Έντονη ανησυχία για τα ΤΑΕΠ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ*

Άκουσα με πολλή προσοχή σήμερα το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», τόσο την τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ, κου Σωτήρη Κούμα, όσο και την παρέμβαση της Διευθύντριας του Γραφείου του Υπουργού Υγείας, κας Αναστασίας Ανθούση, σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, με αποκορύφωμα την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) για τις 9 Ιουλίου 2019.

Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και καιρό από τον Υπουργό Υγείας να ληφθούν διορθωτικά μέτρα για τις δυσλειτουργίες των κρατικών νοσηλευτηρίων, η αλήθεια είναι ότι υφίσταται σημαντική καθυστέρηση στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στα διαχρονικά και, πλέον, κρίσιμα προβλήματα των ΤΑΕΠ, των τμημάτων που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των νοσηλευτηρίων μας.

Λόγω της φύσης τους, τα ΤΑΕΠ καλούνται να αντιμετωπίζουν σωρεία επειγόντων καταστάσεων και ταυτόχρονα να αποτελούν ένα δίχτυ προστασίας για τις κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, γεγονός που καθιστά τις ανάγκες τους ιδιαίτερες, ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η παροχή άμεσης και ποιοτικής φροντίδας υγείας.

Εκπροσωπώντας για πέρα από 10 χρόνια τους σπάνιους, χρόνιους πάσχοντες της χώρας μας και έχοντας ίδια γνώση των ιδιαίτερων αναγκών των ΤΑΕΠ, είμαι σε θέση να υποστηρίξω ευθαρσώς ότι η ορθή διαχείρισή τους απαιτεί επαγγελματίες υγείας ικανούς να προσδιορίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις ανάγκες των ασθενών, να καθορίσουν προτεραιότητες και την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Θεωρώ πραγματικά αδιανόητο όχι να συζητιέται, αλλά ακόμη και να βρίσκεται υπό σκέψη η πρόσληψη ανειδίκευτων ιατρών, χωρίς ειδική κατάρτιση, γνώσεις και εμπειρία, για την κάλυψη των προβλημάτων υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων. Είναι καιρός πια να σταματήσουν οι πρόχειρες και αποσπασματικές ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, αν θέλουμε πραγματικά να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για ένα βιώσιμο και λειτουργικό ΓεΣΥ. Αντιθέτως, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση προς τη σωστή κατεύθυνση η πλαισίωση των υφιστάμενων εργαζομένων με ειδικευμένους, μάχιμους επιστήμονες υγείας που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τις προκλήσεις των έκτακτων περιστατικών.

Στο ίδιο πνεύμα και με δεδομένο ότι η ύπαρξη διοικητικής γνώσης δεν επαρκεί για την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτηρίων και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, θα ήταν εποικοδομητικό να πλαισιωθεί το Υπουργείο Υγείας και ο  ΟΚΥπΥ από μια μόνιμη επιτροπή/ομάδα επιστημόνων με συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο για την προώθηση τεκμηριωμένων λύσεων, που θα προέρχονται από τα ίδια τα νοσηλευτήρια.

Στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να τεθούν επίσης, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτή τη φορά όπως ορθά επεσήμανε ο κ. Κούμας, και τα καίρια ζητήματα των εργασιακών συνθηκών και των οικονομικών απολαβών των ιατρών και του προσωπικού που εργάζονται στα επείγοντα περιστατικά. Γνωρίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όμως χρειάζεται να συζητηθούν τα  υπάρχοντα δεδομένα σε νέες βάσεις που να προβλέπουν ενδεχομένως την παραχώρηση ελκυστικότερων οικονομικών κινήτρων και την εξομάλυνση του εργασιακού περιβάλλοντος των δημόσιων νοσηλευτηρίων και ειδικότερα των ΤΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Όσο αυτές οι «πληγές» παραμένουν ανοιχτές, ένα είναι σίγουρο· οι συνέπειες για την υγεία των ασθενών θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές και απρόβλεπτες.

*BSCMScPhD

Πρόεδρος Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











795