Η επαναλειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ  MD, MSc, PhD, FESC*

Τα απανωτά κρούσματα και ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός στο σπίτι μεγάλου μέρους του  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του δημόσιου νοσηλευτηρίου της επαρχίας Πάφου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση ανάμεσα στους ασθενείς και στη πόλη ευρύτερα.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου ο Εκτελεστικός Διευθυντής των Γενικών Νοσοκομείων Λεμεσού και Πάφου κ. Χρίστος Νικολάου μου τηλεφώνησε για να μου ζητήσει να αναλάβω την προσωρινή διεύθυνση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, καθότι ο κ. Σπύρος Γεωργίου, θα αυτοπεριοριζόταν στο σπίτι για τις επόμενες 14 ημέρες.

Δέχτηκα, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών. Ζήτησα αμέσως ενημέρωση για το προσωπικό που παρέμεινε στο νοσοκομείο, για να διαπιστώσω πως παρέμειναν λιγότεροι από το ένα τρίτο των νοσηλευτών και το ήμισυ των γιατρών.

Το πρώτο μου μέλημα ήταν η ασφάλεια των νοσηλευομένων. Προχώρησα σε εξιτήρια των καρδιολογικών ασθενών και επικεντρώθηκα στους ασθενείς της παθολογικής, της χειρουργικής και της ορθοπεδικής κλινικής. Οι παθολόγοι ήταν όλοι εκτός, συνεπώς το κύριο βάρος για τη διαχείριση των παθολογικών ασθενών έπεσε στους ώμους των καρδιολόγων. Ευτυχώς οι συνάδελφοι μου στη Καρδιολογική κλινική στάθηκαν δίπλα μου, πιστοί στο καθήκον τους και διαχειρίστηκαν τα περιστατικά, πέραν της ειδικότητας τους, με ευσυνειδησία. Παράλληλα η Μικροβιολόγος του Νοσοκομείου και η Νοσηλεύτρια Λοιμώξεων, ξεκίνησαν ένα μαραθώνιο για να πάρουν δείγμα από όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου με σκοπό τη διακρίβωση των θετικών στο κορωναϊό.

Η Τετάρτη 25η Μαρτίου με βρήκε ξανά στο νοσοκομείο. Προχώρησα σε περισσότερα εξιτήρια και επειδή ο αριθμός των νοσηλευτών ήταν ήδη μικρός, μετέφερα τους ασθενείς από τον χειρουργικό στον ορθοπεδικό θάλαμο και ζήτησα παράλληλα όπως απολυμανθεί ο χειρουργικός θάλαμος. Είχαμε πια 24 ασθενείς συγκεντρωμένους σε ένα θάλαμο, ένα επίσης στο παιδιατρικό και μια ασθενή στο γυναικολογικό.

Στη διάρκεια της ημέρας επικεντρώθηκα στην γενική απολύμανση του κτιρίου, καλύπτοντας τους θαλάμους νοσηλείας, τα εργαστήρια και τους χώρους του τεχνικού προσωπικού, την κουζίνα και τις αποθήκες.

Η επομένη ημέρα, με βρήκε μετά την καθιερωμένη επίσκεψη στο θάλαμο να επικεντρώνομαι στο ιατρείο Δημόσιας Υγείας και Βραχείας Νοσηλείας και στη μελέτη των φακέλων του νοσηλευτικού προσωπικού μαζί με τις προϊστάμενες νοσηλεύτριες,  με σκοπό τη διακρίβωση του αριθμού νοσηλευτών που θα μπορούν να επιστρέψουν. Ειχα θέσει ως πιθανή ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας του Νοσοκομείου τη Δευτέρα 30 Μαρτίου. Ενημέρωσα σχετικά τον Εκτελεστικό Διευθυντή και τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή με ενίσχυσε από τη Λευκωσία ο κ. Μιχάλης Λακαταμίτης, Υπεύθυνος Προσωπικού, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση επιστροφής του προσωπικού ενόψει της επαναλειτουργίας. 

 Το Σαββάτο και σήμερα Κυριακή επικεντρώθηκα στη προετοιμασία της Βραχείας Νοσηλείας, που βρίσκεται εκτός κυρίως κτιρίου και της Κλινικής Υποπτων Περιστατικών που θα στεγαστεί στο Παθολογικό Θάλαμο ο οποίος διαμορφώθηκε σε 10 μονόκλινα δωμάτια σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Επιτροπής Επιτήρησης και Λοιμώξεων.

Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες στην τοπική επιτροπή λοιμώξεων για να εκπαιδεύσει κατάλληλα το νοσηλευτικό προσωπικό που θα εργαστεί αρχικά στη Κλινική Υποπτων Περιστατικών, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Αύριο, θα αρχίσει η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου. Αρχικά θα λειτουργήσει η Κλινική Υποπτων Περιστατικών, που θα στηρίζει τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας και θα νοσηλεύει με σκοπό τη διερεύνηση των ύποπτων περιστατικών με κορωναϊό. Παράλληλα θα επαναλειτουργήσει η Εντατική Μονάδα και το Παιδιατρικό, ενώ την επόμενη Δευτέρα 6 Απριλίου θα επαναλειτουργήσει ο Καρδιολογικός θάλαμος με σκοπό τη νοσηλεία καρδιολογικών και παθολογικών περιστατικών και ο Χειρουργικός θάλαμος με σκοπό τη νοσηλεία όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων.

Τα εξωτερικά ιατρεία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 13 Απριλίου, όπως και τα υπόλοιπα τμήματα.

Η εμπειρία, μας δίδαξε ορισμένα πράγματα. Το ένα είναι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος του προσωπικού, κυρίως του νοσηλευτικού αλλά και του υποστηρικτικού σε συγκεκριμένα τμήματα, αντί για τη συνεχή μετακίνηση από θάλαμο σε θάλαμο. Το δεύτερο είναι η τήρηση με αυστηρότητα των μέτρων υγιεινής όπως και το κατάλληλο ντύσιμο πριν την είσοδο στους θαλάμους νοσηλείας. Το τρίτο είναι η τακτοποίηση όλων των χώρων του Νοσοκομείου κατά τρόπο που να αποτρέπει τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.

Η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου σε ασφαλές ίδρυμα ικανό να επιτελεί το ρόλο του στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας αποτελεί μεγάλη δοκιμασία. Είναι όμως εφικτό με την τοποθέτηση κατάλληλων ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά και με την αγαστή συνεργασία όλων των κλάδων των εργαζομένων σε ένα καθεστώς που να το διέπει ο σεβασμός στους κανόνες.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Προσωρινός Ιατρικός Διευθυντής ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

    




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











924