Τα κακά σενάρια που δεν αποφεύχθηκαν


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Άκουσα με προσοχή την Έφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και Διευθύντρια Ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, κα. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, να δηλώνει ότι η δική της έρευνα σε ό,τι αφορά την πολύκροτη υπόθεση των 8 συνανθρώπων μας με καταρράκτη έχει ολοκληρωθεί. Οι απαντήσεις ως προς το πόθεν προήλθε το μικρόβιο που μόλυνε τους ασθενείς, και σημειώνω και πάλι κόστισε την όραση σε 5 από αυτούς, ανεπαρκείς. Ή μάλλον ανύπαρκτες, για να ακριβολογούμε, καθότι οι αρμοδιότητες της κυρίας Κωνσταντίνου δε προβλέπουν σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτού του είδους τη διερεύνηση.

Η μπάλα, εν προκειμένω, βρίσκεται στο γήπεδο του Υπουργείου Εργασίας, η ξεχωριστή έρευνα του οποίου αναμένεται προφανώς να εκτιμήσει τα αίτια που οδήγησαν τη συγκεκριμένη υπόθεση να πάρει δραματικές διαστάσεις.

Ύστερα είναι και η άλλη υπόθεση με τη συρροή θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού στο Σωκράτειο Μέλαθρο Ευγηρίας στη Λεμεσό. Βοά ο τόπος ότι οι ευπαθείς ομάδες, ανάμεσα στις οποίες και οι ηλικιωμένοι, είναι εκείνες που χρήζουν πρώτα και κύρια προστασίας από την πανδημία.

Παρόλα αυτά και όπως προκύπτει κατά τα φαινόμενα, όχι μόνο δεν έγιναν οι ενδεδειγμένοι εργαστηριακοί έλεγχοι με την απαιτούμενη μοριακή εξέταση PCR στους τροφίμους και το προσωπικό της εν λόγω Στέγης Ηλικιωμένων, αλλά πραγματοποιήθηκαν σε μη εγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο και χωρίς να δηλωθούν τα αποτελέσματα στη Μονάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, με συνέπεια ο ιός να διασπαρεί και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας.

Κι ενώ το Υπουργείο κουνάει το δάχτυλο στη διεύθυνση του οίκου ευγηρίας για σοβαρή αμέλεια, δε μπορώ παρά να αναρωτηθώ αν τα τεστ και οι επιθεωρήσεις που γίνονται από πλευράς αρμοδίων αρχών σε τέτοιες δομές υψηλού κινδύνου για να διαπιστωθεί αν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, είναι όντως εντατικοί όπως θα έπρεπε ή αν εντατικοποιούνται μεταχρονολογημένα, κατόπιν εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων.

Θα μου πείτε, ανάλογα περιστατικά έχουμε δει και  σε διάφορες χώρες του εξωτερικού με εύρωστα συστήματα υγείας, από τη Γερμανία και την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα, με πολύ πρόσφατο εκείνου του ιδιωτικού γηροκομείου στα Γιάννενα όπου 45 από τους 55 συνολικά φιλοξενούμενους ηλικιωμένους βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Πώς θα μπορούσε να αποτελέσει η Κύπρος εξαίρεση και να αποφευχθεί το κακό αυτό σενάριο;

Η παραπάνω δικαιολογία, κατά την άποψή μου, δεν ευσταθεί. Δεν είναι δυνατό να συγκρίνεται η μικρή, σε μέγεθος και πληθυσμό, Κύπρος με άλλες δυσανάλογα μεγαλύτερες χώρες. Αντίθετα, αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα θα έπρεπε να έχουμε εκμεταλλευτεί προς όφελός μας και να μεριμνήσουμε για την έγκαιρη και βασισμένη σε  ενιαία κριτήρια ποιοτική διασφάλιση και έλεγχο των νοσηλευτηρίων, των εργαστηρίων, των Δομών Υγείας, αλλά και όλων συνολικά των παρεχόμενων στους πολίτες υγειονομικών υπηρεσιών.

Εύχομαι και ευελπιστώ ότι η συζήτηση που θα διεξαχθεί αύριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας περί της δημιουργίας Κυπριακού Εθνικού Ινστιτούτου Κλινικής Αριστείας θα αποτελέσει το έναυσμα για την προώθηση αλλαγών και βελτιώσεων αναφορικά με την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Διότι μέχρι τότε, πολύ δυστυχώς, το αλαλούμ θα συνεχίζεται.

*Ιολόγος BSC, MSc, PhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1397