Οι ήρωες στο παρασκήνιο της πανδημίας, οι εργαστηριακοί μας επιστήμονες


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Δε νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος που θα αρνηθεί ότι η μάστιγα του κορωνοϊού έχει συνταράξει εκ βάθρων τον πλανήτη όσο ελάχιστα άλλα γεγονότα τις τελευταίες δεκαετίες. Η πανδημία βρήκε ομολογουμένως απροετοίμαστη την ανθρωπότητα να πασχίζει με όσα μέσα διαθέτει να κερδίσει την άνιση μάχη απέναντι στη μαινόμενη νόσο. Και όπως σε κάθε άλλη «εμπόλεμη» κατάσταση έτσι και σήμερα, η προσοχή όλων στρέφεται κυρίως στις επάλξεις.

Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη δέσμευση της Πολιτείας για την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας, τη γενναία και ακούραστη συνεισφορά των γιατρών, των νοσηλευτών, των επαγγελματιών υγείας άμεσης επέμβασης, των φαρμακοποιών, των επιδημιολόγων, αλλά και το αίσθημα συλλογικής ευθύνης και αλληλεγγύης που επέδειξε ο καθένας από εμάς που κλείστηκε στο σπίτι του και ύψωσε καθοριστικής σημασίας αναχώματα στην εξάπλωση του ιού, δε θα μπορούσαμε αυτή την ώρα να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη μέρα της πανδημίας, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τη χώρα μας.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι άνθρωποι, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που «ζουν» με αυτόν τον ύπουλο εχθρό καθημερινά. Θα τους βρει κανείς κλεισμένους νυχθημερόν σ’ ένα εργαστήριο, πάνω από μικροσκόπια και αντιδραστήρια, με μόνη συντροφιά αμέτρητα φιαλίδια, δοκιμαστικούς σωλήνες και δείγματα βιολογικού υλικού.

Οι αριθμοί επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώνονται με ευλαβική συνέπεια στις ημερήσιες ενημερώσεις, κρύβουν πίσω τους τους επιστήμονες των εργαστηρίων που έχουν επωμιστεί το τεράστιο βάρος των διαγνωστικών αναλύσεων και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων για το αν ένας συνάνθρωπός μας είναι φορέας του κορωνοϊού ή όχι. Μια διαδικασία εξαιρετικά περίπλοκη, χρονοβόρα, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία και συνοδεύεται από έκθεση σε σημαντικούς κινδύνους λόγω της άμεσης και συστηματικής επαφής με τους παθογόνους οργανισμούς.

Αν αναλογιστεί δε κανείς ότι οι διαγνωστικές εξετάσεις στην Κύπρο ανέρχονται σε πάνω από 95.000, αντιστοιχώντας στο 1/8 περίπου του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είναι από τους πιο υψηλούς σε παγκόσμιο επίπεδο, τότε θα συνειδητοποιήσει την αξία και τη σπουδαιότητα της προσπάθειας των εργαστηριακών μας επιστημόνων.

Μέχρι πρότινος, η ευθύνη διενέργειας των απαιτούμενων εργαστηριακών ελέγχων εναπόκειτο αποκλειστικά στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΚΓ) και ειδικότερα στη Δρα Χριστίνα Χριστοδούλου, Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΚΓ, και την επιστημονική της ομάδα. Πλέον, και εξαιτίας της αυξανόμενης ανάγκης διεξαγωγής αναλύσεων με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν συστρατευθεί με το ΙΝΚΓ τα  Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ καθώς και άλλα ιδιωτικά εργαστήρια.

Θεώρησα υποχρέωση μου να αναφερθώ, μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο, σε αυτούς τους αφανείς ήρωες και να τους ευχαριστήσω ολόψυχα για τη, σιωπηλή αλλά τόσο ουσιαστική, προσφορά τους στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Δεν πρέπει ούτε να τους ξεχνάμε ούτε να τους παραγνωρίζουμε.

*Ιολόγος BSC, MSc, PhD 

Εκτελεστική Διευθυντρια Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2056