Covid-19: Είναι έτοιμα τα νοσοκομεία μας για το δεύτερο κύμα;


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α.ΜΟΥΤΗΡΗ*

Τα νέα κρούσματα από τον ιό SARS-CoV-2, που παρατηρούμε με ανησυχία τις τελευταίες ημέρες, είναι ενδεικτικά ενός νέου κύματος, το οποίο καταφθάνει νωρίτερα απ´ ότι αναμέναμε.

Μια από τις αιτίες της αναζωπύρωσης είναι ο χαμηλός βαθμός συμμόρφωσης στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και στη πλήρη χαλάρωση του κόσμου, με τη βεβαιότητα πως ο ιός είχε εξαλειφθεί από την κοινότητα.

Τα γενικά νοσοκομεία θα κληθούν άλλη μια φορά να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να δώσουν τη μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι απ´ ότι στις αρχές Μαρτίου, για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας.

Η εμπροσθοφυλακή στη μάχη θα βρίσκεται, όπως και στη πρώτη επιδημία, στις Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας (ΜΒΝ) των ύποπτων περιστατικών στα νοσοκομεία.

Σ´ ότι αφορά το ΓΝ Πάφου, η ΜΒΝ λειτούργησε με άριστη οργανωτική δομή στη διάρκεια του πρώτου κύματος, μέχρι και τις 17 Μαΐου, στελεχωμένη από 10 νοσηλευτές, 4 εξασκούμενους γιατρούς και 4 ειδικούς γιατρούς, υπό την διεύθυνση μου. Εξετάστηκαν την περίοδο εκείνη στη ΜΒΝ πέραν των 170 περιστατικών.

Μετά τις 17 Μαΐου υποχρεωθήκαμε να παραδώσουμε τον χώρο που στεγαζόταν η ΜΒΝ διότι ανήκε στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας.

Δεν συμφώνησα με την παράδοση του χώρου, διότι δεν είχε διασφαλιστεί άλλος κατάλληλος για τη ΜΒΝ. Ήμουν της γνώμης πως θα έπρεπε πρώτα να προετοιμαστεί άλλος κατάλληλος χώρος και μετά να επιστραφεί ο υφιστάμενος.

Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των ύποπτων περιστατικών ώθησε τους ανωτέρους μου να δώσουν εντολή για την επιστροφή του Τμήματος Ψυχικής Υγείας.

Υπέβαλα τότε πρόταση προς τη γενική διεύθυνση του Οργανισμού όπως διαμορφωθεί χώρος πλησίον του ΤΑΕΠ για τη ΜΒΝ.

Υπέβαλα μάλιστα το αρχιτεκτονικό σχέδιο για ένα οικοδόμημα που θα αποτελείτο από 4 δωμάτια βραχείας νοσηλείας, διάδρομο και 2 υποβοηθητικά, όλα με προδιαγραφές, με υπολογιζόμενο κόστος κατασκευής 65 χιλιάδες ευρώ και παράδοση εντός 4 εβδομάδων.

Παρά την από μέρους μου άσκηση πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, εντούτοις δεν κατέστη δυνατόν να ξεπεραστεί η γνωστή γραφειοκρατία του δημοσίου για την έκδοση των απαραίτητων αδειών για να προχωρήσει το έργο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι φθάσαμε στο τέλος Ιουλίου με το έργο να μην έχει προχωρήσει ακόμη, τη στιγμή που η αναζωπύρωση της επιδημίας αποτελεί πια γεγονός.

Κάνω μια ύστατη έκκληση προς όλους τους αρμοδίους όπως παρακάμψουν τα εμπόδια στη βάση της απειλούμενης νέας επιδημίας, για να προχωρήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση στην προετοιμασία του χώρου Βραχείας Νοσηλείας, στον οποίο αναμφίβολα, όπως και τον Μάρτη - Μάη, θα δοθεί η νέα μάχη.

 

Παράλληλα θεωρώ ζωτικής σημασίας να ετοιμαστούν ξανά οι αντίστοιχες Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας και στα υπόλοιπα γενικά νοσοκομεία και να ετοιμαστεί κοινό πρωτόκολλο και κοινό λογισμικό. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το λογισμικό που ετοίμασε το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο θεωρώ ευκολόχρηστο και χρήσιμο.

*MD, DIC, MSc, PhD, FESC




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











1234