Προβληματισμοί σε σχέση με την πανδημία


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ ΜΟΥΤΗΡΗ*

Ήταν περί τα τέλη του Δεκέμβρη 2019 όταν περιγράφηκαν για πρώτη φορά,  περιστατικά με «πνευμονία αγνώστου αιτιολογίας», σε ομάδα ασθενών στη Κίνα, Έκτοτε, έμελλε, η «αγνώστου αιτιολογίας» νόσος, να εξελιχθεί σε ένα εφιάλτη για την ανθρωπότητα.

Οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες, μέσα από περισσότερο από ενάμισι εκατομμύρια κρούσματα.

Ενώ η αρχική θνητότητα φάνηκε να περιορίζεται στο 3.5%, τις τελευταίες ημέρες προσεγγίζει το 6%, που θεωρείται πολύ υψηλή. Ακόμη χειρότερα, η πρώτη εντύπωση ότι η ασθένεια προσβάλλει τους ηλικιωμένους με άλλες νοσηρότητες, φαίνεται να μην ευσταθεί πια, αφού νεότερες ηλικίες χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό προσβάλλονται με ανησυχητικά αυξανόμενη τάση.

Τα εθνικά συστήματα υγείας δοκιμάζονται, όπως και η οικονομία των κρατών. Κυρίως όμως δοκιμάζεται η επάρκεια των κρατικών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να προστατεύσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τους πολίτες τους.

Τα κρούσματα στη Κύπρο είναι ήδη πολλά για το μέγεθος και για τον πληθυσμό μας. Αυτά δεν φαίνεται να μειώνονται παρά τα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα και την έντονη διαφωτιστική εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας.  Άνκαι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθερότητα στον αριθμό κρουσμάτων, η οποία μας επιτρέπει να ελπίζουμε.

Τα γενικά νοσοκομεία που βρίσκονται στο επίκεντρο της μάχης κατά του κορωνα-ιού, βρέθηκαν απροετοίμαστα και αιφνιδιάστηκαν από την εισβολή του ιού. Η διασπορά ήταν ταχύτατη και έθεσε εκτός μάχης πολλούς επαγγελματίες υγείας προκαλώντας αναστολή υπηρεσιών εντός του νοσοκομείου.

Μια κούρσα για ανεύρεση προστατευτικών στολών και εξοπλισμού άρχισε, μετά μεγάλων δυσκολιών όμως, αφού όλες οι χώρες στράφηκαν στα λιγοστά εργοστάσια ιατρικών ειδών για εφοδιασμό την ίδια περίοδο.

Η κοινωνία αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες βγήκε μπροστά, πήρε πρωτοβουλίες και στήριξε σημαντικά τα νοσοκομεία προμηθεύοντας στολές, αναλώσιμα και εξοπλισμό. Στην ουσία οι πολίτες κάλυψαν την αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει προληπτική στρατηγική στην πανδημία, προετοιμάζοντας κατάλληλα τα νοσοκομεία όταν τα πρώτα σημάδια της καταιγίδας φάνηκαν στο σκοτεινό ουρανό.

Το είδαμε εξάλλου και στην Ιταλία, το βλέπουμε επίσης στο ΗΒ και στις ΗΠΑ.

Η πανδημία σε κάποια στιγμή θα κοπάσει. Ο άνθρωπος θα βγει νικητής όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν. Η επομένη θα βρει όμως  ένα διαφορετικό κόσμο. Φοβισμένο, με κλονισμένη την εμπιστοσύνη προς το κράτος, αλλά αποφασισμένο να διατηρήσει τους δεσμούς και τους μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης που ανέπτυξε στη διάρκεια της κρίσης. Όσο για το κράτος θα έχει ένα μακρύ δρόμο να διανύσει για να επανακτήσει τη χαμένη του εμπιστοσύνη.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Επιστημονικός Διευθυντής (για Covid-19) στο ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1426