Γιατί έκλεισαν τα σχολεία και γιατί μένουμε σπίτι


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΝΑΡΗ*

 Ζώντας ήδη σε καθεστώς Πανδημίας για τον Κορωνοϊό αρκετοί διερωτούνται ακόμα ή αντιδρούν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή που θα κριθεί απαραίτητο να ληφθούν. Πολλοί –μεταξύ τους και σοβαροί επιστήμονες-υποστηρίζουν οτι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( ΠΟΥ )άργησε να κηρύξει την Πανδημία και οτι τα ΄΄καθησυχαστικά ΄΄ μηνύματα για την μη σοβαρότητα της λοίμωξης απο τον Κορωνοϊό ΄΄αποκοίμησαν΄΄ τις Υπηρεσίες Υγείας που άργησαν να ενεργοποιηθούν και να λάβουν ικανοποιητικά μέτρα προληψης και αποτροπής της εξάπλωσης του COVID-19.Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων) πχ  στις 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΕΚΤΙΜΟΥΣΕ οτι ΄΄Ο κίνδυνος να νοσήσει σήμερα κάτοικος ευρωπαϊκής χώρας από τον ιό χωρίς να μετακινηθεί από την χώρα του ΕΙΝΑΙ χαμηλός.΄΄. Δυστυχώς η Ιταλία και η επιδημία που ξέσπασε ανεξέλεγκτα εκεί  και η καθυστέρηση λήψης αποτρεπτικών μέτρων σε συνδυασμό με την νοοτροπία της ΄΄ανυπακοής΄΄ αρχικά , διέψευσε το ECDC και κυρίως το Ιταλικό παράδειγμα ανέτρεψε και το ποσοστό θνητότητας  λόγω της ιδιαίτερης πληθυσμιακής αναλογίας ανα ομάδα ηλικιών.

Γιατί λοιπόν έκλεισαν τα σχολεία ; Γιατί Μένουμε Σπίτι και γιατί λήφθηκαν όλα τα υπόλοιπα μέτρα ; Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται οτι η νόσηση αποτον νέο κορωνοϊό στις μικρές ηλικίες διαδράμει- στην πλειονότητα των περιπτώσεων - ελαφρά σαν μια κοινή ίωση και το ποσοστό θνητότητας είναι σχεδόν μηδαμινό . Φάνηκε όμως  απο τα επιδημιολογικά στοιχεία οτι τα παιδιά αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή εξάπλωσης της νόσου, διότι τα  παιδιά με  ήπια νόσηση και κυρίως τα ασυμπτωματικά παιδιά δεν διαγιγνώσκονται ως νοσούντα με τον ιό και  με το μεγάλο ιϊκό φορτίο που ΄΄κουβαλούν΄΄μεταδίδουν την νόσο  και μπορεί να μολύνουν άλλα άτομα του οικογενειακού ,σχολικού και φιλικού τους περίγυρου που ενδεχομένως να ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες . Αρα τα σχολεία έκλεισαν ΟΧΙ μόνο για την προστασία των ίδιων των παιδιών αλλα και την προστασία των άλλων ομάδων του πληθυσμού.Το κλείσιμο των σχολείων λοιπόν  -απο επιδημιολογικής πλευράς  - δεν  αποτρέπει απο μόνο του την διασπορά και αποκτά προληπτικά και αποτρεπτικά χαρακτηριστικά ΜΟΝΟ αν τα παιδιά μείνουν περιορισμένα στο σπίτι τους και ΔΕΝ κυκλοφορούν σε διάφορες καφετέριες, πολυκαταστήματα, φροντιστήρια ,κλειστούς παιγνιδότοπους  ή συναθροίζονται σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Απο μέλέτες που έγιναν κυρίως για την Γρίπη και την αποτελεσματικότητα της  εφαρμογής της αναστολής λειτουργίας των σχολείων  φαίνεται οτι το κλείσιμο των σχολείων για 15 ημέρες μείωσε την επίπτωση της νόσου, απέτρεψε την ραγδαία άνοδο του αριθμού κρουσμάτων και ΄΄άπλωσε΄΄τα κρούσματα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και επέτρεψε έτσι στα συστήματα υγείας να προετοιμαστούν καλύτερα για την υποδοχή και αντιμετώπιση μελλοντικών βαρύτερων περιπτώσεων. Τα σχολεία λοιπόν έκλεισαν, αλλα ταυτόχρονα άλλοι χώροι συναθροισης  παραμένουν ανοιχτοί και σε λειτουργία έστω και με ΄΄αριθμητικούς ΄΄ περιορισμούς.Μήπως είναι καλύτερα να μιμηθούμε το Ελλαδικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση; Τα όποια ΜΕΤΡΑ λαμβάνονται και οι σχεδιασμοί που γίνονται για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως οι επιδημίες, πρέπει να είναι πάντα ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ  και οχι να ακολουθουν τα γεγονότα .

