Η Οδοντιατρική στην Κύπρο δεν είναι ακριβή


ΤΟΥ ΒΡΑΣΙΔΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ*

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για μια έρευνα της EuroStat  η οποία κατατάσσει τους Κύπριους ως τελευταίους στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη συχνότητα επισκέψεων τους στον Οδοντίατρο, πρέπει να αναλυθεί ίσως από διαφορετική σκοπιά και σίγουρα απαιτούνται περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες.

Αλλιώς, πώς μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι στην ίδια έρευνα οι Δανοί κατατάσσονται προτελευταίοι στις επισκέψεις τους στον Οδοντίατρο, μόλις πριν τους Κύπριους, ενώ οι Λιθουανοί είναι οι δεύτεροι καλύτεροι σε όλη την Ευρώπη αμέσως μετά τους Ολλανδούς;

Επιπρόσθετα, αναρωτιόμαστε πώς γίνεται η πιο πάνω κατάταξη να ισχύει σε μια χώρα, την Κύπρο, όπου και πάλι σύμφωνα με το ίδιο τη EuroStat (2016), έχουμε τους περισσότερους Οδοντίατρους σε αναλογία πληθυσμού αμέσως μετά την Ελλάδα και τη Ρουμανία, και κυρίως, σε μια χώρα όπου οι γεωγραφικές αποστάσεις είναι τέτοιες που η πρόσβαση στον οδοντίατρο είναι ευκολότατη και αμεσότατη.

Κάποια συμπεράσματα λοιπόν από την έρευνα αυτή μάλλον δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, όπως επίσης και η άποψη που ακούστηκε ότι πιθανόν η μη επίσκεψη του Κύπριου στον Οδοντίατρο να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Οδοντίατροι στην Κύπρο είναι ακριβοί.

Η Οδοντιατρική στην Κύπρο δεν είναι ακριβή. Η σύγκριση με τις αντίστοιχες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία) δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό της ακρίβειας.

Ακριβές μπορεί να φαίνονται ορισμένες επανορθωτικές εργασίες, ειδικότερα όταν παραμελούμε και δεν φροντίζουμε τα δόντια μας όπως οφείλουμε, και αναβάλλουμε την επίσκεψη στον Οδοντίατρο παρά μόνον όταν πονέσουμε: γεγονός που συχνά οδηγεί σε απονεύρωση του δοντιού ή και σε εξαγωγή του (με συνέπεια την αντίστοιχη λειτουργική ή αισθητική ανάγκη αντικατάστασης του).

Η προσωπική μου εμπειρία καθώς και οι εμπειρίες των συναδέλφων με τους οποίους συζητήσαμε τα ευρήματα αυτής της έρευνας, αντιθέτως επιβεβαιώνουν ότι ο Κύπριος νοιάζεται για το χαμόγελο και την υγεία των δοντιών του και επισκέπτεται τον Οδοντίατρο όλο και τακτικότερα.

Ας μην ξεχνούμε ότι έχει πλέον αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η υγεία του στόματος όχι μόνον συνδέεται αλλά και βελτιώνει την υγεία του σώματος.

Όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας λοιπόν συνειδητοποιούν ότι ο έλεγχος των δοντιών και τους στόματος σε τακτικά χρονικά διαστήματα τους γλυτώνει από πολλούς μπελάδες: τόσον διαδικαστικούς (απλό σφράγισμα αντί οδοντιατρικής περιπέτειας) όσον και οικονομικούς (αντικατάσταση ενός ή και περισσοτέρων δοντιών, με αντίστοιχο κόστος).

Με την ευκαιρία ευχόμαστε στους συμπολίτες μας Καλό και Ευτυχές 2020, γεμάτο με υγιή και όμορφα χαμόγελα!

 *Πρόεδρος

Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter
451