Γενικό Νοσοκομείο Πάφου – το στοίχημα της πρώτης εβδομάδας


ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ, MD, MSc, PhD, FESC*

Πριν από μια εβδομάδα, στις 23 Απριλίου, ο Υπουργός Υγείας με Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την ίδια ημέρα, κάλεσε τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια να επαναλειτουργήσουν από τις 27 Απριλίου τα ιατρεία ειδικοτήτων για τα μη επείγοντα περιστατικά.

Την επομένη, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοίνωσε πως η επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων στα γενικά νοσοκομεία θα γίνει σταδιακά, ότι πλήρης επαναλειτουργία θα γίνει την Τετάρτη 29 Απριλίου και ότι θα γίνει επαναπρογραμματισμός όλων των ραντεβού που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Τα εξωτερικά ιατρεία στο Γ.Ν. Πάφου, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, άρχισαν να δέχονται ασθενείς, κατόπιν τηλεφωνικής διευθέτησης, από τη Δευτέρα  27 Απριλίου. Μέχρι και την Πέμπτη 30 Απριλίου, με την ολοκλήρωση δηλαδή της πρώτης εργάσιμης εβδομάδας,  εξετάστηκαν συνολικά 258 ασθενείς (Δευτέρα 42, Τρίτη 70, Τετάρτη 59, Πέμπτη 87).

Για την επιτυχή επαναλειτουργία των ιατρείων, έγιναν ειδικές διαρρυθμίσεις. Έγινε διευθέτηση αρχικά για ξεχωριστή είσοδο και έξοδο. Επίσης, νοσηλεύτρια στην είσοδο διενεργεί θερμομετρήσεις, προμηθεύει τους ασθενείς με προστατευτική μάσκα προσώπου, διαβεβαιώνεται πως χρησιμοποιούν όλοι ανεξαίρετα το αντισηπτικό για τα χέρια και διασφαλίζει τέλος τη ροή στα ιατρεία κατά τρόπο που να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου έχει γίνει. Απομένει τώρα η ολοκλήρωση με την επαναλειτουργία των θαλάμων νοσηλείας, των χειρουργείων, του Καρδιολογικού Εργαστηρίου και της Εντατικής.

Διαρκούντος του προηγούμενου απαγορευτικού διατάγματος, οι χειρουργοί μας αντιμετώπισαν σε μερικές περιπτώσεις επείγοντα περιστατικά και στην Εντατική νοσηλεύσαμε επίσης μερικούς ασθενείς που χρειάζονταν αναπνευστική και καρδιαγγειακή στήριξη. Στις περιπτώσεις που χρειάστηκε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο, ενημερώθηκε αρμοδίως ο Εκτελεστικός Διευθυντής Λεμεσού – Πάφου.

Εισερχόμαστε σήμερα στο Μάϊο, με τα γενικότερα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να έχει ανακοινωθεί πως θα χαλαρώσουν κάπως. Η επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους, παράλληλα με τη λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, αναμένεται πως θα οδηγήσει σε νέο κύμα κρουσμάτων, το οποίο όμως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Η Μονάδα Διαλογής και ο Θάλαμος Νοσηλείας Υποπτων Περιστατικών, τα μόνα που λειτουργούν ανελλιπώς από τις 4 Απριλίου, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, έχοντας να προσφέρουν σημαντικό έργο ακόμη ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει σταδιακή επαναλειτουργία των Θαλάμων του Νοσοκομείου, ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα καθώς και των χειρουργείων για περιστατικά ρουτίνας και του Καρδιολογικού Εργαστηρίου για διαγνωστικές εξετάσεις. Ισως, να ήταν καλύτερα η πληρότητα στους Θαλάμους να διατηρηθεί επί του παρόντος, στο 75% της δυναμικότητας τους, σε αναμονή της επιδημιολογικής συμπεριφοράς του κορωνοϊού μετά την πρώτη χαλάρωση των μέτρων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου έχει κερδίσει το πρώτο στοίχημα και έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του ανάμεσα στον κόσμο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό, στα μέτρα σε κεντρικό επίπεδο και στον υψηλό βαθμό συνεννόησης μεταξύ νοσοκομείου και διεύθυνσης του Οργανισμού και Υπουργείου Υγείας.

Το επόμενο βήμα, που είναι η πλήρης λειτουργία τω Κλινικών του Νοσοκομείου, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα πορεία και ρόλο του Γ.Ν. Πάφου, στη νέα εποχή, όπως αυτή θα καθοριστεί από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας την 1η Ιουνίου. 

.*Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Επιστημονικός Διευθυντής για Covid-19 ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1055