Πρόταση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α ΜΟΥΤΗΡΗ*

Η απόφαση για τη μετατροπή του νοσοκομείου Αμμοχώστου σε νοσοκομείο Covid, δεν είναι κατά την άποψη μου η κατάλληλη επιλογή. Να μην ξεχνάμε ότι στη διάρκεια του πρώτου κύματος παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των ασθενών με covid οι οποίοι νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο Αμμοχώστου ακριβώς λόγω ακαταλληλότητας του νοσοκομείου για τον ρόλο αυτό.

Αυτό επειδή το νοσοκομείο Αμμοχώστου είναι πολύ απομακρυσμένο σε σχέση με τις 4 πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, διαθέτει μικρό αριθμό κλινών και δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιπρόσθετα, είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς τη δυνατότητα γενικότερης ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής.

Ελλείψει νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων στη Κύπρο, το οποίο θα διαχειριζόταν τους ασθενείς, η αντιμετώπιση των ασθενών με συμπτώματα Covid θα πρέπει, κατά την άποψη μου, να γίνει ισότιμα σε όλα τα δημόσια γενικά νοσοκομεία, κατά τρόπο που να μην επηρεαστεί η γενικότερη λειτουργία των νοσοκομείων και η δυνατότητα περίθαλψης με ασφάλεια, άλλων ομάδων ασθενών.

Αυτό σημαίνει ότι το κάθε γενικό νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργήσει θάλαμο covid, στη βάση των προδιαγραφών λειτουργίας ενός τμήματος λοιμωδών νοσημάτων, με παράλληλη λειτουργία τμήματος διαλογής και βραχείας νοσηλείας, κατά προτίμηση δίπλα από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο οποίο θα προσέρχονται ή θα διακομίζονται οι ύποπτοι για covid ασθενείς, για εξέταση, ανάλυση, ακτινογραφία και απόφαση για νοσηλεία ή για παραμονή σε περιορισμό στο σπίτι.

Αν μας δίδαξε κάτι η εμπειρία από την πρώτη πανδημία το Μάρτη - Απρίλη, είναι η κατάλληλη προετοιμασία των γενικών νοσοκομείων ενόψει ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της επιδημίας, την οποία βιώνουμε αυτό το διάστημα.

Η δεύτερη πανδημία, θα κρατήσει μάλλον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη,  συνεπώς θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για τη διαχείριση των ασθενών.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία περί τους 70 ασθενείς, έχουν δε διενεργηθεί περί το μισό εκατομμύριο διαγνωστικές εξετάσεις. Εαν θεωρήσουμε το χειρότερο σενάριο, να διαγνωστούν ως βρεθούν θετικοί το 5.5% των εξετασθέντων, αυτό μεταφράζεται σε 38 χιλιάδες άτομα από τους οποίους εκτιμάται πως θα χρειαστεί να νοσηλευθούν περί τα 1,900 άτομα, σε μια περίοδο 4 μηνών. Με μέση διάρκεια νοσηλείας τις 7 ημέρες, τότε θα χρειαστούν 110 κλίνες σε θάλαμο covid.

Αυτές οι 110 κλίνες κατά την άποψη μου θα πρέπει να κατανεμηθούν ισότιμα σε όλα τα γενικά νοσοκομεία στη βάση της πληθυσμιακής αναλογίας. Θα πρότεινα 15% για την Πάφο, Λάρνακα και Αμμόχωστο, 25% και 30% για τη Λεμεσό και Λευκωσία αντίστοιχα.

Η ανάγκη για διασωλήνωση θα κυμανθεί στο 0.12% που μεταφράζεται σε  45 ασθενείς για την περίοδο των 4 μηνών, με μέση διάρκεια νοσηλείας τις 5 ημέρες. Οι ΜΕΘ των ΓΝ Λευκωσίας και Λεμεσού θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Καταλήγοντας θα ήθελα να επαναλάβω την αντίθεση μου με την μετατροπή ολόκληρου του νοσοκομείου Αμμοχώστου ως νοσοκομείου covid επειδή θα δυσχεραίνει λόγω απόστασης και υποδομής τη διαχείριση του μεγάλου αυτού προβλήματος και να προτείνω παράλληλα τη συμμετοχή στη νοσηλεία ασθενών όλων των γενικών νοσοκομείων, στη βάση της προτεινόμενης φόρμουλας. Εξυπακούεται ότι παράλληλα με το θάλαμο covid το κάθε γενικό νοσοκομείο θα λειτουργήσει και τμήμα διαλογής και βραχείας νοσηλείας κατάλληλα διαμορφωμένο κατά προτίμηση δίπλα από τα ΤΕΠ.

Πιστεύω ότι η υιοθέτηση της πρότασης, θα βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει σχετικά ανώδυνα από την πανδημία, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, χωρίς να επηρεαστεί η γενικότερη λειτουργία των γενικών νοσοκομείων και χωρίς να επιβαρυνθεί σημαντικά το σύστημα υγείας.

*MD, MSc, PhD, FESC

Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπθστήμιο Λευκωσίας

Υπεύθυνος διαxείρισης πρώτου κύματος πανδημίας στο ΓΝ Πάφου




Comments (1)

  1. THEODOROS ATHINODOROU:
    Nov 10, 2020 at 07:02 PM

    ΠΑΝΤΑ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΔΡ.ΜΟΥΤΗΡΗΣ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1316