Οι πέντε ασθενείς που τυφλώθηκαν είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Οκτώ συνάνθρωποί μας εισάγονται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της χώρας για επέμβαση καταρράκτη. Μια χειρουργική διαδικασία ρουτίνας, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Το αποτέλεσμα; Πέντε εξ ’αυτών έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη στην όρασή τους, ύστερα από μόλυνση με πολυανθεκτικό μικρόβιο, με την υγεία τους να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς «χτυπήθηκαν» ξαφνικά από φοβερή ατυχία και προσβλήθηκαν αναπάντεχα από το μικρόβιο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Ανατριχιαστική η σκέψη ότι στη θέση αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας από εμάς…

Η υπόθεση, φυσικά, βρίσκεται υπό διερεύνηση για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι όποιες ευθύνες τυχόν προκύπτουν για το απίστευτο αυτό περιστατικό. Ένα, ωστόσο, είναι το μόνο σίγουρο: Δεν είναι αυτή η εικόνα που θέλουμε να παρουσιάζουν τα νοσηλευτήριά μας και, κυρίως, δεν είναι αυτή η περίθαλψη που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς!

Παρακολουθώ στενά από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο θέμα και τη δημόσια συζήτηση που διαμείβεται σχετικά. Αναρωτιέμαι και προβληματίζομαι για τις «χλιαρές» αντιδράσεις τόσο των πολιτών, που είναι άμεσα και πρωτίστως θιγόμενοι από παρόμοιες καταστάσεις, όσο και των γιατρών αλλά και άλλων εμπλεκόμενων στον τομέα της Υγείας φορέων.

Τι άλλο χρειάζεται να συμβεί για να συνειδητοποιήσουμε πόσο τραγικά εκτεθειμένοι είμαστε, χωρίς διαπιστευμένη πιστοποίηση της ποιότητας και έλεγχο αυτής στις υπηρεσίες υγείας που μας παρέχονται;

Πότε θα μάθουμε επιτέλους να διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε;

Προς Θεού, δε θέλω να είμαι μηδενιστική και ουδεμία πρόθεση έχω να απαξιώσω τα οφέλη που έχει επιφέρει το ΓεΣΥ για τους ασθενείς, τα οποία και είναι αξιόλογα. Υπερασπίστηκα, σθεναρά και από την πρώτη στιγμή, το Σύστημα Υγείας και εξακολουθώ να το υπερασπίζομαι κατά την εφαρμογή του και παρά τα πολυεπίπεδα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Φοβάμαι όμως πως, εάν δεν προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου  φορέα ενδελεχούς, συστηματικής και συνεπούς ποιοτικής διασφάλισης των υγειονομικών υπηρεσιών όλων των νοσηλευτηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, φαινόμενα όπως αυτό των ανθρώπων που τυφλώθηκαν μετά από μια απλή εγχείρηση εν έτει 2020 στη χώρα μας, δε θα είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

*Ιολόγος BSCMScPhD

Εκτελεστική Διευθύντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1096