Εφηβοι και εμβολιασμός για την COVID-19. Μήπως είναι η ώρα;


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΝΑΡΗ*

Έφηβοι και εμβολιασμός για την COVID-19. Μήπως είναι η ώρα;

 Είναι αναγκαίος ο άμεσος εμβολιασμός των εφήβων 16-18 χρονών; Ειναι αναγκαία και εφικτή η προτεραιοποίηση για εμβολιασμό;

Η σύντομη απάντηση και στα δύο πιο πάνω ερωτήματα ειναι ΝΑΙ.

Είναι  κατανοητό οτι η Πανδημία είναι πρόβλημα που αφορά το σύνολο (την κοινότητα) και όχι ένα ατομικό πρόβλημα και έτσι και τα ανάλογα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της αφορούσαν ολους μας ανεξαρτήτως ηλικίας έστω και με διαφοροποιήσεις. Με την ίδια λογική και με ζητούμενο την «ανοσία της  αγέλης» πρέπει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα να αναπροσαρμοστεί άμεσα  και να στραφεί στίς μικρότερες ηλικίες καθότι οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι έφηβοι δεν ζουν απομονωμένοι αλλά εντός των οικογενειών τους και εντός ενός ιδιαίτερου κοινωνικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται απο την εξωστρέφεια του με ευρύ κύκλο γνωριμιών, συναναστροφών και δραστηριοτήτων (αθλητισμός, φροντιστηριακά μαθήματα κλπ). Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σημασία αυτής της ιδιαίτερης ηλικιακής ομάδας με αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και τον ρόλο της στην πιθανή διασπορά του ιού.

Τα πιο πάνω καταδεικνύουν την ανάγκη του άμεσου εμβολιασμού των εφήβων 16-18 χρ. με κάποιο mRNA εμβόλιο με μικρό μεσοδιάστημα για τη δεύτερη δόση ( ή άλλο ασφαλές και αξιόπιστο για την ηλικία τους εμβόλιο) ωστε η ανοσοποίηση των εφήβων να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

Τα πλεονεκτήματα και οφέλη αυτής της παρέμβασης θα είναι πολλαπλά και  θετικά σε όλα τα επίπεδα για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για τους ίδιους τους έφήβους διότι

  • Θα δημιουργηθεί ένας ανοσοποιημένος πληθυσμός μαθητών (τουλάχιστον στα Λύκεια ) που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία τους ή τουλάχιστον την ευκολότερη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία τους στη νέα σχολική χρονιά.
  • Θα διευκολύνει και τον εμβολιασμό όσων νέων μαθητών θα εισέλθουν στο Λύκειο με τη νέα σχολική χρονιά εφόσον και η ηλικία τους το επιτρέπει και  θα δημιουργηθεί μια ασπίδα ασφαλείας για τους ανεμβολίαστους (λόγω ηλικίας ) συμμαθητές τους.
  • Οσοι τελειόφοιτοι θα ξεκινήσουν σπουδές θα είναι αρκετά ασφαλείς στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα και όσοι θα υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία θα είναι εν πολλοίς προστατευμένοι.
  • Οσοι τελειόφοιτοι θα σπουδάσουν στο εξωτερικό θα διευκολυνθούν στη μετάβαση τους και στην παρακολούθηση των μαθημάτων τους, καθότι πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού  επιθυμούν ή ακόμη ζητούν οι σπουδαστές τους να ειναι εμβολιασμένοι και για την COVID -19.
  • Ο εμβολιασμός θα μειώσει δραστικά τόσο την ενδοοικογενειακή διασπορά οσο και την διασπορά στην κοινότητα αφου οι έφηβοι είναι απο τις πλέον «κινητικές» ομάδες.
  • Θα επιτρέψει την περαιτέρω κοινωνικοποίηση των εφήβων και την ευκολότερη μετάβαση τους στην κανονικότητα, την συμμετοχή τους σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που είναι σημαντικές για αυτούς.

Η επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» πρέπει λοιπόν να λάβει υπόψιν της την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των εφήβων 16-18 χρ. διότι  εκτός των όσων αναφέρθηκαν πιο πάνω, το καλοκαίρι ενδεχομένως να υπάρξουν πολύ περισσότερες «χαλαρώσεις» για λόγους κυρίως οικονομικούς              ( τουρισμός κλπ) αλλά και πολιτικούς. Αυτές οι χαλαρώσεις ίσως οδηγήσουν στη δημιουργία νέων εστιών διασποράς που θα δυσχεράνουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα.

Ήδη οι μεγάλες ηλικίες και πολλοί απο άλλες ευπαθείς ομάδες έχουν εμβολιαστεί (με άγνωστη πρός το παρόν την διάρκεια προστασίας μετά απο εμβολιασμό) αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι στην ουσία, η προστασία των πιο πάνω ομάδων εξαρτάται εν πολλοίς και απο τον έλεγχο της διασποράς του ιού στις μικρότερες και πιο κινητικές ομάδες όπως οι έφηβοι.

Αυτό έχει γίνει αντιληπτό σε πολλές χώρες (πχ ΗΠΑ) που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ταχεία και μαζική ανοσοποίηση  των εφήβων έναντι του SARS-Cov-2 χωρίς γραφειοκρατία, πύλες εμβολιασμού κλπ.

Μπορούμε να είμαστε στο θέμα αυτό Προμηθείς και να ανοσοποιήσουμε μια κρίσιμη ομάδα πληθυσμού όπως οι έφηβοι 16-18 χρόνων γιατί τα ωφελήματα θα είναι πολλαπλάσια απΌ μια μικρή καθυστέρηση στον εμβολιασμό άλλων ομάδων, δεδομένου ότι και τα αδειοδοτημένα εμβόλια για εφήβους ειναι περιορισμένα .

*Παιδίατρος

Λ.Μαβίλη 4 – Πάφος

Τηλ. /Φάξ : 26950627

Κινητό :  99414242

Email : nikmed59@hotmail.com

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











2193