Είμαστε έτοιμοι για το Φθινόπωρο;


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ MD, DIC, MSc, PhD, FESC

Για άλλη μια φορά οι νοσηλείες από Covid-19 και το ποσοστό θετικότητας άρχισαν να μειώνονται. Οπου νάναι θα περάσει και αυτό το κύμα, το τρίτο ή το τέταρτο, δεν έχει σημασία πια ο αριθμός, όσο οι επιπτώσεις.

Μετά από κάθε κύμα βγαίνουμε σοφότεροι. Από τον πανικό και το κλείσιμο, στο πρώτο κύμα, στο συστηματικό εμβολιασμό και προχωρημένες θεραπείες, στο τρίτο κύμα, έχουμε μάθει πολλά: στα θέματα διαχείρισης, οργάνωσης και θεραπείας.

Το Υπουργείο Υγείας ως ο διαχειριστής της πανδημίας, καθοδήγησε, συνετά θάλεγα, την εκστρατεία για αναχαίτιση της κρίσης και των επιπτώσεων της. Λειτούργησε επίσης ενθαρρυντικά στο ζήτημα προβολής και στήριξης του κόσμου. Ολοι θυμούμαστε τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια, να μεταβαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από εμβολιαστικό κέντρο σε εμβολιαστικό κέντρο, για να παρατηρήσουν, να ενθαρρύνουν και να εμψυχώσουν. Επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις ο ρόλος του ηγέτη είναι που μετρά πρωτίστως.

Εξίσου αξιοθαύμαστη η συμβολή μη κυβερνητικών οργανισμών. Η συμμετοχή της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστημιακού Κέντρου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα.

Πέραν των μικρών συγκρούσεων ανάμεσα σε γιατρούς, που επισκίασε ελαφριά το συνολικό έργο, η συμβολή τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών στα γενικά νοσοκομεία και στο Μακάρειο, ήταν καθοριστική από το πρώτο κιόλας κύμα μέχρι και σήμερα. Η λειτουργία των τμημάτων Βραχείας νοσηλείας και των Θαλάμων Covid, έγινε με αξιοζήλευτη τάξη, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό που βρήκε τα νοσοκομεία μας κάπως απροετοίμαστα.

Ο ΟΚΥπΥ, ως ο Οργανισμός που διοικεί τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία κράτησαν όλο το βάρος της διάγνωσης και της νοσηλείας των ασθενών, έδειξε ότι μπορεί να διαχειρίζεται τα μεγάλα προβλήματα, με οργάνωση και αποτελεσματικότητα, ανεξάρτητα κόστους.

Το μόνο μελανό σημείο που διαπιστώνω πως υπήρχε και υφίσταται ακόμη είναι ο διαχωρισμός του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη, και η πιθανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τους κανονισμούς που έχουν εφαρμοστεί. Στη προσπάθεια προώθησης του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν εφαρμοστεί μέτρα τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τον κόσμο και τον διαχωρίζουν σε κατηγορίες. Μια κυβέρνηση που έχει προσφέρει τόσα πολλά στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, είμαι σίγουρος πως θα μπορούσε να συνεχίσει να προσφέρει χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση τις διαγνωστικές εξετάσεις για όλο τον κόσμο. Ο ΟΚΥπΥ ενεργώντας σωστά προσφέρει ήδη για το προσωπικό των νοσοκομείων τη διαγνωστική εξέταση με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Θα μπορούσε φυσικά ο ΟΑΥ να προσφέρει τη διαγνωστική εξέταση μέσω του ΓεΣΥ για το οποίο εξάλλου ο κάθε πολίτης επιβαρύνεται με μηνιαία ποσοστιαία, στη βάση απολαβών, εισφορά.

Δεν θα ήταν αυτό πιο δίκαιο;

Ενόψει του Φθινοπώρου που πλησιάζει γοργά και της ανάγκης λειτουργίας με φυσική παρουσία των σχολείων αλλά και του γεγονότος ότι ίσως τα διαθέσιμα εμβόλια να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στις νέες μεταλλάξεις του ιού, αναμένεται ένα νέο κύμα, με νέα κρούσματα και νέες νοσηλείες.

Γιαυτό τα γενικά νοσοκομεία θα πρέπει να διατηρήσουν την ετοιμότητα τους διατηρώντας τα τμήματα Βραχείας και τους θαλάμους Covid-19 έστω κι αν παρατηρείται προοδευτική μείωση των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες.

Τα μέτρα γενικής προφύλαξης, περισσότερη προληπτική εστίαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τα διαθέσιμα φάρμακα και ο εξοπλισμός και η διατήρηση της δομής Covid στα γενικά  νοσοκομεία, αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη συνέχιση της καλής διαχείρισης της πανδημίας.

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











935