Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα είναι το αντίδοτο στην πανδημία


ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ ΦΥΛΑΚΤΟΥ*

Η εφαρμογή νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλούσε δυσφορία και απογοήτευση. Όμως, η ανάγκη καταφυγής σε αυτά ήταν αναμφίβολα αδήριτη, εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης και της δοκιμασίας που εισήλθε το Σύστημα Υγείας. Έφτασε στα όριά του ξεπερνώντας τις δυνατότητές του.

Ταυτόχρονα, η έναρξη των εμβολιασμών προσδίδει μια ευοίωνη προοπτική σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, όλοι, με υπευθυνότητα απέναντι στους συνανθρώπους μας και αγάπη για τον τόπο μας οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις αντοχές μας για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε, οριστικά, την πανδημία.

Είναι η ώρα της ευθύνης και της ενότητας. Για να δώσουμε το καταπελτικό κτύπημα νίκης στον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό. Είναι η ώρα που όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να υπερβάλουμε εαυτόν, να αφήσουμε ό,τι μπορεί να μας χωρίζει και να συμπεριφερθούμε με μοναδικό γνώμονα το συλλογικό καλό.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτή την ιστορική προσπάθεια προστασίας του συνολικού πληθυσμού της πατρίδας μας, χωρίς την ανάλογη οικονομική δαπάνη. Είναι για τούτο που η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει, δίχως άλλο, να προχωρήσει αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί και να εγκρίνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021. Είναι το Α και το Ω της όλης προσπάθειας. Ένα Προϋπολογισμό που έχει, προφανώς, εμβολιαστεί και με νέα δεδομένα, απόρροια των συζητήσεων που ακολούθησαν την καταψήφισή του. Μικροκομματικές ή/και προεκλογικές σκοπιμότητες δεν χωρούν, πλέον, στο δύσκολο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Η κοινωνία, οι πολίτες με τη σειρά μας, αγόγγυστα και ευλαβικά οφείλουμε να τηρήσουμε τα μέτρα. Για να αλληλοπροστατευτούμε από την «ύπουλη» και «άτιμη» αυτή ασθένεια, όπως χαρακτηρίστηκε από τους παθόντες.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συνεχίζουν να δίνουν τη δική τους μάχη, έτσι ώστε να μην λαβωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Διαχειρίζονται το πιο ευαίσθητο και πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά. Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε υποδομή για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση είναι δεδομένες και χιλιοειπωμένες. Η αυστηρή κριτική να γίνει την κατάλληλη ώρα. Όταν θα έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και της πράξης. Τις κρίσιμες τούτες ώρες, αυτό που προέχει είναι τα παιδιά να μην στερηθούν το σχολείο, τη μάθηση, τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς τους.

Κλείνοντας, όλα τα πιο πάνω οφείλουμε να τα πράξουμε και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και συμπαράστασης στους σκαπανείς του Συστήματος Υγείας. Ιατρούς, νοσηλευτές/τριες,  διοικητικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό και γενικά σε αυτούς που μάχονται αδιαλείπτως για την υγεία των πολιτών.

Ας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα ώστε οι κόποι και οι προσπάθειες όλων, σύντομα, να ευοδωθούν. Για τον τόπο μας και τους συνανθρώπους μας.   

*Εκπαιδευτικός

Πρώην Πρόεδρος ΠΟΕΔ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1379