Πώς να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΕΙΑΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΩΣ*   

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 αποτελεί αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο όπλο στη φαρέτρα  της υφηλίου, για αντιμετώπιση της θανατηφόρας πανδημίας και απελευθέρωση από τα δεσμά των αμφιλεγόμενων περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το εμβόλιο να χορηγηθεί σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα με το εμβόλιο της AstraZeneca, όχι μόνο μας οδήγησαν ένα βήμα προς τα πίσω, αλλά έγιναν η αιτία να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το ίδιο το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ως επιστήμονας αλλά και ως ενεργός πολίτης θεωρώ καθήκον μου να καταθέσω τη θέση μου, ως προς τον ορθότερο τρόπο διαχείρισης του προβλήματος από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να αποκατασταθεί και πάλι η εμπιστοσύνη του κοινού.

Πιστεύω ότι η σύσταση μιας ανεξάρτητης και αδιάβλητης επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα διαβουλευθεί με τις επιστημονικές ομάδες των χωρών όπου παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα επεισόδια θρομβώσεων, θα πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Επιπρόσθετα,  η επιτροπή αυτή οφείλει να αναζητήσει και να μελετήσει ενδελεχώς τις περιπτώσεις παρενεργειών εντός Κύπρου, ώστε να μην αιωρούνται πληροφορίες για συσχέτιση θανάτων με το εμβόλιο και σε δικά μας νοσηλευτήρια.

Ταυτόχρονα αυτή η Κυπριακή Επιστημονική Ομάδα, που θα συσταθεί, θα πρέπει να συνεργαστεί και με την Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων των ΗΠΑ για να διακριβώσει τους λόγους για τους οποίους δεν αδειοδότησε το συγκεκριμένο εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεξε να προδεσμευτεί για αγορά του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ άλλα δύο είχαν εγκριθεί τελικά πολύ νωρίτερα. Παράλληλα, οφείλει να διακριβώσει, εάν πριν από τη δέσμευση με οποιαδήποτε εταιρεία, προηγήθηκε ενδελεχής έρευνα για τυχόν διώξεις από Ρυθμιστικές Αρχές στο παρελθόν, για απόκρυψη δεδομένων στο πλαίσιο διαδικασίας έγκρισης φαρμάκων.

Έως ότου λοιπόν διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca, και δοθούν όλες οι απαντήσεις που βασανίζουν κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη, θα πρέπει η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου να ανασταλεί και να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές, όπως η αύξηση παραγγελιών των ήδη αδειοδοτημένων εμβολίων. Τρανό παράδειγμα το Ισραήλ, χώρα με ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο,  το οποίο έχει προχωρήσει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα με το εμβόλιο της Pfizer.  

Τέλος, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση, ότι με καμιά δικαιολογία μπορεί η κυβέρνηση να στερεί το δικαίωμα από τον κάθε Κύπριο πολίτη να επιλέγει το εμβόλιο που θα του χορηγηθεί. Γιατί τα δικαιώματα μας στην υγεία και κυρίως στην υγεία με διαφάνεια παραμένουν αδιαπραγμάτευτα.

*Η Ανδρειανή Οδυσσέως είναι Διευθύντρια Βιοϊατρικής Έρευνας στον Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΠΟΣ-ΙΑΣΙΣ.

Υποψήφια Βουλευτής ΕΔΕΚ Λευκωσίας

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                  

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1254