Η εμπειρία από την πανδημία


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ*

Η πανδημία covid19, που έπληξε την Κύπρο από τα μέσα Μαρτίου, ήταν πρωτόγνωρη για τα ιατρικά δεδομένα της πατρίδας μας.

Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις που διαχρονικά είχαμε αλλά παράλληλα πρόσφερε την ευκαιρία να δημιουργηθούν νέα δεδομένα και να αναδειχτούν άνθρωποι και καταστάσεις.

Με τον τελευταίο ασθενή να έχει πάρει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς, θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της ενδονοσοκομειακής δομής με σκοπό να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη δοκιμασία, ανεξάρτητα αν πρόκειται για covid19 ή για κάποιο άλλο επικίνδυνο λοιμώδες νόσημα.

Προτεραιότητα κατά την άποψή μου θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία κλινικών λοιμωδών νοσημάτων στα γενικά νοσοκομεία σε όλες τις επαρχίες. Αυτή τη φορά βολευτήκαμε με το νοσοκομείο Αμμοχώστου, αλλά δεν είναι βέβαιο κατά πόσο σε μια μελλοντική επιδημία θα αρκεί ένα και μόνο νοσοκομείο και μάλιστα απομακρυσμένο.

Τα μέτρα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από ορισμένους, ως «υπερβολικά», όπως το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων και εκκλησιών, καθώς και η απαγόρευση πτήσεων, ήταν στην ουσία αυτά που διέκοψαν την αλυσίδα διασποράς του κορωναϊού.

Η επιτροπή επιδημιολογικής επιτήρησης άνκαι καλή ως θέμα αρχής εντούτοις ο μεγάλος αριθμός μελών που την απάρτιζαν δυσχέραινε τη λειτουργία της. Ορθά η κυβέρνηση ακολουθούσε τις συμβουλές της επιτροπής, αλλά υπήρχαν στιγμές (αυτή η εντύπωση δόθηκε) που η επιτροπή ξέφευγε του συμβουλευτικού της ρόλου και αναζητούσε να καθορίσει πολιτική και αυτό μείωνε το κύρος που είχε ως ανεξάρτητο επιστημονικό σώμα.

Η εμπειρία μας έδειξε πως τα ιατρεία δημόσιας υγείας, τα τμήματα διαλογής και βραχείας νοσηλείας και οι θάλαμοι νοσηλείας ύποπτων περιστατικών, αποτελούσαν πολύπλοκο ιστό. Αυτά θα μπορούσαν να απλουστευτούν με δύο μόνο σταθμούς, αντί για τέσσερεις, δηλαδή με το τμήμα βραχείας νοσηλείας, όπου το ύποπτο περιστατικό θα παρέμενε για περίπου 60 λεπτά, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη εξέταση covid και ακολούθως αναλόγως του αποτελέσματoς θα νοσηλευόταν στο θάλαμο covid ή σε άλλο θάλαμο του νοσοκομείου.

Κενό παρατήρησα επίσης και στο θέμα του λογισμικού. Δεν υπήρχε ενιαίο λογισμικό  ή ηλεκτρονική πλατφόρμα στα γενικά νοσοκομεία που δέχονταν ύποπτα περιστατικά. Για να καλύψουμε αυτό το κενό στο τμήμα Βραχείας νοσηλείας του Γ.Ν. Πάφου χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία καταχωρήθηκαν για στατιστική και επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση όλα τα ύποπτα περιστατικά από τις 4 Απριλίου, ημέρα που άρχισε τη λειτουργία του το τμήμα βραχείας νοσηλείας ύποπτων, για covid19, περιστατικών.

Σταδιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων μας, θα γίνει στο επόμενο διάστημα.

*MD, MSc, PhD, FESC

Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. Πάφου

Επιστημονικός Διευθυντής για Covid19 Γ.Ν. Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1334