Ο συγχρονισμός πανδημίας – Ανάστασης: Ο «σταυρός» του επαγγελματία υγείας


ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ* 

Οι επαγγελματίες υγείας φέτος, αυτές τις γιορτινές μέρες της Ανάστασης, που είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και στην παράδοση, βιώνουν και πάλι την αέναη πάλη της ηθικής και επαγγελματικής δέσμευσης έναντι στην αντίστοιχη προσωπική και οικογενειακή. Αυτή τη φορά εντούτοις, κατά την Πανδημία COVID 19 αναδύεται στον υπέρτατο βαθμό. Η εσωτερική σύγκρουση απόρροια ηθικών διλημμάτων είναι αναπόφευκτη, εφόσον αντιπαλεύονται το αίσθημα του καθήκοντος έναντι στην ανάγκη διατήρησης του οικογενειακού πυρήνα, όπου η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ τους φαντάζει μακρινός και ανέφικτος στόχος.

Εφέτος οι επαγγελματίες υγείας, καλούνται να σηκώσουν τον δικό τους σταυρό. Πέραν της σωματικής και ψυχικής φόρτισης του εργασιακού χώρου, αθροιστικά σε όλα τα τεκταινόμενα, θα δηλωθούν όλες τις γιορτινές μέρες παντελώς απόντες, ακόμα και στο πολύ στενό οικογενειακό παρουσιολόγιο. Εκούσια έχουν υποβληθεί σε αυτοαπομόνωση, για προστασία των οικείων τους είτε στο σπίτι είτε σε προσωρινά καταλύματα- καταφύγια ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Παραμένουν εξ ανάγκης αποστασιοποιημένοι στερούμενοι ολοκληρωτικά της εκπλήρωσης της ανθρώπινης ανάγκης του ανήκειν.

Εκ των πραγμάτων, καθόλη τη γιορτινή περίοδο, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε κανένα οικογενειακό γιορταστικό τραπέζι και δεν μπορούν να τσουγκρίσουν τα βαμμένα στο κόκκινο χρώμα της χαράς αυγά τους με τις οικογένειες τους. Η πανδημία και ο καθοριστικός τους ρόλος σε αυτήν δεν τους επιτρέπει ούτε τις μεγάλες και μικρές χαρές της πληθώρας εθίμων και παραδόσεων, όπως να μυρίσουν μαζί με τις οικογένειές τους το οικείο πασχαλινό κράμα από το άρωμα των λουλουδιών της άνοιξης, της μυσταγωγικής θρησκευτικής ευλάβειας και των εκλεκτών φαγητών και εδεσμάτων.

Οι γιορτινές μέρες του Πάσχα ενέχουν αμέτρητους συμβολισμούς και μηνύματα, με την εκ νεκρών Ανάσταση του Θεανθρώπου να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεγαλειώδη υπερίσχυση της ζωής έναντι του θανάτου, ενώ η μετάβαση των Εβραίων στη γη της επαγγελίας πραγματεύεται την απόκτηση της ελευθερίας, που αφορά σήμερα το σπουδαιότερο κεκτημένο σήμερα δικαίωμα του ανθρώπου. Επιπρόσθετα, γιορτάζεται την άνοιξη, που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα, χαιρετίζοντας με ωδές χρωμάτων και αρωμάτων την αναγέννηση και την αφύπνιση της φύσης από τη χειμέρια νάρκη.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός, ότι αυτό το Πάσχα και μεσούσης της άνοιξης η ανθρωπότητα αγωνίζεται να αντεπεξέλθει σε μια τροχιά ζωής και θανάτου, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με την αποστέρηση της ελευθερίας, της οικογένειας και της ευρύτερης κοινωνικοποίησης. Τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εντούτοις, στα όσα έχουν διαταραχθεί με αλυσιδωτές συνέπειες από την Πανδημία του COVID – 19 και απειλούν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ατόμου, δεν επέρχονται με πεσιμιστική αδράνεια ή μόνο με ευχολόγια. Απαιτείται ανάληψη προσωπικής ευθύνης και σοβαρότητα, καθώς και ενεργός δράση όλων των εμπλεκομένων στο συνεχές της Υγείας, πολιτών, επαγγελματιών και Πολιτείας.

Σε αυτόν τον αγώνα, αναντίρρητα, πρωτεύοντα ρόλο έχουν οι επαγγελματίες υγείας, όπου σηκώνουν τον δικό τους προσωπικό σταυρό. Με την επιστημοσύνη και λειτουργική τους πραγματογνωμοσύνη σε συνδυασμό με την ενσυναίσθησή τους, καλούνται να προσφέρουν στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στην Πολιτεία, μακριά εντούτοις από τους αγαπημένους τους. Με πλήρη επίγνωση του λειτουργήματός τους, εκθέτουν εαυτούς σε πραγματικό κίνδυνο της σωματικής και ψυχικής τους υγείας. Επί τούτων, «στον μήνα των παθών» συνεπεία πανδημίας, οι επαγγελματίες υγείας δεν αποζητούν ούτε χρειάζονται το πρόσκαιρο χειροκρότημα για το θεαθήναι ή ηρωοποίηση και υποδοχή «μετά βαΐων και κλάδων».

Αντίθετα, αιτούνται των αυτονόητων που αφορούν σε διευκόλυνση στο έργο τους με επαρκή παροχή προστατευτικού εξοπλισμού, κατάλληλων εργασιακών συνθηκών, ανάληψη ευθύνης και δικαιοσύνη. Άλλωστε, οι μάχιμοι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής την ευγνωμοσύνη όλων θα την εισπράξουν στο τέλος, μεταξύ άλλων και την αντίστοιχη των «Γραμματέων και Φαρισαίων ή Ποντίων Πιλάτων». Ή την επόμενη φορά, που για αλλότρια συμφέροντα θα «ζητηθεί η κεφαλή τους επί πίνακι» ή «θα προδοθούν από τον Ιούδα για τριάκοντα αργύρια» ή θα «απαιτηθεί να σταυρωθούν αυτοί έναντι του Βαραββά».  

Συνεπώς, ας αξιοποιηθεί ο παρόν συγχρονισμός Πανδημίας και Ανάστασης ως μια πολύτιμη και διδακτική εμπειρία όπου το παρόν να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με το παρελθόν και το μέλλον. Από καρδιάς ευχές, για έμπρακτη υλοποίηση του μηνύματος των γιορτών: της υπερίσχυσης της ζωής έναντι του θανάτου, της αναγέννησης και της ελευθερίας.

«Καλή Ανάσταση», με ευόδωση των προσπαθειών για τη βέλτιστη έκβαση των μέτρων διαχείρισης και ανάσχεσης της πανδημίας.  

*RN, APN/ACNP, CCN, CCCN

cPhD, MSc/MN, SD, BSc

Πρόεδρος Τομέα Προηγμένης Νοσηλευτικής - ΠΑΣΥΝΜ

Πρόεδρος Νοσηλευτικής Ομάδας - ΚΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1497