Έκαστος εφ΄ ω ετάχθη


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ*

Η πατρίδα μας, όπως σχεδόν και όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε πόλεμο, απέναντι από ένα ύπουλο και αόρατο εχθρό. Μετρά ήδη πληγές και απώλειες. H κοινωνία μας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, έχει ταρακουνηθεί συθέμελα, και παρόλες τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, διάχυτη είναι η ανησυχία. Άγνωστο το αύριο. Η απόλυτη πειθαρχεία η υπευθυνότητα  και η ομοψυχία αυτή τη κρίσιμη ώρα είναι τα μόνα μας όπλα. Στον αγώνα αυτό κανείς δεν περισσεύει. Ολοι έχουμε ρόλο.

Oυσιαστικό αλλά και συγκεκριμένο λόγο και ρόλο έχει να επιτελέσει και η εκκλησία. Σε όλους τους αγώνες και τις δοκιμασίες του Κυπριακού Ελληνισμού η εκκλησία υπήρξε αρωγός,  καθοδηγητής και πρωταγωνιστής. Aυτές τις δύσκολες ώρες η θρησκεία καθίσταται πηγή άντλησης δύναμης, πίστης, καρτερίας, και αντοχής. Όμως τώρα που ο εχθρός παραμονεύει παντού προσευχόμαστε από το σπίτι μας. Για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.

Οι ανάγκες όμως σε ιατρικό εξοπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης είναι τεράστιες. Η  έμπρακτη βοήθεια της εκκλησίας και όσων έχουν τη δυνατότητα είναι Θεάρεστη πράξη και θα σώσει ζωές. Ιδού  λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.

Ο εχθρός που αντιμετωπίζουμε αφορά την υγεία μας και καθηκόντως αυτοί που καλούνται να τον πολεμήσουν είναι οι επιστήμονες   υγείας . Η ιατρική  στιχίζει τις δυνάμεις της σε διάταξη μάχης τοποθετώντας στη πρώτη γραμμή τους ειδικούς για τη περίπτωση γιατρούς νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Σε αυτούς η πολιτεία  έχει αναθέσει τη προάσπιση της υγείας μας. Αυτοί και μόνον αυτοί καθορίζουν τη στρατηγική της μάχης .Αυτοί είναι οι αρμόδιοι που συμβουλεύουν τους πολίτες πως θα αντιμετωπίσουν τον ιόν ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης και πως μεταδίδεται. Αυτοί καθορίζουν τη θεραπεία και αυτοί συμβουλεύουν και την Κυβέρνηση. Αυτοί οι ήρωες που παλεύουν  νυχθημερόν  με τον θάνατο και θέτουν σε κίνδυνο  τη δική τους ζωή και των οικογενειών τους, δικαιωματικά αξίζουν  το θαυμασμό μας, την αγάπη μας και το χειροκρότημα μας.

Τεράστιος και επίπονος είναι και ο αγώνας που δίνουν οι δημοσιογράφοι, για να ενημερώσουν το κοινό και να του μεταδώσουν τις συμβουλές και τις οδηγίες των ειδικών , αλλά και με ζωντανά ρεπορτάζ, εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Συμμετέχουν και αυτοί ενεργά στον τιτάνιο αγώνα από το δικό τους χαράκωμα και αξίζουν το θερμό μας χειροκρότημα.

Είναι πράγματι λυπηρό που κάποιοι κρυβόμενοι  πίσω από την ανωνυμία προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου.

Μελανό σημείο στην καθολική προσπάθεια, αποτελούν οι λίγοι άμυαλοι και ανεύθυνοι που παρά τις αυστηρές οδηγίες και τα διατάγματα εξακολουθούν να εκθέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τη δημόσια υγεία. Αυτοί πλέον δεν πρέπει  να αντιμετωπίζονται σαν μικροπαραβάτες   αλλά σαν δυνητικά  υποψήφιοι για πρόκληση θανάτου εξ’ αμελείας. Και από το κράτος και από τους νομοταγείς πολίτες.

Δίνουμε ένα γιγάντιο και άνισο αγώνα. Στο προσκλητήριο αυτό δηλώνουμε όλοι παρόντες.

Κάθε ένας από το δικό του μετερίζι.

Εκαστος εφ’ ω ετάχθη.

*Τ. Πρόεδρος ΠΙΣ.

Τ. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











857