΄Εχουμε επάρκεια ή ανεπάρκεια σχεδιασμού και μέτρων;


ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ Θ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ*

Ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και νομίζω και η τεράστια πλειοψηφία του λαού, είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε κάθε μέτρο που θα κρίνουν οι ειδικοί, ότι συμβάλλει στην αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να διστάζει να πάρει οποιοδήποτε μέτρο κρίνουν οι ειδικοί, ότι αυτό απαιτεί το δημόσιο συμφέρον και η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Οι ειδικοί και μόνο αυτοί και η επιστημοσύνη τους θα καθορίσουν τα μέτρα και την τακτική για να νικήσουμε τον κορωνοϊό και να τερματίσουμε την πανδημία. Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να είναι οι υποδείξεις των ειδικών. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επηρεάζεται από ομάδες πιέσεως, από οικονομικά συμφέροντα, από ψηφοθηρικές προσεγγίσεις και από ενστάσεις ημετέρων. Πρέπει να εφαρμόζει με ευθυκρισία όλα τα μέτρα, για όλους τους πολίτες και να επιβάλλει ποινές σε όσους δεν καταλαβαίνουν ότι το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια υγεία είναι πάνω από ιδιοτροπίες τους.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αναπροσαρμόσει και να επαναξιολογήσει τα μέσα, τα εργαλεία, τις  μεθόδους, αλλά και τις ομάδες και τα άτομα που θα συντονίζουν τον αγώνα και θα εφαρμόζουν τις αποφάσεις της. Πρέπει οι επαγγελματίες υγείας να έχουν στη διάθεσή τους μέσα και μεθόδους για να ανταποκρίνονται στο λειτούργημά τους. Και πράγματι τώρα όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι το λειτούργημά τους είναι υπέρτερο του επαγγέλματός τους. ΄Ολοι τους έχουν την αναγνώριση, την εκτίμηση και τη συμπαράστασή μας, γιατί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη δική μας υπεράσπιση. Και η επιτυχία τους δεν θα είναι μόνο ιατρική νίκη. Θα είναι και νίκη της οικονομίας της πατρίδας μας, τους τριγμούς της οποίας άρχισαν ήδη να αισθάνονται οι ευάλωτοι οικονομικά και εργασιακά συμπολίτες μας. Και αυτοί χρειάζονται τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας. Αλλά προπάντων τη στήριξη των τραπεζών, όπως στήριξε τις τράπεζες ο λαός, όταν κινδύνευαν.

Αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση, να εφαρμόζουμε με πειθαρχία τα μέτρα και να μη μεμψιμοιρούμε ή να κρίνουμε και να επικρίνουμε. Όμως δεν είναι κατακριτέο αν κάνουμε μερικές επισημάνσεις με στόχο τη βελτίωση. Με στόχο να κάνουμε τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού πιο αποτελεσματικό και νικηφόρο.

Νομίζουμε για παράδειγμα, ότι αν ανατίθετο στην Πολιτική ΄Αμυνα ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του σχεδιασμού για υποδοχή των αφικνουμένων από το εξωτερικό, την οργάνωση της φιλοξενίας και τη μέριμνά τους δεν θα είχαμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες μέρες.

Η επιστράτευση γιατρών φαίνεται ότι δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς. Προξενεί απορία το γεγονός ότι μερικές μέρες μετά την έκδοση του διατάγματος επιστράτευσης, ακόμα δεν είχε στελεχωθεί η μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αμμοχώστου, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς του κορωνοϊού.

Πιστεύουμε ότι οι εξετάσεις για διερεύνηση των κρουσμάτων μπορούν να αυξηθούν σημαντικά, αν το κράτος ενεργήσει με ταχύτητα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Αφού ένας ειδικός καθηγητής ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να διενεργεί τις εξετάσεις και να κατασκευάζει αντιδραστήρια και αφού ο καθηγητής Φ. Πατσαλής δήλωσε ότι το εργαστήριό του μπορεί να διενεργεί εξετάσεις, πρέπει να αυξήσουμε τις αναλύσεις, αξιοποιώντας και όσα ιδιωτικά εργαστήρια έχουν την αναγκαία υποδομή ανίχνευσης του ιού.

Ο ΠτΔ ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για αναχαίτιση του κορωνοϊού. ΄Ηδη ανακοίνωσε αύξηση των αναλύσεων. Ανακοίνωσε όμως και αυστηρά μέτρα περιορισμού των πολιτών. Τα αυστηρά μέτρα όμως πρέπει να τηρηθούν από όλους. Και στην ανάγκη να επιβληθούν σε όλους.

Ο κορωνοϊός απειλεί τη δημόσια υγεία και την οικονομία μας. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με πειθαρχία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

΄Οσοι πρόθυμοι προσέλθετε. Οι ανυπάκουοι να εξαναγκαστούν να εφαρμόσουν τα μέτρα για προστασία της δημόσιας υγείας.

*Πρώην Επιθεωρητής Δημοτικής-αρθρογράφος 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











569