Μένουμε λοιπόν στο σπίτι , περιορίζουμε δηλαδή  την διακίνηση μας ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα επαφής με νοσούντες ή ασυμπτωματικά άτομα που δεν πάσχουν εμφανώς αλλα μεταδίδουν τη νόσο. Η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει ΄΄εγκλεισμό΄΄΄και αφου κλείσαμε πόρτες και παράθυρα ολα ειναι καλά και τελειώσαμε. Οι κανόνες υγιεινής τηρούνται με ευλάβεια και μέσα στο σπίτ , το καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών, ο καλος αερισμός του σπιτιού με φυσικές μεθόδους,κάλυψη της μύτης και στόματος όταν βήχουμε ή φταρνιζόμστε κλπ. Κατά την παραμονή μας στο σπίτι αν υπάρχει άτομο ή άτομα που εχουν έρθει  σε επαφή με γνωστό ή ύποπτο κρούσμα αφου ενημερωθεί ο γιατρός μας ή άλλος αρμόδιος και ληφθούν οδηγίες τίθεται και σε αυτοπεριορισμό σε διαφορετικό χώρο και αποφεύγει για όσο χρόνο απιτείται την επαφή με άλλα μέλη της οικογένειας για αποφυγή της ενδοοικογενειακής διασποράς. Το ίδιο ισχύει με αυστηρότερα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων για άτομα που νοσούν ελαφρά και δεν χρήζουν νοσηλείας.

Ο χρόνος παραμονής σε αυτοπεριορισμό, ιδιαίτερα για τα παιδιά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος γι΄αυτό οι γονείς αφου ενημερωθουν και οι ίδιοι απο έγκυρες πηγές πληροφόρησης, πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά με απλό κατανοητό τρόπο γιατι μένουν σπίτι , τι ειναι η νόσος απο τον κορωνοϊό κλπ. Να μιλήσουν στα παιδιά με ειλικρίνεια χωρίς να μεγαλοποιούν την πραγματικότητα ούτε να υποβαθμίζουν την επικινδυνότητα της νόσου. Ταυτόχρονα να απασχοληθούν τα παιδιά σε δραστηριότητες που θα τα ηρεμήσουν και θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το στρέςς απο την διαρκή παραμονή στο σπίτι. Μπορούν τα παιδιά να παίξουν στην αυλή του σπιτιού ή στο μπαλκόνι υπο την επιβλεψη ενός ενήλικα μπορούν ακόμα να μιλήσουν με φίλους μέσω των σύγχρονων διαδικτυακών τρόπων ΄΄επαφής΄΄ αλλά καλό ειναι και εκεί να ασκείται διακριτικός έλεγχος απο τους γονείς  ώστε να αποφευχθεί η η λανθασμένη πληροφόρηση μεταξυ των παιδιών και η επίταση της ανησυχίας και του άγχους.

Ο κορωνοϊός ήλθε λοιπόν και στην πατρίδα μας και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, λογική αλλά και εγρήγορση. Η κατάσταση απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση αλλά ειναι και ατομική ευθύνη του καθενός μας να τηρήσουμε όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Πολιτεία έστω και αν κάποια μας ενοχλουν ή περιορίζουν προσωρινά με οποιοδήποτε τρόπο την  προσωπική μας ΄΄ελευθερία ΄΄.

