγωγή επεξεργασμένου κρέατος, ή αυτούς της ζαχαροπλαστικής κλπ.

Tα κυριότερα συμπτώματα τέτοιων μολύνσεων είναι ο κνησμός, ο ερεθισμός, σε κάποια σημεία εμφανίζονται δερματικά δείγματα και αλλοιώσεις του δέρματος. Στις περιπτώσεις ενόχλησης του βλεννογόνου μπορούν να παρουσιαστούν ελκώδης βλάβες, αυξημένη ξηρότητα ή ακόμα υγρά και πόνος στην περιοχή, στην περίπτωση της ήττας των εσωτερικών οργάνων τα κλινικά συμπτώματα γαστρεντερολογικής διαταραχής, κόπωσή και ολική αδυναμία.

H ανάπτυξη των μυκήτων στο γυναικείο κόλπο ευνοείται γενικότερα από τη διαταραχή του pH της χλωρίδας του κόλπου, ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, ενδοκρινολογικές ανεπάρκειες όπως για παράδειγμα υπολειτουργία του θυροειδή αδένα, ωοθηκών, αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης.

Επιπροσθέτως, παράγοντας που ενοχοποιείται για την ανάπτυξη των μολύνσεων είναι η λήψη αντιβιοτικών χωρίς εφαρμογή καλλιέργειας και ευαισθησίας στα αντιβιοτικά, το έντονο στρες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, οι ορμονικές διαταραχές κατά την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη, οι διατροφικές συνήθειες όπως για παράδειγμα κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μαγιάς, μανιταριών, μπύρας και τροφών ζύμωσης.

Η υπερανάπτυξη τον μυκήτων επιδεινώνεται και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Συνθήκες όπως ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου παρατηρείται έξαρση στα κρούσματα μυκητισιακών παθήσεων.

Για την πρόληψη συστήνεται να αποφεύγουμε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών ή/και γενικά τροφών που εμπεριέχουν σημαντική ποσότητα σακχαρωδών και αμύλου. Προτείνεται η χρήση ουδέτερων σαπουνιών, χωρίς άρωμα, για τον καθαρισμό του δέρματος και της ευαίσθητης περιοχής, ενώ σκόπιμα αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα, προτιμήστε να ανακαλύψετε το είδος του μύκητα ή τις μολύνσεις που προκαλεί δυσοσμία.

Η μυκητίαση και άλλες μολύνσεις γεννητικών οργάνων μπορούν να μεταδοθούν στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός αλλά μπορεί να ξαναμολύνει τη σύντροφο του, η οποία στο μεταξύ έχει θεραπευτεί. Για τους λόγους αυτούς, ο γιατρός, στις πλείστες περιπτώσεις θα συστήσει προληπτικά μέτρα η και θεραπεία και στους δύο συντρόφους.

Συστήνονται οι σεξουαλικές επαφές να αποφεύγονται μέχρι το τέλος της θεραπείας. Η ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητη ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν νωρίτερα, η τήρηση των οδηγιών με προσοχή είναι εγγύηση ανάκτησης.

*Γυναικολόγος -Μαιευτήρας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











642