Η νέα πρόκληση του Γ.Ν. Πάφου


ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ* 

Έχει ήδη παρέλθει ένας μήνας από τότε που σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Κύπρο. Ένας μήνας γεμάτος αγωνία. Καθημερινά στις 6, κρεμόμαστε κυριολεκτικά από τα χείλη της Επιτροπής για να ακούσουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Ξέρουμε πια πως ο αριθμός 20, δεν είναι τόσο κακός, αλλά ούτε και καλός. Από εκεί και πάνω ανησυχούμε, όταν είναι πιο κάτω αισθανόμαστε μια κάποια ηρεμία.

Στην ουσία είμαστε όλοι εν δυνάμει ασυμπτωματικοί φορείς του νέου ιού, που συντάραξε την οικουμένη. Η υψηλή μεταδοτικότητα παράλληλα με την έλλειψη ειδικού εμβολίου,  μας έχουν καταστήσει ευάλωτους στη νέα απειλή.

Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου λειτουργεί από τις 18 Μαρτίου, μόνο για επείγοντα περιστατικά. Οι κλινικές Παθολογίας, Καρδιολογίας, Παιδιατρικής, Χειρουργικής, Ορθοπεδικής, Ουρολογίας, Οφθαλμιατρικής, Γυναικολογίας και ΟΡΛ, δεν δέχονται στα ιατρεία εξωτερικούς ασθενείς αλλά ούτε και νοσηλεύουν στους θαλάμους τους.

Η αναστολή στη λειτουργία των Κλινικών υπήρξε το αποτέλεσμα και η επίπτωση των απανωτών κρουσμάτων που σημειώθηκαν στο νοσοκομείο ανάμεσα στο προσωπικό, που προσβλήθηκαν από ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν με λοίμωξη αναπνευστικού, χωρίς να είχαν υποβληθεί στην εισαγωγή ή στη διάρκεια των πρώτων ημερών νοσηλείας σε εξέταση για τον νέο κορωνοϊό, επειδή οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν το πρόβλεπαν ακόμη.

Το Τμήμα Επειγόντων διατήρησε τη λειτουργία του. Οι Κλινικές συνέχισαν να καλύπτουν με ειδικούς γιατρούς με το σύστημα αναμονής, με τη διαφορά ότι εκεί που εκρίνετο αναγκαία η νοσηλεία, οι ασθενείς παραπέμπονταν είτε στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Πάφου είτε στο Γ.Ν. Λεμεσού.

Με τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής και του Θαλάμου νοσηλείας ύποπτων για κορωνοϊό περιστατικών, τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν κάπως. Όλα τα περιστατικά που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης αναπνευστικού εξετάζονται στο ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο Κέντρο Διαλογής και ακολούθως εισάγονται στον Θάλαμο νοσηλείας για παρακολούθηση και περαιτέρω εξετάσεις συμπεριλαμβανομένης εξέτασης φαρυγγικού επιχρίσματος για κορωνοϊό και αξονικής τομογραφίας πνευμόνων.

Πέρασαν ήδη 11 ημέρες από τότε που λειτούργησε η νέα αυτή υπηρεσία και έχουν εξεταστεί μέχρι και σήμερα 30 ασθενείς, οι πλείστοι των οποίων νοσηλεύθηκαν ενώ μερικοί διακομίστηκαν στο Γ.Ν. Αμμοχώστου και στο Γ.Ν. Λεμεσού για περαιτέρω νοσηλεία.

Το επόμενο βήμα που έχει το Γ.Ν. Πάφου να κάνει είναι να επαναλειτουργήσει τις Κλινικές του.

Πιστεύω πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και υπάρχουν πια οι προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία. Αυτό επειδή πρώτον έχει οργανωθεί κατάλληλα η διαχείριση των ύποπτων για κορωνοϊό περιστατικών και έχει επίσης αρχίσει η επιστροφή γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού πίσω στα καθήκοντα τους.

Επειδή όμως το νοσοκομείο λειτουργεί πια σε νέα βάση, προσααρμοσμένο εν μέρει στις απαιτήσεις της πανδημίας, πιστεύω πως η λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και να διατηρήσουμε την πληρότητα σε χαμηλά, διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ο Παθολογικός Θάλαμος αποτελούμενος από 24 κλίνες έχει ήδη μετατραπεί σε θάλαμο ύποπτων περιστατικών.  Οι κλίνες μειώθηκαν στις 10 με τη μετατροπή των δωματίων σε μονόκλινα.

Οι άλλοι 3 θάλαμοι νοσηλείας διαθέτουν συνολικά 60 κλίνες. Με εξαίρεση τον Καρδιολογικό Θάλαμο που ίσως να ήταν καλύτερα να διατηρηθεί ως θάλαμος διαχείρισης επιβεβαιωμένων περιστατικών, λόγω υποδομής και εξοπλισμού, οι υπόλοιποι θάλαμοι με 48 κλίνες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με την κατάλληλη διαρρύθμιση για νοσηλεία των υπολοίπων παθολογικών και χειρουργικών ειδικοτήτων.

Αυτό, εκτιμώ, πως θα μπορούσε να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα εάν η προσπάθεια για κατάλληλη διαρρύθμιση αρχίσει από τώρα.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή καλύτερα αυξημένης φροντίδας, αποτελούμενη από 8 κλίνες θα πρέπει να παραμείνει ως είχε και να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο τμήμα καλύπτοντας όλες τις ειδικότητες έχοντας όμως κατά νου πως πιθανόν να χρειαστεί να νοσηλευθούν ασθενείς με λοίμωξη από κορωνοϊό εάν η πληρότητα στα Γ.Ν. Λεμεσού και Λευκωσίας προσεγγίσει το 100%.

Παραμένει το Τμήμα Αιμοκάθαρσης και Θαλασσαιμίας. Τα δύο αυτά τμήματα εξυπηρετούν ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες που χρήζουν ξεχωριστής φροντίδας από τον υπόλοιπο πληθυσμό που εξυπηρετείται στις άλλες κλινικές. Επειδή έχουν ήδη εκπονηθεί τα σχέδια για οικοδομή νέου κτιρίου δίπλα από το υφιστάμενο θα πρότεινα μερική αλλαγή για να μπορεί να φιλοξενήσει και τα δύο Τμήματα.

Η κατάλληλη λειτουργία ενός γενικού νοσοκομείου δεν είναι απλή υπόθεση.  Η κάθε ειδικότητα έχει την ιδιαιτερότητα της. Ο κάθε κλινικός χώρος χρειάζεται ξεχωριστή διαμόρφωση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της ειδικότητας. Ανάγκες για νοσηλεία, για θεραπείες, για εκπαίδευση και για έρευνα. Όπως αρμόζει στην εποχή μας.

Το νοσοκομείο έχει χάσει πολύτιμο χρόνο. Επικράτησαν, για χρόνια, ο εφησυχασμός και η αδράνεια. Τώρα σε περίοδο αναστάτωσης, λόγω της πανδημίας, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις. Καμιά φορά οι κρίσεις ανοίγουν νέες προοπτικές. Αρκεί να πάρουμε τα μηνύματα. Και να δράσουμε ανάλογα.

Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής

Επιστημονικός Διευθυντής (CoV-19) ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1010