Ως Παιδίατρος πρέπει να αναφερθώ και στα μέτρα που πρότεινε προς εφαρμογή η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου (ΠΕΚ) διακατεχόμενη από το αίσθημα ευθύνης που επωμίζεται ως ενεργός πρωτοστάτης στην προσπάθεια ελέγχου της διασποράς της νόσου. Τα μέτρα αυτά αφορούν τους ίδιους τους Παιδίατρους, τον τρόπο λειτουργίας των ιατρείων και την αντιμετώπιση όσων περιστατικών χρήζουν εξέτασης ή θεραπείας.

Οι συστάσεις της ΠΕΚ είναι οι ακόλουθες  (και μπορεί να τροποποιηθούν ανάλογα με τις επικρατουσες συνθήκες)

1. Οι επισκέψεις για μη οξέα περιστατικά και οι επισκέψεις ρουτίνας πχ για εμβόλια, είτε αναβάλλονται εντελώς (κατά προτίμηση) είτε θα διευθετούνται με αυστηρή επιμέλεια και εφόσον κρίνεται απαραίτητο για ειδικούς λόγους, σε ωράριο εντελώς διαφορετικό πχ πρωινές ώρες (9-12πμ).

2. Κατά την διαδικασία τηλεφωνικού αιτήματος για ραντεβού στο ιατρείο θα διερευνάται το ιστορικό του παιδιού μέσω απλού ερωτηματολογίου που θα απευθύνει είτε ο παιδίατρος είτε το γραμματειακό προσωπικό. Μέσω αυτού θα διαπιστώνεται η αναγκαιότητα μετάβασης στο ιατρείο. Προτρέπονται επομένως οι γονείς όπως μη μεταβαίνουν στα ιατρεία χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερώσει και χωρίς να τους έχει δοθεί συγκεκριμένο ραντεβού.

Σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτου περιστατικού για λοίμωξη από κορωνοϊό θα δίδονται σαφείς οδηγίες ως προς την περαιτέρω αντιμετώπιση του, σύμφωνα με τις αποφάσεις που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

3. Θα αποφεύγεται επιμελώς ο συγχρωτισμός στους χώρους αναμονής των ιατρείων και θα τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται όπως αποφεύγεται η συνοδεία παιδιού στο ιατρείο από πέραν του ενός ατόμου.

Η ευθύνη αντιμετώπισης της δύσκολης αυτής κατάστασης είναι συλλογική και απαιτεί από όλους μας κατανόηση και συμμόρφωση. Ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η προφύλαξη των παιδιών μας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού μέσω επίδειξης πνεύματος υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Τονίζουμε επομένως την σημασία του αυτοπεριορισμού και της αποφυγής των αχρείαστων μετακινήσεων και της παραμονής σε πολυσύχναστους χώρους. Θυμίζουμε επίσης την σημαντικότητα της τήρησης των βασικών κανόνων υγιεινής στο σπίτι όπως ο επιμελής καθαρισμός των χεριών και των επιφανειών, ο επαρκής αερισμός, η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και η αποφυγή της στενής επαφής και του συγχρωτισμού.

Ο παιδίατρος σας θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση σας για την παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών και οδηγιών, με μόνο γνώμονα και στόχο την διαφύλαξη του πολύτιμου αγαθού της υγείας για τα παιδιά μας και το σύνολο των πολιτών

Με την παράθεση και των συστάσεων της ΠΕΚ τελειώνω επαναλαμβάνοντας οτι για να αντεπεξέλθουμε της Πανδημίας πρέπει ΟΛΟΙ μας να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα χωρίς΄΄ εγωϊσμούς΄΄, να τηρήσουμε ΟΛΑ τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής της νόσου και να επιδείξουμε την απαραίτητη αλληλεγγύη προς ολους όσους χρειάζεται.

Μέσα σε μια  κατάσταση κρίσης μπορούμε να ανακαλύψουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να αντλήσουμε έμπνευση. Μπορεί τώρα να μην διαθέτουμε φάρμακα ή εμβόλια αποτελεσματικα για τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) αλλά ελπίζω σύντομα να τα έχουμε και αυτά . Μέχρι τότε εφαρμόζουμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα με συνέπεια .

*Παιδίατρος

Λ. Μαβίλη 4 , Πάφος  , Τηλ : 99414242




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2493