Προετοιμασία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για αντιμετώπιση Βαρέων Περιστατικών Κορονοϊού


TΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΩΚΑ  RN, CCN, BSc, MSc, PhD (cand.)*

Τελευταία δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο COVID-19 σχετίζεται σε ποσοστό 5% των περιστατικών με σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο, το οποίο χρήζει νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Wu et al, 2020). Με δεδομένο το γεγονός ότι η ασθένεια εξαπλώνεται με φοβερά γρήγορους ρυθμούς ανά την Υφήλιο, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα κληθούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση αυτών που θα νοσήσουν βαριά, εξαιτίας αυτής της νέας λοίμωξης.

Η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του COVID-19 στην πολιτεία Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019 και πιο πρόσφατα στην κοντινή μας Ιταλία,  έχει αποδείξει ότι τα Συστήματα Υγείας δέχονται τεράστια πίεση, ούτος ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν επαρκή φροντίδα (Murthy et al, 2020). 

Το παρόν άρθρο συζητά εν συντομία, θέματα που αφορούν την προετοιμασία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αφού η ικανότητα τους να παρέχουν επαρκή φροντίδα φαίνεται να έχει καθοριστική επίδραση στην επιβίωση των ασθενών.  

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM, 2020),  η προετοιμασία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πρέπει να στηρίζεται σε 6 πυλώνες:

  1. Αρχίστε ΑΜΕΣΑ! Η Διοίκηση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και η Διοίκηση του Νοσοκομείου να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Άμεσος καθορισμός ομάδων εργασίας και ανάθεση σαφών και ξεκάθαρων καθηκόντων στα μέλη των επαγγελματικών ομάδων της ΜΕΘ. Απαραίτητη κρίνεται η ανάπτυξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για τη περίπτωση που τα πράγματα θα ξεφύγουν.
  2. Εξοπλισμός. Εξασφαλίστε επάρκεια αναλωσίμων και εξοπλισμού και αναπτύξτε πρωτόκολλο χρήσης Ατομικού Προστατευτικού Εξοπλισμού. Διασφαλίστε αποτελεσματικό σύστημα τροφοδοσίας των αναλωσίμων  και του εξοπλισμού σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των αναγκών.  
  3. Προσωπικό. Ενημέρωση και Εκπαιδευση του προσωπικού στις διαδικασίες που θα ακολουθούνται. Θεωρητική εκπαιδευση, κλινική εκπαιδευση και ασκήσεις προσομοίωσης, όσο το δυνατών περισσότερο!
  4. Προετοιμασία του περιβάλλοντος της Μονάδας. Ετοιμασία πρωτοκόλλου εισαγωγής και διαχείρισης του περιστατικού. Ανάπτυξη σχεδίου απομόνωσης των περιστατικών.
  5. Χωρητικότητα. Αναγνωρίστε έγκαιρα Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν βαριά πάσχοντες σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των περιστατικών. Αυξήστε την συνολική διαθεσιμότητα των κλινών Εντατικής.
  6. Καθορίστε Ξεκάθαρους στόχους, όχι μονό για τους ασθενείς αλλά και για τις οικογένειες και τους επαγγελματίες υγείας.

Η Πανδημία COVID-19 κρύβεται ακόμα στις σκιές στη μικρή μας Κύπρο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα κληθούν να σηκώσουν τεράστιο βάρος, όπως και το υπόλοιπο Σύστημα Υγείας.  Έχουμε ακόμα λίγο χρόνο να προετοιμαστούμε καλύτερα. Άς τον αξιοποιήσουμε!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1. Wu  Z, McGoogan  JM.  Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China.  JAMA. Published online February 24, 2020. doi:10.1001/jama.2020.2648

2. Murthy S, Gomersall CD, Fowler RA. Care for Critically ill patients with COVID-19. JAMA. Published online March 11, 2020. Access at https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2762996?resultClick=1

3. European Society of Critical Care Medicine (ESICM). Coronavirus – Public health emergency. Published online March, 2020. Access at https://www.esicm.org/resources/coronavirus-public-health-emergency/

Νοσηλεύτρια - Κλινική Εκπαιδεύτρια

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής ΠΑΣΥΝΜ

*Νοσηλεύτρια - Κλινική Εκπαιδεύτρια

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής ΠΑΣΥΝΜ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2177