Γραφείο Επ. Εθελοντισμού: Απαιτείται συνεργασία όλων κατά της νόσου του Πάρκινσον


Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, αριθμός ο οποίος προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού, με αφορμή την 11η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον.

Πρόκειται για τη δεύτερη συχνότερα εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσο, μετά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρεται, η νόσος του Πάρκινσον αφορά στον εγκέφαλο, έχει επίδραση στο σώμα και αγγίζει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Υπάρχουν πληθώρα συμπτωμάτων εκτός από το τρέμουλο (δυσκαμψία, βραδυκινησία, ακαμψία, ελλιπής ισορροπία και αστάθεια, απώλεια γεύσης και αίσθησης, διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικά προβλήματα κ.α.), που επηρεάζουν σε σοβαρό βαθμό τη ζωή του ασθενούς και προοδευτικά τον οδηγούν σε περιορισμό των δραστηριοτήτων του. Ενώ τα κινητικά συμπτώματα έχουν εδώ και καιρό θεωρηθεί ως τα θεμελιώδη συμπτώματα της νόσου, τα μη κινητικά συμπτώματα αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως καίρια για την ευημερία των ασθενών με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Γενικά τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν και περιλαμβάνουν επιπτώσεις τόσο σωματικές, όσο και γνωστικές και ψυχολογικές.

Η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει θεραπεία και παρόλο που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητες διαχείρισης για αρκετές πτυχές της νόσου, δεν είναι εντούτοις προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς, ένεκα της δυσκολίας κυρίως στην κινητικότητα τους η οποία τους αναγκάζει σε περιορισμό στο σπίτι.

«Είναι γενικά παραδεκτό», αναφέρεται, «ότι για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου είναι αναγκαία η σωστή διάγνωση, ώστε να ακολουθηθεί και η αντίστοιχη αντιμετώπιση προκειμένου να προσφέρεται θεραπεία την κατάλληλη στιγμή».

«Στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και στην ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη νόσο, κρατικές υπηρεσίες, κοινωνικά ιατρεία, σύλλογοι πασχόντων από τη νόσο και εθελοντικές οργανώσεις θα πρέπει να συνεργάζονται ώστε να προσφέρονται τα μέγιστα στους πάσχοντες συμπολίτες μας», τονίζεται.

Στον αγώνα για αντιμετώπιση της νόσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, υποδεικνύει ο Επίτροπος Εθελοντισμού. Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται άοκνα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πάσχοντες της πατρίδας μας και στις οικογένειές τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











316