Βραχεία νοσηλεία και Θάλαμος Covid στο ΓΝ Πάφου


 ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΣΗΦ Α. ΜΟΥΤΗΡΗ* 

Μια γυναίκα 61 ετών, θετική στον κορωναϊό, έχασε τη ζωή της ψες στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Στο νοσοκομείο το οποίο δεν έχει δικαίωμα, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου, να νοσηλεύει ασθενείς θετικούς στον κορωναϊό SARS-CoV-2.

Η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ) λίγο πριν τις 7 το πρωί. Τοποθετήθηκε σε εξεταστήριο του ΤΕΠ και όχι της Βραχείας νοσηλείας, ή του δωματίου που ονομάζεται Βραχεία νοσηλεία.

Εξετάστηκε από γιατρό και έτυχε φροντίδας από νοσηλευτές. Εγινε ακτινογραφία επί κλίνης από τεχνολόγο του τμήματος Ακτινολογίας.

Η εξέταση που έγινε στο ΤΕΠ για Covid-19 ήταν αρνητική.

Λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας κλήθηκε ο ειδικός επί καθήκοντι Παθολόγος, ο οποίος έκρινε πως η ασθενής  έπρεπε να νοσηλευθεί στην Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου υπό την ευθύνη της Παθολογικής κλινικής, ως και έπραξε.

Επειδή όμως στη συνέχεια επιδεινώθηκε η αναπνευστική δυσχέρεια, η ασθενής τοποθετήθηκε σε συσκευή μη επεμβατικού αερισμού, κλήθηκαν γιατροί άλλων ειδικοτήτων μεταξύ αυτών και καρδιολόγος για να την εξετάσουν και διενεργήθηκε επίσης δεύτερο τεστ για Covid.

Το παράδοξο είναι πως το δεύτερο τεστ ήταν θετικό!

Αυτόματα, η ασθενής μετατράπηκε από συνηθισμένο παθολογικό περιστατικό σε περιστατικό Covid-19 όπου σύμφωνα με τις οδηγίες από το Υπουργείο, θα έπρεπε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο Covid.

Άρχισαν τότε οι προσπάθειες για τη διακομιδή της ασθενούς σε νοσοκομείο Covid με εντατική μονάδα, δηλαδή στο ΓΝ Λεμεσού η στο ΓΝ Λευκωσίας.

Ενώ όμως γίνονταν οι ενέργειες αυτές παράλληλα με την προσπάθεια να σταθεροποιηθεί η κλινική κατάσταση της ασθενούς,  η ασθενής υπέστη καρδιακή ανακοπή και απεβίωσε, παρά τα μέτρα καρδιακής αναζωογόνησης που της χορηγήθηκαν.

Στο προσωπικό που ήρθε σε άμεση επαφή μαζί της δόθηκε εντολή όπως εξεταστούν για covid.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τα ακόλουθα:

Γιατί η ασθενής μεταφέρθηκε αρχικά στο ΤΕΠ και όχι στο χώρο Βραχείας νοσηλείας για Covid;

Ηταν αξιόπιστη η πρώτη δειγματοληψία που έγινε στο ΤΕΠ; Εάν όχι, τότε γιατί;

Πήραν προληπτικά μέτρα αφού επρόκειτο για ασθενή με αναπνευστική δυσχέρεια;

Υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού στο ΤΕΠ και στην Εντατική Μονάδα;

Το περιστατικό με την ατυχή ασθενή, μας δίνει την αφορμή να επαναλάβουμε την ανάγκη για δημιουργία κατάλληλου τμήματος Βραχείας νοσηλείας των ύποπτων περιστατικών και θαλάμου Covid19 και στο ΓΝ Πάφου, για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών και για την μείωση του κινδύνου διασποράς του ιού εντός του νοσοκομείου.

Αυτό επειδή ασθενείς με αναπνευστική δυσχέρεια, λοίμωξη αναπνευστικού, εμπύρετο, κ.λ.π., προσέρχονται καθημερινά στο νοσοκομείο. Μη γνωρίζοντας αν η αιτία είναι ο κορωναϊός θα πρέπει να αποφεύγεται η εξέταση στο ΤΕΠ προς αποφυγή του κινδύνου διασποράς και του κινδύνου μόλυνσης ασθενών με άλλα νοσήματα που εξυπηρετούνται στο ΤΕΠ. Η Βραχεία νοσηλεία στα πρότυπα του τμήματος που λειτουργήσαμε τον Απρίλη/Μάη στο πρώτο κύμα, αποτελεί την καλύτερη λύση για την πρώτη επαφή με τους ασθενείς και την περαιτέρω διαχείριση τους.

Θάλαμος Covid19 στο νοσοκομείο, σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, λιγότερη ταλαιπωρία για το νοσοκομείο Αμμοχώστου και καλύτερη φροντίδα, αφού είναι αποδεδειγμένο πως μικρότερες ομάδες ασθενών εξυπηρετούνται καλύτερα παρά μεγαλύτερες ομάδες.

Αυτά θα πρέπει να προβληματίσουν το υπουργείο Υγείας, το οποίο κατευθύνει την προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας αλλά και τον ΟΚΥπΥ που διοικεί τα δημόσια νοσοκομεία. Η προσπάθεια όλων μας είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων από την πανδημία και η διατήρηση της δημόσιας υγείας.

*MD MSc PhD FESC

Β. Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝ Πάφου

Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.



Newsletter











3384