Covid-19: Μείνετε σπίτι, σώστε μια ζωή


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ MD, MSc, PhD, FESC

Με τον τραγικό αριθμό των 360.000 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωναϊό και με τις Εντατικές Μονάδες στις περιοχές με υψηλό ποσοστό νοσηρότητας όπως η βόρεια Ιταλία και η Νέα Υόρκη, να είναι υπερπλήρεις, η ανθρωπότητα μετρά τις πληγές και αναλογίζεται για το αύριο.

Η επιστήμη, στάθηκε ανίσχυρη μέχρι στιγμής να αναχαιτίσει την πανδημία, η οποία με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα εξαπλώθηκε σ’ όλο το γεωγραφικό μήκος της οικουμένης.

Πέραν της διαγνωστικής μοριακής εξέτασης, που και αυτή όμως χρειάζεται μερικές ώρες για να πραγματοποιηθεί, δυσχεραίνοντας την κατάλληλη διαχείριση των περιστατικών, η θεραπεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό συμπτωματική, μη έχοντας κατάλληλα φάρμακα που να απευθύνονται στους μηχανισμούς πολλαπλασιασμού και δράσης του νέου ιού. Όσο για το εμβόλιο, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που παίρνουμε από διάφορες χώρες, οι φαρμακευτικές εταιρείες των οποίων ξεκίνησαν ήδη την προσπάθεια για την παρασκευή του, η ημερομηνία που θα μπορέσει να φθάσει στον άνθρωπο δεν είναι δυνατόν ακόμη να προβλεφθεί.

Η Κύπρος δεν ήταν δυνατόν να κρατηθεί μακριά από την πανδημία. Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα εντός και εκτός νοσοκομείων, ώθησαν την Κυβέρνηση να πάρει σκληρές αλλά αποδοτικές αποφάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στον περιορισμό απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Τον αρχικό αιφνιδιασμό ακολούθησε η ταχεία μετατροπή των γενικών νοσοκομείων σε ιδρύματα διαχείρισης και νοσηλείας Covid-19 με παράλληλη κρατική στήριξη για νοσηλεία των περιστατικών με άλλα νοσήματα στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια  κυρίως στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, όπως η Πάφος.

Αυτή την περίοδο, ιατροί και νοσηλευτές, καλούμαστε να δώσουμε την δυσκολότερη μας μάχη. Έχοντας οχυρώσει το σύστημα υγείας, με τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, τους Θαλάμους Βραχείας Νοσηλείας και διαχείρισης ύποπτων περιστατικών, τα Νοσοκομεία Αναφοράς και με τον κατάλληλο εξοπλισμό στις Εντατικές Μονάδες, κυρίως σε αναπνευστήρες και άλλες συσκευές στήριξης του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος, νοσηλεύουμε ήδη τους πρώτους ασθενείς.

Η απώλεια της ζωής των τριών πρώτων ασθενών μας, διασωληνωμένων στην Εντατική, μας ανησύχησε. Αυτό επειδή διαπιστώσαμε πως ο εχθρός δεν είναι εύκολος. Έγινε όμως η αιτία να δοκιμαστεί σκληρά το σύστημα υγείας, η επάρκεια των κρατικών υπηρεσιών υγείας, η υπομονή των επαγγελματιών υγείας και η συμμόρφωση του λαού μας στα προτεινόμενα προστατευτικά μέτρα.

Το σύνθημα «μείνετε σπίτι, σώστε μια ζωή», ας μετατραπεί σε τρόπο ζωής για τους κρίσιμους μήνες που έρχονται. Από το βαθμό συμμόρφωσης, εξαρτάται η ζωή των παιδιών και των γονιών μας.  

*Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικό Νοσοκομείο Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1165