Οι Νοσηλευτές Εντατικής θα χρειαστούν την στήριξη μας


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΩΚΑ  RN, CCN, BSc, MSc, PhD (cand.)*

Η πανδημία COVID19 έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας και προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχει γίνει εμφανές ότι υπάρχει μειωμένη αντίληψη για το τι είναι η Εντατική Θεραπεία γενικότερα αλλά και το τι καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Νοσηλευτές Εντατικής, ειδικότερα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση.

Η εντατική θεραπεία απαιτεί έμπειρους Νοσηλευτές Εντατικής οι οποίοι κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες

Στη Κύπρο, σε δύο δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας (Λευκωσίας και Λεμεσού), υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλειστού τύπου, δηλαδή διοικούμενες από Εντατικολόγους. Αυτές οι Μονάδες είναι στελεχωμένες με έμπειρους Νοσηλευτές Εντατικής, οι οποίοι κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.     

Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλειστού τύπου, αντιμετωπίζουν  εξαιρετικά πολύπλοκα προβλήματα υγείας και χρήζουν παρεμβάσεων οι οποίες υποστηρίζουν πολλές φορές πέραν των δυο οργανικών τους συστημάτων.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, μη επεμβατικό ή επεμβατικό μηχανικό αερισμό, αιμοκάθαρση, καρδιαγγειακή φαρμακευτική υποστήριξη, χορήγηση καταστολής, καρδιαγγειακή παρακολούθηση και πολλά άλλα.

Προκειμένου να παραδοθεί με ασφάλεια αυτού του επιπέδου νοσηλευτική φροντίδα, οι Νοσηλευτές Εντατικής έχουν παρακολουθήσει σημαντικό αριθμό εκπαιδεύσεων εξειδίκευσης ενδονοσοκομιακά, ενδουπηρεσιακά αλλά και έχουν παρακολουθήσει Μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης στην Εντατική Νοσηλευτική. 

Οι σχεδιασμοί στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, προνοούν τη δημιουργία νέων κλινών Εντατικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε μία προσπάθεια κάλυψης των αναγκών των ασθενών με COVID19. Ο συνολικός αριθμός των νέων κλινών εντατικής υπολογίζεται σε 54 (18 τραπεζαρία, 12 φυσικοθεραπευτήριο, 24 νέα υπό ανέγερση ΜΕΘ). Εάν ο στόχος μας είναι να στελεχώσουμε αυτές τις κλίνες με έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό εντατικής νοσηλευτικής, θα χρειαστούμε επιπρόσθετα 230 νοσηλευτές εντατικής. Κάτι τέτοιο φαντάζει, στην παρούσα φάση, ακατόρθωτο.   

Νοσηλευτές από άλλα τμήματα μπορούν να βοηθήσουν, όχι όμως να αντικαταστήσουν

Αναπόφευκτα, κρίνεται απαραίτητη η εμπλοκή Νοσηλευτών από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Παρόλο που οι νοσηλευτές άλλων τμημάτων είναι επαγγελματίες με εξειδίκευση στα δικά τους αντικείμενα, δεν είναι νοσηλευτές εντατικής, αφού διαθέτουν διαφορετικό «πακέτο» δεξιοτήτων και εμπειρίας, αναλόγως ειδικότητας.

Θα είναι σε θέση να βοηθήσουν, αλλά όχι να υποκαταστήσουν Νοσηλευτές Εντατικής. Μια περίοδος εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης θα απαιτηθεί για να είναι σε θέση αυτή η ομάδα Νοσηλευτών να προσαρμοστεί σε ένα τόσο διαφορετικό, απαιτητικό περιβάλλον εργασίας, ούτως ώστε να διαφυλαχτεί η παροχή ασφαλούς φροντίδας προς τους βαριά πάσχοντες ασθενείς.

COVID19: Η επίδραση του πάνω στους Νοσηλευτές Εντατικής

Η έκταση της ψυχολογική επίδρασης που έχει η πανδημία πάνω στους Επαγγελματίες Υγείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί.

Οι Νοσηλευτές Εντατικής φοβούνται. Φοβούνται να μην επιμολυνθούν από τον Ιό, φοβούνται να μην τον μεταφέρουν στο σπίτι τους, στα παιδία τους, στους συντρόφους του ή/και στους συγγενείς τους.

Οι Νοσηλευτές Εντατικής καλούνται να φοράνε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό ο οποίος είναι κατάλληλος για διαδικασίες πρόκλησης αερολύματος. Αυτός ο εξοπλισμός είναι πιο προηγμένος από το συνήθη. Ο εξοπλισμός αυτός σε ανάγκη παρατεταμένης χρήσης, μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία, έντονη εφίδρωση, αφυδάτωση και να οδηγήσει σε σωματική εξάντληση.

Επιπρόσθετα, οι Νοσηλευτές Εντατικής καλούνται όπως πάντα να παρέχουν ψυχολογική στήριξη προς τους ασθενείς και τις οικογένειες τους κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Η διαδικασία είναι φοβερά στρεσογόνα και μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση και ανάπτυξη μετα-τραυματικού συνδρόμου.

Θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα πιο πάνω ζητήματα και να λάβουμε μέτρα ούτως ώστε να φροντίσουμε τους Επαγγελματίες Υγείας που έχουν την μεγαλύτερα και πιο έντονη  εμπλοκή, αυτή την κρίσιμη εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.   

Οι Νοσηλευτές Εντατικής χρειάζονται τη στήριξη των συνεργατών τους

Οι Νοσηλευτές Εντατικής αν και συνηθισμένοι σε πολύ σκληρό και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με νέες, ακόμα πιο έντονες προκλήσεις. Είναι αδήριτη ανάγκη όπως υποστηριχθούν ενεργά από τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, τους προϊσταμένους τους, τις διοικήσεις των Νοσοκομείων, την διεύθυνση του ΟΚΥΠΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Οι Επαγγελματίες Υγείας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους απλούς πολίτες που στέκονται δίπλα μας με αγάπη.

Καλή δύναμη, καλό κουράγιο σε όλους.

*Νοσηλεύτρια - Κλινική Εκπαιδεύτρια

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Τομέας Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής ΠΑΣΥΝΜ

 




Comments (1)

  1. Thalia Patsia:
    Apr 12, 2020 at 06:10 PM

    Πολύ καλά τα λες Μαρία μου ελπίζω τώρα με αυτή την κατάσταση να αντιληφθούν όλοι και ειδικά αυτοί που παίρνουν αποφάσεις πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή στελέχωση των μονάδων με έμπειρο και εξειδικευμένο Νοσηλευτικό προσωπικό αυτό βέβαια θα επιτευχθεί όταν αποφασίσουν επιτέλους να δώσουν κίνητρα στους Νοσηλευτές για να θέλουν να εργάζονται στις Εντατικές.


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2399